x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Structura din lemn mascata cu succes

Structura din lemn mascata cu succes

25 Aug 2005   •   00:00
Structura din lemn mascata cu succes
ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Daca exista scepticism in privinta caselor din lemn, cauza este lipsa de informare. Si m-am convins de acest lucru, mai ales dupa publicarea articolelor de la aceasta rubrica din ultimele doua numere. La telefon am fost intrebata daca prezentarile sunt reale, daca aceste case chiar sunt construite la noi in tara, daca sunt intr-adevar din lemn.

Raspunsul este raspicat: DA! Si de aceea vom continua sa va dam cat mai multe exemple posibile. Cu siguranta ati trecut pe langa astfel de case, ca cea din imagini, dar nu ati banuit nici o clipa ca ele sunt integral din lemn. Nici nu aveati de unde pentru ca finisajele sunt asemanatoare cu ale unei case din zidarie. De altfel, foarte multi dintre cei care se hotarasc sa-si construiasca o astfel de locuinta, opteaza pentru un exterior tencuit si zugravit.

AVANTAJELE FINISAJELOR CLASICE

Tencuitul si zugravitul, doua etape succesive in finalizarea unui exterior de constructie, sunt asimilate ca proceduri clasice la o casa din zidarie. Dar in ciuda obisnuintei trebuie subliniat faptul ca materialele folosite pentru straturile finale ale unei case sunt dintre cele mai performante si de ultima ora. Aceste materiale se aplica mult mai usor, mai repede, au o rezistenta foarte buna la intemperiile vremii si iata ca se pot folosi si pentru o casa construita integral din lemn. Cum este posibil? Foarte simplu. Specifice caselor din lemn, panourile tip sandvis (in sectiune un astfel de panou arata ca un sandvis pentru ca spatiul dintre peretii din lemn este umplut cu izolant termic ignifug - de regula vata minerala) pot fi imbracate cu plase speciale (in genul cunoscutelor plase de rapit), care constituie suportul pentru aplicarea tencuieli. Dupa ce casa este integral tencuita se aplica vopsitoria de exterior.

Dar sunt si alte solutii, cum ar fi placarea casei la exterior cu sisteme termoizolante. Adica imbracata cu panouri de polistiren si tencuite ulterior. Se mai poate placa cu panouri de gips-carton speciale pentru exterior si apoi aplicate straturi succesive. Prin aceasta scurta enumerare vreau sa va arat ca exista nenumarate metode prin care o casa de lemn nu mai arata - asa cum v-o inchipuiti - ca o cabana de munte, ci ca o constructie sanatoasa si solida.

Fata de finisajele tipice panourilor din lemn (vopsea, lacuri, grunduri), tencuitul si zugravitul protejeaza mai bine casa si dureaza mai mult in timp. Aceste straturi sunt recomandate mai ales daca va construiti o casa din lemn la oras, unde poluarea este mai accentuata.

PARTICULARITATILE CASEI DIN LEMN
Chiar daca este tencuita la exterior, aceasta casa poate fi recunoscuta ca fiind din lemn dupa anumite particularitati. Principalele semnale sunt arhitectura simpla a casei cu structura din lemn evidenta la terase si invelitoarea usoara a acoperisului. La o casa din lemn se folosesc materiale usoare pentru acoperis: tabla tip tigla, panourile din carton bituminat, panouri cu insertii din fibra de sticla, mai rar stuf. Se foloseste in foarte putine cazuri tigla ceramica, deoarece poate incarca prea mult structura de rezistenta a casei. O astfel de casa este perfecta pentru orice familie, care se informeaza si trece de prejudecatile celui mai folosit material in constructii: lemnul.
×
Subiecte în articol: casa lemn