x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sisteme de invelitori pentru acoperis: tigla din beton

Sisteme de invelitori pentru acoperis: tigla din beton

de Catiusa Ivanov    |    17 Aug 2006   •   00:00
Sisteme de invelitori pentru acoperis: tigla din beton
INVESTESTE INTELIGENT
Ultimele din serialul nostru, dar nu si cele din urma, tiglele din beton au avut o evolutie spectaculoasa pe piata romaneasca in ultimii ani, devenind o alternativa eficienta la tiglele ceramice. Conform datelor furnizate de Elpreco, producator de astfel de produse, invelitorile din beton detin o cota de piata de 30%.

Tiglele din beton sunt produse din amestec de materii prime naturale, precum: nisip de cuart spalat si sortat, ciment si coloranti pe baza de oxizi de fier, amestec dozat in proportii variate. Cele mai noi modele sunt colorate pe langa oxizii de fier si cu doua straturi de vopsea pe baza de silicati, culoarea rezistand mai bine in timp.

Acestea sunt folosite la invelirea cladirilor din diverse zone geografice, adaptandu-se bine oricarui stil arhitectonic, datorita paletei coloristice foarte bogate in care se gasesc, dar si proprietatilor tehnice care permit montarea pe acoperisuri cu pante foarte mari sau foarte mici.

AVANTAJE

Principalele avantaje ale utilizarii invelitorilor din beton se datoteaza etanseitatii si impermeabilitatii acoperisului. Aceste caracteristici scutesc proprietarii, in timp, de investitii in repararea acoperisului si asigura un indice de confort bun in locuinta. Tiglele din beton permit manevrarea pentru vizitarea la sarpanta si posibilitatea de a modifica ulterior acoperisul.

De asemenea, printre avantaje se mai numara rezistenta mecanica mare, rezistenta la gelativitate si rezistenta buna la fenomenele de inghet-dezghet.

Acest tip de invelitoare pentru acoperis intra in categoria materialelor de constructii grele. Aceasta caracteristica, spun producatorii, va deveni un avantaj foarte mare in viitorul apropiat deoarece clima din Romania devine tot mai schimbatoare si mai vitrega, cu vanturi puternice. In aceste conditii, mai ales ca la noi majoritatea acoperisurilor au pante foarte mari, greutatea conteaza, deoarece in caz contrar vantul iti zboara acoperisul de pe casa.

Alt avantaj al utilizarii tiglelor din beton il constituie faptul ca se monteaza foarte repede datorita dimensiunilor relativ mari, dar si datorita preciziei cu care sunt taiate, iar costul montajului este implicit mai mic. Si daca tot suntem la capitolul economii si ne gandim la viitor, este bine de stiut ca acest produs nu necesita cheltuieli de intretinere ca alte tipuri de invelitori pentru acoperis.

Garantia oferita de producatori pentru tiglele din beton este de 50 de ani, iar durata de viata a produsului este de aproximativ 100 de ani.

DEZAVANTAJE

Cu toate ca greutatea mare a acestui tip de acoperis este considerata de producatori un potential avantaj, constructorii sunt de alta parere, afirmand ca aceasta caracteristica nu este in prezent un atu din punct de vedere financiar. Cu cat greutatea acoperisului este mai mare, cu atat structura podului trebuie sa fie mai solida, iar investitia in materialele de constructie si in mana de lucru este mai mare. De asemenea, acest tip de invelitoare nu este recomandat a fi folosit la constructiile foarte vechi, a caror structura poate fi subrezita.

PRETURI
Pentru tigla din beton se plateste aproximativ 2,5 lei/bucata. Pentru acoperirea unui mp aveti nevoie de aproximativ 9-11 bucati, in functie de panta acoperisului. Atentie, in acest pret nu intra coamele, lateralele, parazapezile etc.

Conform datelor furnizate de Elpreco, costul total al invelitorii, din punct de vedere al elementelor din beton necesare, costul tiglei de camp reprezinta 66%, coamele reprezinta un procent de 6%, iar celelalte accesorii: lateralele, aerisiri, creste etc. 28%.

LA FINAL
Acoperisul are o importanta foarte mare in confortul, siguranta si in mod deosebit in estetica unei locuinte. Alegerea unei invelitori optime trebuie sa aiba in vedere atat forma acoperisului, estetica generala, cat si rezistenta sa in timp. Este indicat ca atunci cand faceti aceasta alegere sa tineti cont de sfatul arhitectului si al inginerului constructor si chiar sa mergeti impreuna cu ei la achizitionarea materialelor, deoarece in cazul in care faceti singuri aceasta achizitie este posibil sa va scape anumite detalii tehnice si sa va pacaliti la pret.

SFAT
In cazul in care constructia pe care doriti sa o acoperiti se afla intr-o zona cu clima capricioasa, in special vanturi puternice, este indicat sa optati pentru o invelitoare de acoperis grea. Acest lucru va poate scuti de neplacerea ca furtuna sa va zboare acoperisul de pe casa
×
Subiecte în articol: beton