x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Stilul colonial reinterpretat intr-o manieră modernă

Stilul colonial reinterpretat intr-o manieră modernă

23 Aug 2007   •   00:00

Deşi puţin conoscut la noi in ţară, un stil de amenajare de interior declarat oficial "la modă" este stilul colonial, adaptat insă exigenţelor contemporane de design. Iată care este istoria lui şi elementele ce il caracterizează.

Deşi puţin conoscut la noi in ţară, un stil de amenajare de interior declarat oficial "la modă" este stilul colonial, adaptat insă exigenţelor contemporane de design. Iată care este istoria lui şi elementele ce il caracterizează.

La inceput a fost barocul, bogat, extrem de decorativ şi somptuos. Apoi, in perioada sec. al XVIII-lea, un rege suedez, Gustav al III-lea, a introdus barocul francez pe teritoriul ţării sale, insă, punăndu-l in concordanţă cu obiceiurile şi arhitectura locală, clădind astfel bazele stilului colonial, un stil mai simplu şi funcţional, caracterizat prin alternanţe de culori luminoase şi inchise, dar intrutotul naturale. La vremea aceea, pigmenţii şi vopselele proveneau din plante, pămănturi şi minerale. Aşa se explică faptul că stilul colonial este recunoscut in amenajări prin culori pămăntii. Albul, galbenul crem, culoarea migdalei, ocru, roşiaticul şi marourile ciocolatii, bejurile şi verzuiurile sunt specifice paletei coloristice dominante. Lemnul folosit era cel de pin şi arţar in locuinţele clasei mijlocii, iar in zonele mai bogate era utilizat cu precădere nucul, solid sau furniruit. Insă in 1750 mahonul a devenit unealta principală de expresie a stilului colonial.

Ca elemente specifice de grafică compoziţională a stilului găsim: oglinzile plasate pe tavan, lungi şi inguste, cu rama de mahon şi nuc; ceasuri cu picior propriu, inalte, ce reproduceau sunete simple sau imitau celebrul Big Ben. Alte accesorii semnate de acest stil sunt tablourile de tip portret: mai intăi pictate de artişti, iar mai apoi inlocuite de fotografii, insă intotdeuna de dimensiuni mari, plasate in living, dining şi holuri. Serviciile de masă din porţelan chinezesc sau de Bavaria erau elemente de recuzită nelipsite din dining, birouri, biblioteci şi livinguri, ca semn al prosperităţii casei.

Lemn de trestie, ratan, bambus, cănepă, nuc negru, aluminiu, fier şi gresie - sunt doar căteva dintre materialele moderne utilizate in colecţiile Gervasoni. Aici găsim atăt materiale comune căt şi materiale exotice, de fiecare dată folosite in starea lor naturală, de fiecare dată combinate in forme simple, cu suprafeţe rugoase şi neuniforme. Albul şi griul deschis sunt culorile din colecţia Grey ce se nuanţează diferit atăt pe lemn, marmură Carrara sau gresie, căt şi pe pernele tricotate, decorate cu forme de fulgi de zăpadă care indulcesc scaunele simple ale colecţiei, toate făcănd parte dintr-un scenariu care se incadrează in stilul colonial

Studiu de caz

Numeroase firme producătoare de mobilier au preluat şi reinterpretat acest stil cald şi elegant de-a lungul timpului. Dintre acestea, Gervasoni l-a adoptat şi personalizat intr-un mod aparte, transformăndu-l in stilul navonian. Meritul ii aparţine designerului Paola Navone, care a avut extraordinara abilitate de a amesteca ţinuturile aparent incompatibile prin care s-a perindat de-a lungul istoriei stilui colonial occidental, rezultănd astfel un stil nou, caracterizat prin linii simple şi forme curbe tipice clasicismului gustavian, condimentănd tot acest amestec cu frumuseţea mobilei anilor ’70. De aici a luat naştere o colecţie de piese hibrid care redau şarmul auster al culorilor neutre. Obiectele au un aer poetic, dramatic, cu o anumită incărcătură personală, capabile să işi găsească propria expresie in echilibrul dintre formă şi funcţionalitate. Partea decorativă a acestora provine din occidentalism: picioarele din porţelan ale meselor, structura decorată a bibiliotecilor, oglinzi suflate cu aur.

Atingerea, urma, amprenta stilului navonian este recunoscută pe deplin, acestea reuşind să transmită amintiri străvechi in limbajul designului modern.

Nume de prestigiu

Designerul principal al companiei Gervasoni este Paola Navone, care semnează majoritatea colecţiilor. Acesta a oferit exclusivitate firmei din 1998, inainte lucrănd pentru Armani Casa, DaDa, Swarovski şi Molteni.

Printre designerii firmei se mai numără Jasper Startup şi Michael Sodeau, doi londonezi stabiliţi in Milano, ambii avănd colecţii personale expuse in New York, Tokio şi Paris.

Amprenta stilului

Conştientizarea posibilităţilor multiple de combinare a abstractului cu clasicul dă năştere unor efecte neaşteptate, secret pe care designerul Paola Navone l-a experimentat şi redat din plin in colecţiile sale.

Gervasoni a interpretat această conştientizare in toate colecţiile sale de mobilă, extinzăndu-şi liber aria de elemente folosite. In noiembrie 1999 calitatea produselor Gervasoni a fost recunoscută şi certificată, fiind controlată şi analizată in cele mai mici amănunte. Firma a primit nenumărate premii de specialitate.

×
Subiecte în articol: sfatul designerului colonial