x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului

Sfatul designerului

de Georgiana Teodorescu    |    27 Oct 2005   •   00:00
Sfatul designerului
IDEI PENTRU CASA TA
Am intrebat cititorii ce subiecte ar dori sa gaseasca in paginile suplimentului nostru legate de amenajarile de interior. Multi dintre ei ne-au marturisit ca problemele de cromatica sunt cele cu care se intalnesc cel mai des si nu sunt siguri ca propriile gusturi duc la cea mai fericita amenajare. De aceea, am hotarat sa incep un miniserial in care sa va prezint cateva notiuni de baza legate de acest subiect.

Dincolo de propriile gusturi, de sfatul prietenilor sau de ceea ce prezinta revistele de specialitate ca ar fi la moda, atunci cand alegeti culorile pentru casa dumneavoastra trebuie sa tineti cont de cateva sugestii

In ultimii ani, revistele glossy ne-au bombardat cu interioare colorate in albastru si portocaliu. Indiferent de dimensiunile casei, de forma ei, de proprietar, peste tot albastru-portocaliu. Trebuie sa stiti ca aceasta este combinatia cea mai pretentioasa de culori. Dintre cele trei culori reci (albastru, verde si violet), albastru este cea mai rece, pentru ca celelalte doua contin fiecare o cantitate de culoare calda. Portocaliu este si ea cea mai calda culoare, pentru ca este obtinuta din amestecul celorlalte doua culori calde, rosu si galben. Dar ceea ce este si mai grav este faptul ca albastru si portocaliu sunt culori complementare, iar prin alaturare se exalta reciproc, producand un contrast strident.

Nu va voi da o schema cromatica categorica. Propriile preferinte in materie de culori sunt considerentul de la care trebuie pornit in amenajarea casei dumneavoastra. Felul in care utilizati culorile depinde in mare masura de echilibrul, de linistea interioara si de bogatia trairilor dumneavoastra afective. Exista insa cateva reguli care trebuie respectate, in functie de efectele pe care le doriti. Pentru ca in rubrica de astazi vorbim despre spatiile mici, sunt cateva secrete pe care trebuie sa le stiti. Cu ajutorul culorilor, volumul unei incaperi se poate transforma vizual, obtinandu-se efecte de inaltare sau de departare a peretilor. Culorile palide, deschise, prin puterea lor mare de reflexie a luminii, au efectul de a mari spatiul si sunt indicate pentru incaperi mici, inguste si intunecoase. Eleganta apare din discretie. Nu e nevoie de culori intense, dramatice, pentru a creea interioare interesante. O casa mica pare mai spatioasa cand fondul cromatic general este acelasi: unul luminos (pastel sau neutru). Trebuie alternate culorile cu care se combina acest fond, in functie de specificul camerei, iar odata alese, acestea trebuie sa circule in incaperi, pentru crearea unor compozitii echilibrate.


Armonie cromatica, jocuri de valoare si intensitate a aceleiasi culori, contraste discrete - elemente care imbraca cu succes spatiile mici, fac sa dispara senzatia de claustrofobie si creeaza o atmosfera de calm si relaxare, atat de necesara unei case primitoare

RELATIA DINTRE CAMERE


In locuintele mici, relatia dintre camere este foarte importanta, mai ales daca usile dintre camere vor sta deschise. In acest caz, schema cromatica a doua incaperi alaturate trebuie sa fie asemanatoare, ca tonuri cat si intensitate cromatica. Pentru a nu fragmenta spatiul, in casele mici este indicat ca tamplaria, pardoseala si tavanul sa fie de aceeasi culoare ca si peretii. Decoratiunile textile trebuie asortate si ele peretilor. Daca optati pentru imprimeuri pe materialele textile, trebuie sa fie discrete, de mici dimensiuni si fara contraste puternice.

CULOAREA SI LUMINA


Lumina joaca un rol esential in infatisarea incaperilor. Ea modifica perceptia spatiului, a culorilor, a proportiilor, creeaza jocuri de lumini si umbre, pune in valoare texturile si da nastere unor efecte decorative impresionante. Deficitul de lumina naturala sau sursele luminoase de intensitati joase pot fi modificate prin culorile deschise care au o putere mare de reflexie. Spatiile mici in culori palide, neutre sunt bine puse in valoare de becurile cu intensitate medie.

SFAT


Daca avetI o casa mica, limitati-va la o gama restransa de culori, de la doua la maximum patru, ca sa obtineti un spatiu aerisit, linistitor si reconfortant


Daca sunteti o fire mai dinamica, iar interioarele pastelate vi se par prea cuminti, le puteti anima cu elemente deosebite ca design si cromatica, care aduc un plus de expresivitate si originalitate in ambientul dumneavoastra

Iata cum au raspuns cativa dintre cititorii nostri la intrebarea: "Ce culori preferati pentru interior si cu cine va sfatuiti in alegerea lor?"

As alege culorile dupa propriile gusturi. Nu as tine cont de ce spun apropiatii, pentru ca parerile sunt impartite. Eu as vrea portocaliu si l-as combina cu albastru, mai ales pentru dormitorul copilului.
Ionita Tudorita, Bucuresti

Eu as alege un bleu, pentru ca este o culoare linistitoare si as combina-o cu portocaliu. Am vazut undeva si mi-a placut. M-am cam saturat de albul acela lavabil pentru pereti. Sau as combina-o cu alte culori cu care sa vina bine, nu sa fie un kitsch. M-as sfatui cu cineva care se pricepe, cu cineva de la amenajari interioare.
Simulescu Loredana, Bucuresti

Prefer culorile vesele, tonice, sa te invioreze atunci cand ajungi acasa dupa o zi obositoare. Am vazut la o vecina ca si-a facut un perete galben, unul vernil, nuante pastelate. Si veioza a pus-o exact pe tonul de culoare din perete. Cand te asezai intr-un fotoliu, vedeai ceva cu adevarat deosebit. As cere sfatul prietenilor la care am fost si mi-a placut sau din revistele de specialitate.
Chira Maria, Bucuresti
×
Subiecte în articol: culorile culori