• articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage
Robinetul cu termostat este un aparat care permite reglarea consumului de căldură şi menţinerea temperaturii dorite în încăpere. Instalarea şi utilizarea corectă permit economisirea de energie. Se compune dintr-un robinet de reglare şi un cap cu senzor termostatic.
De ce trebuie utilizat termostatul la calorifer?
Termostatul permite reducerea costurilor pentru încălzire şi utilizarea căldurii dată de alte surse: căldura liberă, soare, aragaz, iluminat, aparatură electrocasnică sau, un număr mare de persoane degajă căldură, contribuind la creşterea temperaturii. Termostatul detectează această căldură, oprind automat robinetul.
Rezultatele au arătat reducerea valorii facturilor de încălzire în medie cu 20%. Asta înseamnă amortizarea investiţiei în mai puţin de 2 ani, în condiţiile în care un termostat de radiator lucrează în medie 20 de ani fără întreţinere.
Modul de funcţionare
Termostatul conţine un fluid, care se dilată atunci când temperatura din cameră creşte şi se contractă la scăderea temperaturii. Dacă fluidul din senzorul termostatic se dilată, axul radiatorului este împins gradual, închizând debitul de apă caldă pentru radiator. Fluidul se contractă dacă se răceşte, iar debitul de apă pentru încălzire va creşte – simplu, automat şi fără utilizarea de energie pentru reglare. Puteţi regla temperatura dorită în încăpere prin simpla rotire a discului de reglare. Scala de temperatură arată corespondenţa dintre temperatura încăperii şi indicaţiile de pe scală.
Când se ajunge la temperatura corespunzătoare robinetul va opri automat intrarea debitului de agent termic în calorifer. În cazul în care temperatura din încăpere scade sub temperatura dorită, robinetul va deschide automat intrarea agentului termic.
Sfat: Pentru o sesizare corectă a temperaturii, robinetul termostatat nu se montează în poziţie verticală, pe radiatoare amplasate în niţe, nu se maschează cu perdele şi nu se montează fără spălarea în prealabil a instalaţiei.