x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Termoizolarea pereţilor exteriori

Termoizolarea pereţilor exteriori

24 Iul 2010   •   00:00
Termoizolarea pereţilor exteriori
● articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Pentru o locuinţă, termoizolarea pereţilor exteriori este foarte impotantă şi avantajoasă atât din punct de vedere al confortului locatarilor, cât şi din punct de vedere financiar. Într-o zidărie neizolată, temperatura rece poate pătrunde nestingherită. Limita de îngheţ se află în mijloculul peretelui, foarte multă căldură se transmite în exterior şi împreună cu umiditatea crescândă a peretelui scade capacitatea de izolaţie termică a acestuia.

LIPSA TERMOIZOLAŢIEI
Izolaţia termică slabă duce în primul rând la costuri mari de încălzire. La interior, căldura nu se menţine, ci se pierde repede prin ziduri, iar încăperea are nevoie în mod continuu de o sursă de căldură funcţională. Pe lângă faptul că locatarii vor avea o senzaţie permanentă de disconfort, vor creşte substanţial şi costurile la încălzire.
Un alt fenomen neplăcut, care poate afecta sănătatea şi care este cauzat tot de lipsa termoizolaţiei pereţilor exteriori, este apariţia igrasiei. De asemenea, temperatura şi umezeala din interiorul zidurilor pot afecta şi chiar deteriora calitatea construcţiei.

CUM IZOLĂM PEREŢII CORESPUNZĂTOR
Există două tipuri de termoizolare: la interior şi la exterior. În primul caz, avantajul este dat de cheltuielile de încălzire reduse la încăperi care trebuie încălzite rar şi pentru o scurtă perioadă. Pe de altă parte, la un perete izolat numai la interior, limita de îngheţ se află în profunzimea lui, foarte aproape de interior. Din acest motiv, pereţii sunt în întregime reci, ceea ce atrage după sine şi pierderea rapidă a căldurii în interiorul camerelor după oprirea încălzirii. Termoizolarea la interior nu dă voie peretelui să îşi utilizeze capacitatea de înmagazinare a căldurii şi nu izolează punţile termice. Diferenţele de temperatură din exterior afectează direct peretele şi au ca efect apariţia fisurilor, drept care acest tip de izolare nu este indicat pentru încăperi care sunt locuite permanent.

Pentru pereţii izolaţi la exterior, limita de îngheţ se află în afara lor. De aceea, ei se vor încălzi o dată cu camera şi vor înmagazina căldură. Aceasta înseamnă că, după oprirea încălzirii, camera nu se va răci brusc, deoarece căldura stocată în perete va fi eliberată în încăpere la fel ca şi în cazul unei sobe de teracotă. Se va asigura astfel un climat constant şi confortabil pe o durată mare de timp.

AVANTAJELE TERMOIZOLAŢIEI LA EXTERIOR
Materialele utilizate pentru termoizolarea pereţilor exteriori au eficienţă sporită, deoarece în cazul lor conductivitatea termică este redusă. Prin comparaţie, 1 cm de termoizolaţie EPS echivalează cu aproximativ 12 cm de cărămidă sau cu aproximativ 7 cm de BCA. Datorită micşorării grosimii zidurilor, se pot obţine o diminuare a masei construcţiei (ceea ce implică dimensionarea corespunzătoare a structurii de rezistenţă şi a fundaţiei) şi o creştere a suprafeţei utile.

Efectul punţilor termice este substanţial redus, iar capacitatea peretelui de înmagazinare a căldurii este utilizată în totalitate. Datorită proprietăţilor materialelor puse în operă se asigură protecţie împotriva intemperiilor, o bună difuzie a vaporilor de apă şi eliminarea condensului şi mucegaiului. Sistemul se poate aplica atât pentru construcţiile noi, cât şi pentru renovări şi asigură un habitat sănătos şi confortabil prin menţinerea unui climat plăcut şi constant. Un alt avantaj este lipsa oricărui risc de degradare a construcţiei condiţionată de variaţiile de temperatură. Investiţia în termoizolarea exterioară a pereţilor se poate recupera într-o perioadă de patru până la şase ani.

TIPURI DE TERMOIZOLARE EXTERIOARĂ
Peretele exterior al clădirii poate fi termoizolat în două variante deosebite una de cealaltă prin prezenţa unui strat intermediar de aer. Există aşa-numitele faţade ventilate sau faţade neventilate.
Faţadele ventilate sunt în general finisate la exterior cu plăci ceramice sau plăci tip "oglindă". Cele neventilate sunt realizate în majoritatea cazurilor prin aplicarea unui Sistem Compozit Termoizolant (SCT). Acesta este un sistem multistrat aplicat pe peretele exterior în formă de plăci EPS, având ca scop îmbunătăţirea performanţei termice a clădirii acoperite cu straturi de armare şi finisare.

Materialul termoizolant utilizat în cadrul SCT este încă din 1957, EPS. Polistirenul expandat a fost aplicat în decursul ultimelor decenii în cadrul a milioane de metri pătraţi de termosistem, fiind astfel acumulată o vastă experienţă teoretică şi practică. Sunt disponibile rezultate ale studiilor privind: determinarea grosimii stratului izolator, comportamentul la foc, izolarea fonică, difuzia vaporilor, rezistenţa la apă, rezistenţa la compresiune şi smulgere.

×
Subiecte în articol: special observator bricolaj