Pentru unii motiv de bucurie, pentru alţii de nelinişte, programul de reabilitare termică are în continuare multe prevederi care pun probleme sau sunt prea puţin înţelese. Unii îl vor, dar mai au de aşteptat până să le vină rândul şi pe bani proprii nimeni nu se încumetă să demareze lucrările, alţii dimpotrivă se plâng că nu au bani şi nici destule informaţii legate de acest subiect. Cine face reabilitarea termică, ce presupune acest proces, cât durează el şi mai ales cât costă, toate sunt întrebări la care s-a încercat să se găsească un răspuns în cadrul seminarului "Soluţii concrete pentru reabilitarea termică", organizat săptămâna trecută de Century 21 Titan Park. La întâlnire au fost invitaţi reprezentanţi ai firmelor producătoare de materiale termoizolante, angajaţi ai băncii implicate în acest proces, precum şi reprezentanţi ai Ligii Asociaţiei de Proprietari. Concluziile întâlnirii au fost că termoizolarea blocurilor de locuinţe trebuie privită ca o investiţie şi nu ca o cheltuială. Principalul avantaj este reducerea costurilor de încălzire cu minimum 30%.
Zeci de ani de garanţie
În forma ei actuală, legea privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, nu beneficiază nici de susţinerea statului, nici a cetăţenilor şi pare că în ultima vreme nici constructorii nu prea mai vor să se implice din cauza condiţiilor mult prea restrictrive. Programul de reabilitare termică implică mai multe lucrări care se fac în funcţie de bugetul fiecărei asociaţii de proprietari: înlocuirea sistemului de ţevi de apă şi agent termic, montarea de geamuri termopan şi anveloparea pereţilor exteriori, acesta din urmă fiind cea mai importantă etapă, pentru care optează majoritatea locatarilor. Suma investită poate fi micşorată în funcţie de firma de construcţii şi de produsele alese însă, odată cu suma scade şi calitatea lucrărilor, a declarat Cristian Bolocan, consilier tehnic Baumix, referindu-se la izolarea termică a pereţilor. "O anvelopare ca la carte, a continuat el, înseamnă în primul rând alegerea corectă a produselor." Adezivul trebuie să fie special pentru polistiren şi nu pentru gresie sau faianţă, în timp ce polistirenul se cere a fi expandat, ignifugat, de 15 kg/m3. În cazul plasei de armare se impune ca aceasta să aibe minimum 145 g/m2. Partea de decor necesită o atenţie deosebită dat fiind faptul că fără o protecţie adecvată sistemul de termoizolare nu are nici un rost. De aceea, vopseaua trebuie să fie structurată, rezistentă la raze ultraviolete şi şocuri mecanice, precum şi la procesul de îngheţ-dezgheţ. Fără acest ultim strat, sistemul de termoizolaţie va rezista între cinci şi şapte ani, în timp ce în cazul unei anvelopări finalizate, în urma unor lucrări de calitate, garanţia este de până la 30 de ani.
Temperatura de aplicare a sistemului de termoizolare nu trebuie să fie mai mică de +5°C. În condiţii favorabile termoizolarea pereţilor exteriori ai unui bloc nu ar trebui să dureze mai mult de o lună.
Creditul bancar pentru reabilitare termică
Indiferent că vor sau nu să intre în programul privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, proprietarii vor fi în final nevoiţi să o facă, lucru subliniat şi de preşedintele Ligii Asociaţiei de Proprietari, Mihai Mereuţă: “Luaţi decizia şi intraţi în program trecând peste orice greutăţi pentru că altă cale nu există”. Pe de altă parte sunt proprietari care susţin procesul de reabilitare însă, nu deţin fondurile necesare lucrărilor. Pentru ei există două variante: fie aşteaptă până când primăria le reabilitează locuinţele fie accesează un credit cu dobândă zero, special creat pentru acest program. Manager de produs la BCR, Raluca Ciubotaru, a vorbit în cadrul seminarului despre condiţiile acordării creditului, beneficiari, dobânzi şi costuri aferente. Singura situaţie în care creditul poate fi luat pe persoană fizică este aceea în care proprietarul deţine o casă şi actele de proprietate aferente. Altfel, creditul pentru reabilitare termică se face pe persoană juridică reprezentantă de asociaţia de proprietari şi numai în cazul în care cel puţin 90% dintre proprietari îşi dau acordul. Reabilitarea termică făcută numai în jurul anumitor apartamente nu are nici un efect major dat fiind faptul că restul pretelui rămâne neprotejat şi frigul se propagă pe toată suprafaţa acestuia indiferent că este sau nu izolat. Mai mult decât atât, reabilitarea termică parţială este ilegală.
Suma maximă care poate fi obţinută este echivalentul în lei a 1.850 de euro pe cameră de locuit. Sunt necesare ultimele două facturi pentru utilităţi şi dovada plăţii acestora precum şi dosarul tehnic. Nu vor fi luate în calcul datoriile la alte bănci, creditele deja existente şi nici apartamentele ipotecate, acolo unde este cazul.
Indiferent de suma luată, proprietarii nu vor plăti dobândă şi nici comisioane cu excepţia celor percepute de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Restul taxelor şi dobânzilor sunt suportate de stat pentru fiecare proprietar în parte.
Cu suma împrumutată se pot repara sau înlocui centralele termice, pot fi montate sisteme de energie alternativă, pot fi înlocuite geamurile, ţevile şi se face anveloparea exterioară a clădirii. Rambursarea sumei se face în termen de 60 de luni. În cazul în care unul dintre proprietari nu îşi mai poate plăti ratele, nu vor fi afectaţi nici ceilalţi proprietari şi nici asociaţia.