x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfaturi practice pentru montarea linoleumului

Sfaturi practice pentru montarea linoleumului

30 Oct 2010   •   00:00
Sfaturi practice pentru montarea linoleumului
Sursa foto: www.aggielandcarpetone.com/
• Sursa: Do It Yourself
• Traducere şi adaptare: Alina Iancu

O podea acoperită cu linoleum este un mod ieftin de a îmbunătăţii aspectul oricărei camere. Deşi în mod obişnuit este folosit pentru zonele cu trafic intens şi pentru cele umede, linoleumul poate îmbunătăţiri aspectului oricărei podele care a trecut de „data expirării". Linoleumul este uşor de instalat, iar cei care preferă să renunţe la servicii de specialitate şi să facă ei înşişi activităţi de acest gen, pot să înceapă cu pregătirea podelei şi realizarea designului.

Unelte şi materiale necesare:
- metru sau ruletă
- linoleum
- echer
- cuţit
- chit
- mistrie sau un şpaclu lat
- cutter
- nivelator
- şmirghel
- ciocan şi daltă

ALEGEREA LINOLEUMULUI
De obicei, linoleumul imprimat se găseşte sub formă de role cu lăţimea de un metru, un metru şi jumătate sau doi metri. Există şi plăci de linoleum sau dale vinilice disponibile la aceleaşi dimensiuni ca şi gresia. Preţurile variază de la cinci euro până la câteva zeci de euro şi vă puteţi aştepta ca cel care este mai scump să îşi păstreze aspectul vreme îndelungată. Cel mai bun linoleum vine cu garanţie de la cinci până la zece ani.

De departe, cel mai simplu de instalat este linoleumul care se dezlipeşte de pe folia protectoare şi se aplică. Acesta are deja adeziv aplicat de producător, şi tot ce trebuie să faceţi este să dezlipiţi hârtia protectoare şi să lipiţi placa la locul ei. Nu trebuie să vă faceţi griji nici pentru neplăcerile create de lipici şi nici pentru mizeria care s-ar putea crea în încăpere.

Este foarte simplu să estimaţi de câte plăci aveţi nevoie. Măsuraţi lungimea şi lăţimea încăperii şi înmulţiţi cele două valori pentru a obţine suprafaţa camerei în metri pătraţi. O idee bună este să cumpăraţi câteva plăci sau câţiva metri în plus pentru eventualitatea în care în viitor veţi avea nevoie să înlocuiţi o parte. Culoarea şi modelul pentru care optaţi ar putea să dispară de pe piaţă în câţiva ani.

PREGĂTIREA PODELELOR
Linoleumul poate fi instalat pe aproape orice tip de suprafaţă: plastic, linoleum deja existent şi chiar beton atâta timp cât suprafaţa este plană. Crăpăturile, umflăturile şi golurile vor trebui reparate înainte de a monta linoleumul. Îndepărtaţi orice denivelare de pe marginea podelei. Aduceţi linoleumul în casă cu o zi sau chiar două înainte de a-l monta pentru a-i da oprtunitatea să se aclimatizeze.

Acolo unde există deja linoleum, trebuie să aveţi grijă de câteva aspecte. Dacă podeaua prezintă adâncituri, goluri sau denivelări este indicat să aplicaţi un strat de grund. Pur şi simplu aplicaţi amestecul cu un şpaclu. Va da suprafeţei un aspect plat, fără denivelări şi nu va da voie stratului de linoleum de dedesubt să se lipească de cel nou şi să devină vizibil.
Pe podelele de beton trebuie să acoperiţi toate găurile şi crăpăturile şi să îndepărtaţi toate denivelările şi marginile proeminente cu ajutorul unei dalte sau a unui şmirghel foarte aspru. O şlefuire rapidă a podelei de beton va face ca linoleumul să adere mai bine pe suprafaţă, mai ales dacă aceasta a fost vopsită.

APLICAREA
Fâşiile de linoleum pot avea model repetitiv sau, aşezate unele lângă altele pot forma o singură imagine. În prima situaţie puteţi începe aplicarea lui de la unul din capetele camerei, însă dacă aţi optat pentru un model centrat este recomandat să începeţi cu mijlocul acestuia pe care îl montaţi pe partea cea mai vizibilă a podelei. Astfel folosiţi bucăţi întregi în partea centrală a podelei, iar pe margini, unde nu este atât de vizibil puteţi tăia din linoleum fără să afectaţi modelul.

Primul pas este să măsuraţi fiecare perete pentru a determina unde se află mijlocul camerei. Luaţi doi pereţi opuşi şi trasaţi cu o cretă jumătatea distanţei dintre ei. Repetaţi procedeul cu ceilalţi pereţi şi veţi observa că aţi împărţit camera în patru părţi egale. Folosiţi un echer pentru a vă asigura că în mijloc aveţi unghiuri de 90 de grade. Dacă nu sunt întocmai, asigutaţi-vă că pereţii sunt paraleli, măsuraţi din nou şi ajustaţi liniile.

Odată ce sunteţi mulţumiţi cu desenul realizat puteţi începe înstalarea propriu zisă. De la intersecţia liniilor începeţi să aşezaţi atât pe lungimea camerei cât şi pe lăţimea ei, câte un rând de fâşii de linoleum pentru a vedea cum se îmbină şi care sunt punctele în care întâlnesc pereţii. Presaţi bine fiecare fâşie în parte şi după ce aţi terminat de aşezat câteva rânduri, folosiţi o rolă specială pentru a fixa linoleumul de suprafaţă. Înainte de a începe să lucraţi la margini instalaţi tot linoleumul.

DECUPAJUL
Puteţi tăia marginile drepte cu un cutter, iar pentru curbe şi forme neregulate folosiţi o foarfecă. Este uşor să tăiaţi ultima fâşie de linoleum dacă suprapuneţi placa ce va fi taiată peste ultimul rând de plăci deja aşezate. Acum aşezaţi o altă placă întreagă lipită de perete astfel încât să se suprapună peste cea nelipita. Folosind a doua placă drept şablon, marcati prima placă pentru tăiere. Tăiaţi de-a lngul semnului şi veţi avea o formă care se va potrivi perfect în locul rămas.
Pentru formele iregulate sau pentru a taia în jurul ţevilor cel mai uşor este să faceţi un şablon de carton şi să îl folosiţi pentru a obţine forma dorită.

FINISARE
După ce aţi terminat de montat tot linoleumul, aplicaţi plinta pentru a acoperi micile goluri sau marginile neregulate, dar şi pentru un aspect mult mai plăcut. folosiţi apoi o mătură sau un aspirator pentru a îndepărta resturile sau murdăria apărută în urma montării. puteţi călca pe el, dar este recomandat să aşteptaţi câteva zile înainte de a-l spăla, pentru a-i da timp lipiciului să se întărească.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv