x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sera Societăţii Horticole Regale

Sera Societăţii Horticole Regale

21 Iun 2007   •   00:00

Deschisă pentru public la 15 iunie, sera Societăţii Horticole Regale din Marea Britanie urmează să fie inaugurată oficial la 26 iunie de regina Elisabeta. La locaţia sa din Wisley, sera vine să marcheze bicentenarul societăţii şi se doreste a fi un loc in care invăţarea, dragostea de natură şi ştiinţă să fie la ea acasă.

Plante rare şi tehnologii de ultimă oră

Deschisă pentru public la 15 iunie, sera Societăţii Horticole Regale din Marea Britanie urmează să fie inaugurată oficial la 26 iunie de regina Elisabeta. La locaţia sa din Wisley, sera vine să marcheze bicentenarul societăţii şi se doreste a fi un loc in care invăţarea, dragostea de natură şi ştiinţă să fie la ea acasă.

Deşi structura exterioară şi cea interioară au fost finalizate, popularea serei cu plante s-a desfăşurat pănă in ultimul moment. Sera are o structură de tip catedrală inaltă de 12 m şi spaţioasă căt 10 terenuri de tenis. A fost construită in aşa fel incăt să asigure necesităţile de mediu pentru multe plante, incluse in trei zone climaterice: zona tropicală, zona temperată uscată şi zona temperată umedă. Construcţia serei oferă o bună posibilitate de expunere a plantelor şi din acest motiv experienţa horticolă este de bună calitate. Peste 5.000 de taxoni sensibili la temperaturi scăzute au fost găzduiţi aici, inclusiv plante rare sau pe cale de dispariţie.

Sera este văzută atăt ca spaţiu educaţional, dar şi ca un laborator cu proiecte in desfăşurare. In apropierea construcţiei se află un lac din care se asigură necesarul de apă al serei. Lacul este populat cu diverse specii de plante şi animale iubitoare de apă. Intrarea in seră... este ca o intrare in junglă: chiar de la inceput te intămpină palmieri, ferigi, plante tărătoare sau altele cu flori spectaculoase.

In interiorul serei

O alee lată şi sub forma cifrei opt permite vizitatorilor să se deplaseze spre cascadă, bazin şi straturile terasate cu plante şi flori. De asemenea, există o platformă inălţată de pe care se poate privi intregul peisaj. Sera are un spaţiu de studiere unde fiecare vizitator, indiferent de vărstă, poate să vadă cum specialiştii lucrează cu plantele şi să şi incerce unele metode de lucru. Colecţia de plante este una dintre cele mai numeroase din intreaga lume. Construită conform celei mai noi tehnologii in domeniu sera este eficientă termic, rezistentă la condiţiile climaterice de zonă temperată, are un sistem de umidificare a aerului - necesar pentru plantele tropicale, iar designul transparent oferă maximă iluminare tuturor taxonilor găzduiţi. Un computer controlează mediul de dezvoltare al plantelor: administrarea ingrăşămintelor, incălzirea, iluminarea dar si umbrirea, irigarea şi ventilarea aerului.

… Şi in exterior

Spaţiul exterior al serei vine să completeze peisajul creat de construcţie şi de frumuseţile din interior. Tom Stuart - Smith, care s-a ocupat de concepţia unei grădini utilitare, dar cu plante atent alese, este un binecunoscut designer de grădini dar şi un horticultor pasionat. Această grădină se desfăşoară de jur-imprejurul serei şi lacului şi creează o delimitare interesantă intre ele şi grădina cu pomi fructiferi din Wisley, sub forma unui amfiteatru. Aleile se intersectează intr-un mod foarte interesant, alternănd cu gazonul şi generează astfel imaginea unei "fugi muzicale". Tot acest spectacol se poate admira in voie dintr-o cafenea transparentă aflată in preajma serei.

De cum intri in seră te intămpină plantele de climat tropical şi platforma inălţată pentru observaţii. In stănga intrării se află zona cu proteaceae, cactuşi şi suculente precum şi plantele de zonă temperată uscată. De partea cealaltă a intrării a fost amplasată zona cu Cycade (plante care seamănă cu palmierii) şi Teatrul Horticol (expoziţie de plante). In dreapta se desfăşoară ferigile arborescente şi plantele de climă temperată umedă. In preajma platformei sunt amplasaţi palmieri, ferigi, orhidee epifite, plante căţărătoare precum şi un mic lac cu nuferi tropicali - să tot admiri aşa panoramă inflorită. Tot in dreapta intrării se află şi zona-laborator de inrădăcinare a plantelor

Plante spectaculoase

Pentru un romăn care vizitează sera cele mai spectaculoase sunt plantele din familia proteaceae, pentru că se pare că la noi lipsesc cu desăvărşire. Orhideele şi alte plante epifite, nuferii tropicali, căţărătoarele de zonă caldă cu flori interesante sunt adevărate atracţii. Ferigile arbustive uimesc şi ele. Nu neapărat prin frunzişul deosebit căt mai ales prin faptul că nu suntem obişnuiţi să le vedem la capătul unor tulpini ce seamănă cu cele de palmieri.

×
Subiecte în articol: seră plante mereu verde serei