Dacă îţi doreşti să ţii pasul cu moda şi să te bucuri de locuinţa ta, caută o mulţime de accesorii decorative la preţuri accesibile care îţi vor transforma casa miraculos, ca şi cum ar fi ieşit din bagheta magică a celor mai sofisticaţi designeri. Elementul-cheie al trendului actual este combinarea surprinzătoare de stiluri diferite. Rezultă astfel o locuinţă şic, extravagantă, care îmbină eleganţa formelor clasice cu simplitatea culorilor şi a materialelor foarte moderne. Trendul propune tapete texturate, materiale preţioase precum inoxul, blana sau satinul şi suprafeţe foarte lucioase, ca de oglindă. Corpurile de iluminat exemplifică perfect tendinţele actuale: forma este clasică, barocă, iar finisajul modern cu aspect metalic.
Un interior modern
O abordare modernă a decoraţiei este potrivită pentru persoanele dinamice, tinere, care îşi doresc un interior confortabil, în care să primeze funcţionalitatea. Se vor bucura astfel de toate beneficiile şi inovaţiile tehnologiei. Un interior modern înseamnă un interior rece, lipsit total de orice ornament. Foloseşte modele geometrice: dungi, carouri, buline, dar nu te limita la a utiliza doar unul în toată camera -dungi, spre exemplu -pentru ca devine obositor. Combină diverse ornamente: tapet cu dungi, draperii cu pătrăţele, pernuţe cu buline. Dozează diferit fiecare ornament şi potriveşte culorile. Astfel, decorul nu va fi nici prea aglomerat, nici prea simplist.
Clasicul nu se demodează niciodată
Sunt mulţi oameni îndrăgostiţi de stilul clasic, dar obiectele cu forme frumoase, rotunjite, cu materiale preţioase şi culori rafinate îi câştigă chiar şi pe cei mai împătimiţi adepţi ai modernismului. Pentru cei care îşi doresc mai mult decât o serie de obiecte practice, şi pentru care aspectul estetic este cel care contează cel puţin în egală măsură cu cel funcţional, stilul clasic este cel potrivit.
Stilul rustic
O locuinţă de inspiraţie rustică este pentru mulţi singura varianta de "casă, dulce casă": un tihnit şi fericit, unde obiectele readuc în memorie bucuriile copilăriei. Stilul modern oferă o casă în primul rând foarte practică, cel clasic o casă impresionantă vizual, iar cel rustic e stilul cu cea mai mare încărcătură emoţională.
Ca la bunica
O casă de inspiraţie tradiţională nu înseamnă o casă plină de obiecte populare, ci o casă cu obiecte simple, în care predomină materialele naturale: lemn, in, ceramică, piatră - prelucrate într-o manieră tradiţională.
Într-o casă de acest gen, materialele textile sunt nelipsite şi esenţiale. Accesoriile textile abundă: perdeluţe, aşternuturi, covoare pe pereţi şi preşuri pe jos, borduri brodate la etajere şi grinzi, mileuri etc. Pentru a obţine un aer rustic, foloseşte materiale textile din in şi bumbac, materiale mai aspre, cu textură vizibilă şi, de asemenea, broderii şi macrameuri. Cât depre culori - firele trebuie lăsate la culoarea lor naturală: alb-unt, bej, gri sau albite. Un interior astfel decorat inspiră curăţenie, prospeţime şi tihnă.
Exotic
Elementele împrumutate din culturi îndepărtate dau locuinţei un aer proaspăt, misterios, exotic.
Înconjoară-te de culori nebune pentru a-ţi crea un ambient energizant, senzual. India este o excelentă sursă de inspiraţie în privinţa alegerii culorilor. Combinaţiile sunt surprinzătoare, nuanţele foarte puternice. Cu siguranţă te vei simţi minunat într-o astfel de casă!
Un interior exotic poate fi însă şi sobru, în culori de pământ şi simplu, chiar minimalist ca mobilier şi forme. Trebuie doar să îţi cauţi inspiraţia în altă parte: Africa, Ţările Arabe sau Orientul Extrem.
Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage