x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiecte diverse de grădini la Chelsea Flower Show

Proiecte diverse de grădini la Chelsea Flower Show

de Cornelia Constantin    |    01 Aug 2009   •   00:00
Proiecte diverse de grădini la Chelsea Flower Show
Sursa foto: /

Noi repere în amenajarea grădinilor. Despre Chelsea Flower Show v-am mai povestit în ultimii ani. Aşadar, s-a format o tradiţie. Chiar dacă în acest an mai toate evenimentele au fost organizate cu bugete mai mici, lucru care a afectat numărul de participanţi sau calitatea amenajărilor expuse, Chelsea a rămas un reper.



Nu e doar o expoziţie florală, este un eveniment ce se pregăteşte vreme de un an. Atât participanţii, cât şi vizitatorii îşi alocă bugete, fac planuri de expuneri sau de achiziţii, iar vedetele care vizitează anual Chelsea Flower Show atrag şi ele un public anume. Pe lângă faptul că e o întâlnire de specialitate pentru peisagişti, florişti, grădinari profesionişti sau amatori, este şi un prilej monden. Se scrie mult despre acest eveniment şi nimeni nu-l poate rata.

GRĂDINI SPECTACULOASE

Ca şi în anii trecuţi, secţiunile expoziţiei au fost: grădini spectaculoase, grădini urbane, grădini rurale, aranjamente florale, produse ajutătoare pentru grădinărit şi pavilionul central, unde se fac lansările de produse noi şi unde se află şi centrul de conferinţe - vizitatorii participă la diverse prezentări susţinute de specialişti. La prima categorie, câştigătoarea de anul acesta este grădina sponsorizată de ziarul Daily Telegraph. Ea a fost proiectată de un peisagist suedez şi realizată de un contractor britanic. Aşadar, a avut loc o fuziune între elementele suedeze moderne, confortabile şi elementele tradiţionale din grădina britanică. La aceeaşi categorie a obţinut un premiu special şi grădina parfumată proiectată de Laurie Chetwood şi Patrick Collins. Ei au folosit pentru această grădină trandafiri şi levănţică, plante aromatice, câteva bulboase şi două tipuri de conifere, pentru a degaja un parfum proaspăt şi uşor dulceag. Aşa cum îi plăcea reginei Elisabeta I, idee care a şi stat la baza proiectării acestei grădini.  

RURAL VS URBAN
La categoria grădini rurale, a câştigat grădina proiectată de Stephen Hall şi Jane Besser. Ei au reuşit să creeze o grădină misterioasă, dar luminoasă în acelaşi timp şi care îşi găseşte cu uşurinţă drumul către inima privitorilor. La categoria grădini urbane, a câştigat grădina Helios, proiectată de Kate Gould. A reuşit să înveselească spaţiile dintre clădiri şi să conceapă o grădină urbană confortabilă, chiar dacă de mici dimensiuni, care să prezinte interes pe toată durata anului. Un zid a devenit spaţiu de plantare pe verticală, s-a integrat o sursă de apă, s-au folosit copaci cu coroane aerisite, aşa încât să se ofere intimitate la privirea de sus a grădinii şi umbră pentru cei care doresc un moment de relaxare în această grădină. Designerul Paul Hensey a obţinut şi el o menţiune specială pentru creativitate, la aceeaşi categorie, cu grădina sa denumită Fenchurch. Chiar dacă spaţiul pentru plantare este mic în această grădină, s-a întins cu succes pe verticală. Acelaşi element al zidului populat cu verdeaţă şi care este punct de atracţie pentru păsările şi animalele din grădină l-a propulsat către premiul de creativitate.

După cum vedeţi, există unele "elemente câştigătoare" care se păstrează de la an la an în diverse amenajări. Există şi elemente creative care se schimbă de la o ediţie la alta. Ce rămân cu adevărat sunt aprecierea frumosului şi ideea de grădină care se autosusţine.

Neil Whittaker a fost desemnat floristul anului. Se pare că în acest an el a fost cel care a conceput şi realizat cele mai deosebite elemente decorative folosite în aranjamentele florale din concurs. L-au acompaniat două doamne, Elaine Middleton şi Elizabeth Gordon, care au câştigat cele două competiţii de aranjamente florale. Au fost premiaţi şi alţi câţiva tineri florişti la categoria "speranţe". Aceste competiţii şi demonstraţii au avut loc în marele pavilion, loc în care s-au lansat flori noi şi în care s-au prezentat produse ajutătoare pentru grădinărit. Tot aici are loc şi expoziţia de legume. An de an, fiecare participant la expoziţie arată legumele cu care se mândreşte. Şi dacă vă uitaţi bine, au şi cu ce.

Chiar dacă pe la noi nu au loc expoziţii de legume, asta nu înseamnă că nu vă puteţi bucura de legumele din grădina dumneavoastră. Cămara cu bunătăţi poate să arate ca şi cămara unui mare restaurant şi, dacă sunteţi nu numai un bun bucătar, ci şi un decorator pe măsură, puteţi face o mică minune. Din pănuşi şi crengi de salcie puteţi face împletituri în care să aşezaţi legumele, "roţi" decorative ca în imaginile alăturate şi nu uitaţi să le păstraţi la o temperatură adecvată.

×
Subiecte în articol: mereu verde