x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi practice pentru amenajarea băii

Sfaturi practice pentru amenajarea băii

21 Aug 2010   •   00:00
Sfaturi practice pentru amenajarea băii
• articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Fie că este vorba despre o baie veche pe care doriţi să o renovaţi sau despre una nouă de amenajat, conceperea şi punerea în operă a unei băi este un proiect care necesită o investiţie importantă. Aveţi grijă să luaţi în calcul toate elementele necesare şi să vă definiţi bine intenţiile înainte de a începe lucrările de amenajare.

MĂSURĂTORI
Înaintea unei noi amenajări a băii, stabiliţi un plan detaliat şi indispensabil. Pentru a nu omite nimic, găsiţi mai jos o listă tip cu elemente necesare de luat în calcul:
• luaţi dimensiunile băii dumneavoastră, inclusiv amplasarea uşii şi a ferestrei, precum şi sensul lor de deschidere;
• natura pereţilor sau materialul de acoperire a lor;
• panta de înclinare a pardoselii dacă există (indicaţi diferenţa de nivel în raport cu scurgerea);
• plasarea conductelor de alimentare şi evacuare (inclusive materialul şi diametrul ţevilor);
• sistemul de ventilaţie (amplasarea grilei de ventilaţie dacă există);
• tipul de iluminare a băii;
• gândiţi-vă încă de acum la decorare (indicaţi eventual tipul de accesorii şi numărul reperat al acestora).
Tineţi cont de spaţiul minim recomandat pentru a asigura în baia dumneavoastră o deplasare bună, respectând în acelaşi timp regulile de confort.
Cada este elementul central al băii şi se alege după dimensiune, care trebuie să fie direct proporţională cu suprafaţa băii şi talia utilizatorilor. Forma - rectangulară, de colţ, de colţ asimetrică, chiar ovală, se alege în funcţie de configuraţia şi stilul băii, care poate fi retro, modern, clasic, în funţie de gustul fiecăruia.
Cabina de duş poate deveni, în lipsa căzii, elementul principal al băii. Gândiţi-vă la facilităţile oferite de cabinele de duş complete, clasice sau cu hidromasaj şi chiar sauna cu aburi, sunt vândute în kit complet gata de montat şi uşor de plasat în baie, fără a uita de duşurile pe comandă pentru configuraţii speciale. O utilitate sporită au cabinele de duş cu cădiţa înaltă, utile şi pentru îmbăierea copiilor.
Un trend nou îl reprezintă cabinele de duş cu pereţii din sticlă şi dotate cu facilităţi tehnologice noi, aşa cum sunt panourile de comandă electronice tip „touch screen" cu radio încorporat şi „hands free" pentru telefon.
Bateriile - calitatea unei baterii se măsoară după trei criterii esenţiale:
• confortul în utilizare;
• durabilitatea;
• securitatea.
Greutatea unei baterii nu este un element de neglijat, materialele folosite la fabricare influenţând semnificativ calitatea şi durabilitatea. De la un model la altul, greutatea poate varia de la 500 de grame la câteva kilograme. Cu cât produsul este mai greu, cu atât durata de viaţă va fi mai lungă, materialul folosit fiind alama. Alte elemente de care trebuie ţinut cont sunt: aspectul general şi al calităţii acoperirii electrolitice, interşanjabilitatea (caracteristicile racordurilor), debitul de apă, precum şi calitatea acustică şi fiabilitatea.
În funcţie de categoriile de baterii, alte exigenţe se pot adăuga precedentelor: constanţa temperaturii (pentru mono comandă), tipul de prindere a spirelor (pentru cordoanele flexibile ale bateriilor de cadă), calitatea pulverizării (pentru parele de duş).
Pentru iluminat puteţi combina două surse de lumină: iluminat direct cu lampă sau spoturi, foarte eficient pentru vedere de aproape, şi un iluminat de ambianţă pentru intimitate şi relaxare.

×
Subiecte în articol: bricolaj