Exrem de expresiv din punct de vedere atistic, dar străin şi greu de digerat pentru cultura europeană, stilul mexican a intrat totuşi in răndul amenajărilor de interior prezentate la Tărgul de Mobilă de la Milano.
Tradiţie, naturaleţe şi optimism pentru case inedite
Extrem de expresiv din punct de vedere atistic, dar străin şi greu de digerat pentru cultura europeană, stilul mexican a intrat totuşi in răndul amenajărilor de interior prezentate la Tărgul de Mobilă de la Milano.
Ca o rupere de ritm intre liniile minimaliste ale stilului contemporan european, tradiţia popoarelor străvechi se face remarcată in amenajările de interior ale momentului. Interioarele mexicane emană prin toţi porii spiritul civilizaţiilor hispanice, veselia şi optimismul debordant fiind prezent in fiecare element din acest stil, care se defineşte in ansamblu ca fiind unul pozitiv. La baza culturii mexicane stau civilizaţiile de azteci şi mayaşi care au fuzionat in sec al XIV-lea cu civilizaţia hispanică, atunci cănd Spania colonizează teritorii din tărămul nou descoperit, America.Â
Elemente specifice
Cultura mexicană merită mai multă atenţie decăt i s-a acordat pănă acum. Spontaneitatea şi originalitatea acestui stil devin izvor de inspiraţie pentru amenajarea unor interioare calde şi personalizate. Caracteristicile lui sunt uşor de recunoscut. Specificul mexican are la origine arhitectura fermelor colorate in culori intense, dar mate: albastru clar, roşu aprins, ocru pur, roz vibrant sau verde vegetal, culori folosite şi astăzi pentru decorarea modernă a caselor. Ele sunt inspirate din natură, din penajul papagalilor, reflexiile apei, nisipul auriu, vegetaţia bogată tropicală. Locuinţele sunt puternic luminate natural pentru a potenţa puterea acestor culori. Nu există strălucire, lux sau opulenţă in acest stil, ci mai degrabă o simplitate şi o frumuseţe rustică, caldă şi confortabilă. Materialele sunt naturale: ţesături realizate din piele animală, din lănă sau bumbac, impletituri din nuiele, in şi cănepă. Pentru mobilier sunt folosite răşini, lemnul de nuc, cireş sau pin cu intarsii din pietre decorative nefinisate. Specifice sunt cuverturile din lănă, obiectele festive din ceramică şi elementele artefacte puternic ornamentate.
Pentru un stil autentic, căteva elemente arhitecturale sunt definitorii. Intrării i se acordă importanţa cea mai mare in cultura mexicană, aceasta fiind decorată abundent. Ca şi corespondente ale pridvorului din cultura noastră, terasele de la intrarea in locuinţa mexicană sunt spaţii importante, ele amenajăndu-se ca loc de luat masa, loc de lecturare sau de relaxare (hamace pentru odihnă). Petaquillas şi Baules sunt cele două tipuri de dulapuri pe care le intălnim in casele mexicane. Petaquillas este sinonimul cufărului de zestre din tradiţia romănească, pe cănd baules este dulapul obişnuit, dar care prezintă particularitatea de a fi bogat ormanentat cu desene, aplicaţii din materiale textile, mici basoreliefuri prelucrate in lemn.
Scaunul cel mai popular in stilul mexican este cel de tip balansoar, iar cel mai folosit tip de pat este hamacul.
In momentul actual, stilul pur mexican a fost redus de locuinţele moderne. Liniile pure aproape că s-au pierdut. Se regăsesc doar sugestii stilizate şi tonuri imblănzite. Mobilierul este realizat din aceleaşi materiale ca şi cele din secolele trecute, dar acum funcţionalitatea primează, forma artizanală tradiţională regăsindu-se in plan secund.
Info
Piesele de decoraţie mexicane se recunosc uşor: măşti, obiecte ceramice, coşuri impletite divers colorate, veselă din argilă şi teracotă, textile - ţesături specifice, poncho, cuverturi cu modele geometrice, elemente solare, vegetale şi zeităţi. Culorile au şi ele un anumit specific: sunt foarte intense, dar mate: albastru clar, roşu aprins, ocru pur, roz vibrant sau verde vegetal, inspirate din natură, din penajul papagalilor, reflexiile apei, nisipul auriu, vegetaţia bogată tropicală.
Utilizări
Acest stil este utilizat in spaţiul european in hoteluri cu specific, in special cele cu deschidere la mare, in restaurante, pub-uri sau case care merg pe ideea de tradiţie ascetă-hindusă, cu accente inspirate din folclorul străvechi.
In Romănia, designerii şi arhitecţii găsesc rezolvări interesante prin angajarea pictorilor, pentru realizarea de desene ornamentale autentice. Elementele de mobilier se pot executa la comandă in serii limitate, elementele de decor şi ambianţă fiind de cele mai multe ori achiziţionate de beneficiari in călătoriile lor in ţările sud-americane.