MEREU VERDE
Multi dintre proprietarii de gradini se intreaba ce vor face o data cu venirea iernii, cea mai teribila frica fiind aceea ca vor pierde multe dintre speciile la care tin atat de mult. De fapt, lucrurile stau cat se poate de simplu: nu trebuie sa aveti grija decat ca gradina dumneavostra sa arate la fel de bine
iarna ca si vara
Asadar, gradina trebuie sa arate foarte bine si iarna, chiar daca veti avea de luptat cu frigul, zapada sau, in cel mai bun caz, cu ploile sacaitoare. Vicisitudinile naturii va vor face munca mai dificila dar satisfactiile vor, cu atat mai mari. Un bun gradinar va gasi intotdeauna ce sa faca si iarna.
In primul rand acesta este momentul prielnic de a corecta ceea ce nu a prea mers in vara trecuta, de a trasa noi alei placate cu dale si marcate de borduri decorative, de a ameliora alura generala a unor zone de care nu sunteti multumit.
Atunci cand gerul napraznic sau ninsoarea abundenta va tine in
casa, faceti o lista cu ceea ce aveti de remediat: plantari deficitare, arbori sau specii care vor trebui excluse ori repozitionate, eliminarea unor constructii stanjenitoare. Atunci cand timpul va fi mai prietenos veti putea efectua toate aceste lucrari rapid si fara ezitare.
JOCUL DE-A CULOAREA
Un gradinar care gaseste timpul necesar de a-si contempla gradina iarna poate invata multe lucruri. In loc de a considera frigul si gerul drept inamicii plantelor, el poate studia, spre exemplu, comportamentul diferitelor specii la temperaturi extreme si de a le selectiona pe cele care rezista mai bine. Asa se ajunge la situatia in care o gradina bine construita arata minunat si iarna.
Cand o parte dintre arbori isi pierd frunzele, prezenta unor specii de conifere va pastra o structura stabila gradinii. Forma unor specii de arbusti si felul in care crengile lor desfrunzite isi schimba culoarea poate aduce o nota decorativa foarte spectaculoasa gradinii. Pete de galben-auriu sau rosu-caramiziu pot contrasta atractiv cu albul zapezii.
Exista specii care trec aproape neobservate in timpul
primaverii si verii, dar devin extrem de vizibile si impresionante iarna, chiar si atunci cand temperatura scade zub zero grade.
SPECII RECOMANDATE
Cei pasionati pot achizitiona cedrul japonez (Cryptomeria japonica) ale carui frunze trec iarna intr-o magnifica nuanta de bronz. Spectaculoase sunt si numeroasele variante de Bergenia, o erbacee vivace, persistenta, cu frunze mari, de forma circulara ale caror margini se aramesc iarna. In sfarsit, frunzele unei graminee (Imperata cylindrica) vireaza si ele catre un rosu atragator atunci cand temperaturile scad.
Credem ca am dat suficiente motive sa meditati asupra faptului ca si sub efectul frigului o serie de plante pot deveni decorative si spectaculoase, pastrand gradina ca un punct de interes major. Conditiile climaterice de la noi nu sunt de fapt un impediment in pastrarea unei gradini atractive pe tot parcursul anului. Totul este sa va documentati cu atentie, sa apelati la specialisti, sa interogati piata producatorilor si importatorilor de plante. Dar mai ales sa nu abandonati gradina nici in timpul sezonului rece pentru ca ea va poate aduce aceleasi satisfactii ca si in orice alt anotimp al anului.
DESPRE MENTALITATI
Perceptia generala despre activitatile in gradina iarna este, la noi, din pacate, una falsa. Gradina e de regula abandonata pana spre primavara, poate doar cu ceva tentative de protectie la speciile mai sensibile. In tarile civilizate aflate pe aceleasi coordonate geografice si supuse climei temperat continentale, cu diferente mari de temperatura intre vara si iarna, lucrurile stau cu totul altfel. E adevarat ca piata de specialitate este mult mai dezvoltata si mai ofertanta, dar pricipiile raman aceleasi, ele putand fi aplicate cu succes si aici. Ca si in alte domenii gradinarit trebuie umblat la mentalitati.
|
Plantele parfumate care infloresc si iarna aduc satisfactii imense celor care le cultiva. O gradina in care exista
astfel de plante este extrem de atragatoare si de spectaculoasa iar intretinerea ei nu presupune eforturi sau costuri
exagerate
|
|
|
Jocul de culori poate fi creat prin plantarea unor specii care, o data cu disparitia frunzelor, schimba in mod spectaculos culoarea tulpinii sau a capsulelor, devenind centre de atractie vizuala in spatiile eliberate de abundenta verdelui
|
|