x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi pentru etanşarea rapidă şi eficientă a uşilor

Sfaturi pentru etanşarea rapidă şi eficientă a uşilor

18 Dec 2010   •   00:36
Sfaturi pentru etanşarea rapidă şi eficientă a uşilor

Chiar dacă este suficient un spaţiu de 2mm între perimetrul canatului şi ramă pentru ca o uşă să se deschidă uşor, acest spaţiu se dovedeşte a fi foarte important pentru a fi etanşat împotriva curenţilor de aer. Printr-o mare diversitate de soluţii, se observă în general că dispozitivele care sunt mai ieftine se uzează mai repede. De aceea am ales să facem o selecţie a celor mai eficiente modalităţi de etanşare a spaţiilor prin care se poate pierde căldură.

 

Garnituri
Dintr-un tub din vinil încastrat într-o lamă de metal sau plastic se poate face o garnitură tubulară. Acelaşi rezultat poate fi obţinut şi dacă folosiţi un profil din elastomer semicircular cu feder, sau unul tubular din silicon prevăzut cu un feder crestat care îi permite să fie inserat în nutul de etanşeitate montat în cadrele moderne de uşă.

Garnitura din spumă este mijlocul cel mai simplu de a astupa o parte mobilă. Lipirea unei benzi din spumă cu partea inferioară adezivă, pe toată periferia spaţiului dintre partea mobilă şi partea imobilă va da rezultate foarte bune. Spuma de poliuretan, cea mai ieftină, însă nu rezistă mai mult de două ierni. Spuma din PVC, cu celule închise, durează mult mai mult timp şi nu se întăreşte sub efectul razelor ultraviolete. Banda se aplică fără să se întindă pentru că astfel ar reduce din grosimea sa, deci şi din eficienţă. Dacă uşa se închide mai greu la început, aceasta este doar temporar, deoarece garnitura se va tasa rapid fără să îşi piardă din utilitate.

Lama flexibilă cu profil v este varianta modernă de lamă flexibilă, această garnitură fiind constituită din profil de polipropilenă extrudată dotată cu o parte adezivă. Ea se montează fie pe partea imobilă sau pe canturile canatului, ceea ce le asigură o perfectă discreţie.

 

Localizarea îşi astuparea curenţilor de aer
În afară de uşile din camerele neîncălzite (garaj, debara...), nu este recomandat să se astupe uşile interioare deoarece ele contribuie la circulaţia aerului în incinta încăperii. Se caută la început, prin verificarea cu mâna udă a golurilor, trecerile de aer de la nivelul uşilor şi a ferestrelor, de preferinţă într-o zi cu vânt puternic. Se identifică de asemenea şi alte surse de trecere a aerului, mai ales la nivelul crăpăturilor de podea, ale vetrei de şemineu, ale trapelor de acces în podul casei şi la nivelul tubajelor din pereţii exteriori. Varietatea dispozitivelor de astupare reflectă creativitatea inventatorilor şi se îmbogăţeşte în mod regulat cu produse care valorifică progresul tehnologic.

 

Plinte
Un spaţiu între partea de jos a uşii şi prag constituie o sursă importantă de curenţi neplăcuţi de aer, care irosesc o parte din energia consumată pentru a încălzi o locuinţă. Pentru a împiedica pierderile de căldură înregistrate la acest nivel se montează un dispozitiv care maschează în întregime acest spaţiu de trecere a curenţilor de aer: este de preferat să se folosească o plintă de dimensiuni mai mari din care să se taie bucata corespunzătoare.

Plinta flexibilă este o lamă subţire din cauciuc sau din plastic care este în contact permanet cu solul indiferent că uşa este închisă sau deschisă şi constituie cel mai simplu dispozitiv de astupare a părţii de jos a uşii. Cele mai ieftine lame sunt cele care se lipesc direct pe partea de jos de uşii; în celelalte cazuri, mai robuste, lama suplă este menţinută de un profil din aluminiu sau de plastic care se înşurubează pe traversa inferioară a uşii. Aceste dispozitive se uzează relativ repede dacă sunt folosite la uşa de intrare sau dacă solul de care se freacă este aspru.

Când solul de trecere a uşii este aspru, sau când comportă un element abraziv (grila metalică din faţa uşii), este de preferat să se monteze un dispozitiv a cărui lamă flexibilă să fie înlocuită cu o perie cu fir de nylon. Acest sistem este singurul care se potriveşte uşilor culisante şi uşilor cu două canaturi.
Plinta basculantă este o altă variantă. Lama de etanşeitate din material plastic este fixată pe o bară metalică. Un arc de rapel o ridică în momentul în care se deschide uşa. Când uşa este închisă, o rolă sau un clichet readuce plinta, prin contact cu pervazul, pe pragul uşii. Aceste dispozitive nu scârţâie, nu strică acoperirea solului şi sunt insensibile la solul aspru.

• Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

×
Subiecte în articol: casa bricolaj