Taman ce am intrat în luna lui Cuptor şi, ştiind-o cât e de fierbinte, am căutat să vă informăm asupra celor ce pot fi făcute pentru a o întâmpina aşa cum se cuvine. Adică cu răcoare, umbră, chestiuni de maximă importanţă în vremuri toride...
Dacă stăm să ne gândim bine, fiecare dintre noi o să realizăm că vară de vară şi din ce în ce mai mult - după cum încălzirea globală a devenit o problemă "arzătoare" - avem, pe lângă toate ale noastre, o treabă în plus - anume să facem faţă cum putem fierbinţelii din aer.
Suntem atenţi la hainele pe care le purtăm şi le alegem aşa încât să ţină (atât cât poate şi bietul material textil) căldura departe de corp, apoi pe stradă, la orele de vârf ale "fenomenului", nu găsim mai repede streaşinile pe sub care să ne apărăm de ploaia de raze fierbinţi. Unde mai punem faptul că suntem determinaţi de împrejurări sufocant de calde să fim protagoniştii a tot felul de acţiuni ieşite din comunul nostru, cum ar fi aceea că suntem în căutarea întunericului - ei, cum vă sună asta?
Poate fi construită în logica asta şi o ghicitoare: "Cine caută întunericul pe timp de zi şi nu-i vampir? Răspuns: Cel care moare de cald pe timp de vară". Întunericul pe timp de zi fiind sinonim în acest caz cu răcoarea unor incinte ferite de lumina năucitor de încinsă a soarelui. Despre sisteme compuse din materiale textile împletite din fire tratate pentru a rezista căldurii şi pentru a ţine în afara casei razele soarelui (sisteme pe care în termeni uzuali le numim jaluzele, storuri, rulete, umbrele, apărători de soare) am pregătit câte ceva în numărul de azi al Jurnalului casei.
Vara suntem, mai mult decât în alt anotimp al anului, motorul unei afaceri şi o facem profitabilă. O afacere care se dezvoltă direct proporţional cu cantitatea de căldură pompată de soare către noi şi cu gradul de poluare al apei din reţelele urbane de alimentare a populaţiei.
Este, după cum poate aţi intuit, vorba despre comercializarea de băuturi "una mai răcoritoare ca alta" şi despre apă, produse pe care dăm bani în neştire, mănaţi de transpiraţia care ne lasă deshidrataţi şi vai de noi şi de nevoia de a ne răcori. Tot pentru a ne răcori putem deveni iraţionali când vine vorba despre consumul de curent.
Consumăm mai mult curent, pentru a ne răci casele cu aparate electrice dedicate: aer condiţionat, ventilatoare, ventiloconvectoare.
Privitor la astfel de aparate, am pregătit informaţii lămuritoare în Jurnalul nostru, pentru ca tu să ştii cum să alegi unul pe măsura locuinţei tale, cum să-l întreţii şi să-l poziţionezi aşa încât să nu îţi afecteze sănătatea.
Citește pe Antena3.ro