NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Afla ce spune legea cu privire la debarasarea zapezii
Lunile de iarna nu aduc cu ele doar bucuria Sarbatorilor si magia Craciunului, ci din pacate, ne genereaza si probleme legate de aglomerarea strazilor si trotuarelor cu gheata si zapada.
Cu toate ca "cineva" trebuie sa se ocupe cu debarasarea strazilor, trotuarelor, spatiilor stradale dintre blocuri si case de zapada si muntii de gheata, de multe ori facem adevarate slalomuri printre aceste adevarate gramezi alunecoase si foarte periculoase de cele mai multe ori, si nu de putine ori ajungem la sectia de urgenta a spitalelor cu fracturi si entorse.Cine e de vina pentru disconfortul si chiar suferintele noastre in acest caz, cine trebuie sa ne confere siguranta in aceste situatii, pe cine tragem la raspundere pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna imobilizati la pat?
Ordonanta de Guvern nr. 87 din 30 august 2001 privind serviciile publice de salubrizare a localitatilor este actul normativ pe baza caruia autoritatile administratiei publice locale iau decizii proprii de gospodarire in vederea imbunatatirii conditiilor de viata ale cetatenilor, crearii si dezvoltarii unei infrastructuri edilitare moderne, pentru promovarea calitatii si eficientei serviciilor.
Asadar, acest act normativ are ca obiect stabilirea cadrului pentru organizarea, gestionarea, reglementarea si monitorizarea serviciului public de salubrizare in localitati.
Ce inseamna salubrizarea strazilor in acceptiunea actului normativ mai sus mentionat? Salubrizarea localitatilor reprezinta un serviciu public local de gospodarie comunala, organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat si controlat de autoritatile administratiei publice locale.
SERVICIILE DE SALUBRIZARE
Serviciul public de salubrizare cuprinde urmatoarele activitati: precolectarea, colectarea, transportul si depozitarea reziduurilor solide (cu exceptia deseurilor toxice, periculoase si a celor cu regim special), infiintarea si administrarea depozitelor ecologice de reziduuri, incinerarea si producerea de energie termica, maturatul, spalatul cailor publice, intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor, curatarea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet, preselectarea si organizarea reciclarii deseurilor, dezinsectia, dezinfectia si deratizarea.
Citește pe Antena3.ro
SITUATIA IN BUCURESTI
OBLIGATIILE PROPRIETARILOR
Asadar, daca municipalitatea este datoare sa se ocupe de strazi, parcuri, gradini etc., noua, ca cetateni, in cazul celor care locuim la case particulare, ne revine obligatia de a intretine pe timp de iarna trotuarul din fata casei, asociatiilor de proprietari le revine obligatia de a curata trotuarele din fata blocurilor, iar societatilor comerciale - trotuarele si spatiile aferente sediului firmei.