x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Să ne întoarcem la tradiţionala masă în familie

Să ne întoarcem la tradiţionala masă în familie

de Adela Parvu    |    09 Feb 2008   •   00:00

Reacţia pozitivă a citiorilor noştri la articolul publicat în numărul anterior al suplimentului m-a determinat să abordez încă o dată subiectul, încercând să răspund celor mai interesante întrebări venite pe adresa redacţiei.

Interesul cititorilor pentru acest subiect este major

 

Reacţia pozitivă a citiorilor noştri la articolul publicat în numărul anterior al suplimentului m-a determinat să abordez încă o dată subiectul, încercând să răspund celor mai interesante întrebări venite pe adresa redacţiei. O problemă aparent insurmontabilă a familiilor moderne este programul de viaţă extrem de încărcat şi foarte diferenţiat pentru fiecare persoană din casă. Sunt familii în care, prin natura profesiei, unul sau amândoi părinţii lucrează şi sâmbătă sau duminică aşa încât o reuniune în jurul aceleeaşi mese pare imposibilă. Rămân la părerea că o soluţie se poate, totuşi, găsi.

 

Măcar unul dintre părinţi

În situaţia în care părinţii au programe diferite şi prezenţa lor simultană la masa de familie este greu de realizat se poate aranja ca, prin rotaţie, măcar unul dintre ei să patroneze reuniunea. Poate fi invitat unul sau mai mulţi bunici, o rudă apropiată şi dragă, ori un foarte bun prieten al familiei.

Absenţa “motivată” a mamei sau a tatălui trebuie asumată şi înţeleasă de către cei mai mici şi nu va afecta, în nici un caz, dispoziţia generală de voie bună şi relaxare. Dacă în familie există adolescenţi care, în mod firesc, îşi organizează sfârşitul de săptămână în funcţie de interesele dictate de vârsta lor, se poate obţine acceptul adulţilor pentru un program diferit de cel al familiei. Dar acestă situaţie trebuie să nu devină regulă, ci să rămână excepţie.

 

Problemele bugetului redus

Pentru mulţi români viaţa este în continare grea, pro­blemele de buget al familiei ridicând semne de întrebare mai ales la coşul zilnic. Reuniunea familiei în jurul aceleiaşi mese cel puţin pentru un prânz pe săptămână nu trebuie să implice cheltuieli suplimentare majore. Aşa cum am scris şi în articolul precedent, un astfel de prânz nu va presupune reţete culinare costisitore sau cantităţi exage­rate. Din acest punct de vedere “reţeta” poate fi una obişnuită, important rămânând spiritul reuniunii, atmosfera generală.

Aveţi mereu în vedere respectul de sine şi satisfacerea nevoii de comunicare cu cei mai apropiaţi semeni: părinţii, copiii, nepoţii, bunicii. Stabiliţi o etichetă acceptabilă (îmbrăcaţi-vă îngrijit, vorbiţi calm şi cumpătat, zâmbiţi, ascultaţi o muzică de calitate) şi veţi constata ce rezultate pozitive puteţi obţine. Important: sunt interzise orice fel de aluzii răutăcioase, subiectele care pot afecta starea psihică a unuia dintre comeseni, limbajul vulgar sau agresiv.

 

Acolo unde condiţiile o permit, instalarea locului pentru luat masa în ime­diata apro­piere a unui şemineu este de recomandat. Chiar dacă sunteţi în sezonul cald sau şe­mineul este unul decorativ, simpla lui pre­zenţă, se­si­zată cel puţin vizual, este în mă­su­ră să dea o stare de confort, siguranţă şi bună dispoziţie. Nu uitaţi că utili­zarea focului a însemnat poate cel mai spectaculos salt pentru evoluţia spe­ciei umane, căldura şi prepararea hranei fiind două elemen­te esenţiale pentru civilizaţia modernă

 

Multifuncţional

Locul pentru luat masa poate fi gândit şi instalat în aşa fel încât funcţionalitatea lui să devină multiplă. El poate fi, spre exemplu, un spaţiu în care să se desfăşoare activităţi normale cum ar fi studiul, făcutul temelor, discuţii colocviale. Pentru persoanele active şi foarte dinamice, tradiţionala canapea din faţa televizorului poate fi suplinită de scaunul cu spătar înalt şi blatul unei mese aflat la înălţimea normală. Pentru a înlesni şi alte forme de utilizare trebiue în mod obligatoriu să ţineţi seama de sistemul de iluminat artificial şi de posibilităţile de a recepta în zonă lumina naturală pe timpul zilei. De asemenea, întreaga zonă trebuie protejată faţă de traseele de trafic intens din încăpere, să i se confere o notă de intimidate, de izolare discretă. Altfel spus, acest spaţiu nu trebuie fetişizat, ci supus unei utilizări fireşti, normale, cotidiene.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv