x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Un arbust rar şi original

Un arbust rar şi original

de Cornelia Constantin    |    19 Sep 2009   •   00:00
Un arbust rar şi original
Sursa foto: /RHS

Atunci când vi se face dor de neobişnuit în domeniu horticol, merită să faceţi un drum la grădina botanică. Sigur veţi găsi acolo o sursă de inspiraţie. Tot aşa mi s-a întâmplat şi mie cu acest arbust numit Leptospermum



Este un arbust atractiv, nu foarte răspândit la noi, dar care merită un loc în grădina dumneavoastră. Problema pentru care la noi nu prea se găseşte prin grădini este legată de temperatura minimă tolerată peste iarnă, care este de -5 până la -10 grade. Trebuie să recunosc că l-am văzut prima oară la Grădina Botanică din Bucureşti, amplasat în preajma serelor. Era plin de flori albe aşa încât arăta ca o mireasă. Aşa frumuseţe sigur ne dorim cu toţii în grădină.

FRUMUŞELUL
Copăcelul este rudă cu mirtul, binecunoscut dumneavoastră din flora mediteraneană. Poate ajunge până la cel mult 8 m înălţime, dar cei mai mulţi abia dacă ating 3 m. Sunt frumos ramificaţi şi în funcţie de varietate florile pot fi albe, roze sau roşii. Au nevoie de amplasamente însorite, protejate la vânt şi cu pământ bine drenat. Este relativ tolerant la secetă aşa că singura problemă ar putea să apară în perioadele ploioase. Din frunzele sale se poate face ceai, bogat în vitamina C. Îşi păstrează frunzele şi peste iarnă aşa că ar putea fi un punct de atracţie în sezonul rece.

ATENŢIE LA UDARE
Din cauza faptului că are frunze mici şi flori foarte frumoase a început să fie la mare preţ în lumea bonsailor. Imaginaţi-vă o operă de artă pornind de la acest copăcel deosebit. În cazul în care este crescut în ghiveci, ca plantă de terasă sau de interior, va trebui să-i găsiţi un amplasament însorit şi să aveţi mare grijă la udare. Cele mai multe probleme apar din cauza udărilor inconstante. Regimul de creştere este unul lent, aşa că va trebui să aveţi multă răbdare cu el. Se găseşte rar prin magazine la vânzare, aşa că dacă vi-l doriţi şi-l şi găsiţi la un moment dat, nu rataţi ocazia. Altfel, veţi fi nevoiţi să-l importaţi cu ceva bătaie de cap.

×
Subiecte în articol: mereu verde