x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Teatrul Globe din Londra, un monument de tradiţie

Teatrul Globe din Londra, un monument de tradiţie

22 Dec 2007   •   00:00

Teatrul Globe din Londra este locul unde Shakespeare lucra şi pentru care acesta a scris o mare parte din cele mai importante piese ale sale.

Teatrul Globe din Londra este locul unde Shakespeare lucra şi pentru care acesta a scris o mare parte din cele mai importante piese ale sale. Clădirea este o reconstrucţie fidelă a teatrului in aer liber din anul 1599. Sezonul teatral ţine din aprilie pănă in octombrie, cu producţii ale muncii lui Shakespeare, ale contemporanilor săi, dar şi ale autorilor moderni. In fiecare an, compania Teatrul Globe redescoperă relaţia dinamică dintre audienţă şi actori in această clădire unică. Clădirea este, de asemenea, gazda companiilor de teatru internaţionale care demonstrează impactul pieselor lui Shakespeare in lume.

Scena vechiului Teatru Globe era rectangulară, un fel de avanscenă scoasă in afară, in aer liber, la jumătatea curţii interioare. Măsura 13,10 metri lăţime, 8,20 metri inălţime şi era ridicată aproximativ 1,50 metri de la pămănt. Pe platformă exista o trapă pe care o foloseau artiştii să intre din "pivniţă". Plafonul a fost denumit "ceruri", fiind, probabil, pictat in culori celeste.

O altă trapă permitea actorilor să coboare pe scenă folosind frănghie şi hamuri speciale. Peretele din spatele scenei avea două sau trei uşi la nivelul principal, cu o cortină şi un balcon, destinate muzicanţilor sau unor scene artistice (vezi scena balconului din "Romeo

şi Julieta")

Legendă şi modernitate

Teatrul original, construit in 1599 de compania artistică Shakespeare, a fost mistuit de flăcări in anul 1613 in timpul unei reprezentaţii. Ca multe alte teatre din Londra, Globe a fost inchis de puritani in 1642. In anul 1644 a urmat demolarea lui, pentru a face loc unei construcţii de apartamente. Locaţia exactă a rămas necunoscută pănă in 1989, atunci cănd rămăşiţele fundaţiei au fost descoperite sub locul de parcare al terasei Anchor, pe Park Street.

La indemnul actorului şi regizorului american Sam Wanamaker, un nou teatru a fost construit după un plan elizabethan. Echipa designerilor a fost compusă din arhitectul Theo Crosby de la firma Pentagram, Buro Happold pentru structură şi servicii tehnice şi Boyden&Co pentru topografie.

Construcţia a fost realizată de McCurdy&Co, o importantă firmă de construcţii din Anglia. Teatrul a fost inaugurat in anul 1997 sub numele de "Shakespeare’s Globe Theatre". Primul director artistic numit in funcţie, in anul 1995, a fost Mark Rylance, un celebru actor internaţional. In 2006, acesta a fost inlocuit de Dominic Dromgoole, un reputat scriitor englez.

De ce este unicat

Noul teatru se găseşte la o distanţă de aproximativ 200 de metri de locul original şi este prima clădire cu acoperiş de stuf permisă in Londra, după Marele Foc din 1666. Ca şi teatrul original, acesta are o scenă ingustă, care este proiectată intr-o mare curte circulară, inconjurată de trei rănduri de fotolii inclinate. In curte, in faţa scenei, pot sta să urmărească reprezentaţiile, in picioare, pănă la 700 de persoane. Biletele pentru aceşti spectatori costă 5 lire. Singurele zone acoperite ale amfiteatrului sunt scena şi zona scaunelor. Intre stagiuni, teatrul este folosit in scopuri educaţionale.

Aspectul teatrului anilor ’60

Dimensiunile exacte ale clădirii au rămas necunoscute, dar forma şi mărimea acesteia au putut fi aproximate de cercetările ştiinţifice. Ruinele sugerează că amfiteatrul in aer liber, cu trei etaje, avea o capacitate de 3.000 de spectatori. Studii atente au relevat faptul că acesta ar fi fost un poligon cu 18-20 de laturi.

×
Subiecte în articol: globe teatrul constructii celebre