În fiecare an, în Germania sunt irosite resurse de energie în valoare de 16 miliarde de euro, sumă echivalentă cu consumul anual necesar pentru 17 milioane de gospodării, iar cauza este tehnologia învechită care se foloseşte pentru încălzire. Pornind de la acest motiv, organizatorii târgului internaţional ISH au adus în atenţia vizitatorilor produsele a 2..355 de companii din întreaga lume, destinate băilor eco şi cu design inovativ. Tema dominată a fost conservarea resurselor, durabilitatea, eficienţa şi energiile regenerabile.
Consumul de energie în statistici
Datele furnizate de Comisia Europeană arată că 50% din pierderile de energie ar putea fi salvate dacă s-ar folosi echipamente pentru valorificarea energiilor regenerabile. În prezent, numai una din opt instalaţii se bazează pe astfel de sisteme şi numai cinci procente din cetăţeni germani sunt conştienţi de problemele de mediu şi de modalităţile de rezolvare, arată un sondaj realizat de organizatorii târgului. Aproximativ 278 de miliare de kilowaţi de enrgie sunt irosiţi anual, de patru mai mult decât este necesar pentru încălzirea unui oraş de mărimea Berlinului. În acelaşi timp, creşterea ratei de modernizare ar putea conduce la economii de până la 70 de milioane de tone de CO2 în fiecare an.
Inovaţii eco – friendly
“Clădirile futuriste nu sunt numai prietenoase cu mediul, dar oferă şi un nivel semnificativ de confort. Punctul forte al acestui târg este că prezintă soluţii care vizează în mod direct realizarea acestor obiective. Economisirea energiei, nu implică renunţarea de tot la această resursă, ba din contră ajută la crearea unui mediu care asigură o stare de bine pe termen lung”, a declarat Wolfgang Marzin, preşedintele consiliului de administraţie al Messe Frankfurt.
Desfăşurat în perioada 12-16 martie 2011, târgul ISH a avut anul acesta două secţiuni: ISH Apă şi ISH Energie. Pentru prima, durabilitatea este tema principală, în consecinţă “Green Bathroom” este una dintre cele trei tendinţe cheie ale sezonului 2011-2012. Ţinta proiectului este să promoveze nu numai consumul responsabil al unei resurse limitate, care este apa, dar şi un design inovativ al băilor care să se bazeze pe utilizarea materialelor reciclabile cum ar fi cupru, oţel, lemn, sticlă şi ceramică. Mai mult decât atât, durabilitatea băilor este strâns legată de confort. Noile trenduri promovează o baie care să ofere condiţii optime utilizatorilor de toate vârstele fără să se facă vreun compromis în ceea ce priveşte designul şi confortul. De fapt, acesta este al doilea trend impus de ISH, numit “Easy Bathroom”. Cea de-a treia linie importantă îndreptată spre dezvoltare, “Bathroom Interior”, preia ideea unui concept de baie care abordează un stil de compartimentare a spaţiului complet diferit, cu scopul de a obţine funcţii specifice şi o calitate crescută de utilizare. În conformitate cu aceste trenduri, expozanţii din secţiunea ISH Apă au prezentat cele mai recente modele şi tehnologii create pentru nevoile lumii moderne.
Secţiunea ISH Energie a cuprins servicii de construire şi tehnologii pentru obţinerea energiei, dar şi noile tehnologii pentru aparate de aer condiţionat şi de ventilaţie. Produsele prezentate s-au bazat pe sisteme cu consum redus care folosesc resurse regenerabile cum ar fi energia solară sau biotermală. Cu alte cuvinte, secţiunea ISH Energie a reunit companii din întreaga lume care au oferit soluţii şi tehnologii pentru un viitor în care construcţiile vor fi mult mai prietenoase cu mediul.