x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Usile de interior si rolul lor in amenajarile de locuinte

Usile de interior si rolul lor in amenajarile de locuinte

de Georgiana Teodorescu    |    11 Ian 2007   •   00:00
Usile de interior si rolul lor in amenajarile de locuinte

Alese in acelasi stil cu interiorul, pentru a completa atmosfera, sau intr-un contrast puternic de stil, pentru a obtine un efect neasteptat si original, usile pentru interior au devenit parte componenta a ideii de design ambiental.

Sfatul designerului

O multitudine de solutii si modele de usi pentru interioare expresive. Alese in acelasi stil cu interiorul, pentru a completa atmosfera, sau intr-un contrast puternic de stil, pentru a obtine un efect neasteptat si original, usile pentru interior au devenit parte componenta a ideii de design ambiental. Pot darui caselor clasice un strop de noutate sau pot sustine si intari liniile minimaliste ale celor moderne.

Extrem de variata este oferta in ceea ce priveste gama de modele, materiale, culori si dimensiuni. Alegerea lor este deci o chestiune de gusturi personale. Usile de calitate respecta traditia, dar sunt puternic influentate de modernitate. Din trecut, preiau grija artizanala cu care se realiza selectia materialelor cele mai bune si rezistente. Contemporane sunt insa siguranta si acuratetea designului, spiritul tanar si grija pentru finisaje. In conceptul modern de spatiu locuibil, usile de interior aleg materiale deosebite ca estetica si rezistenta, pentru a transforma casa intr-un spatiu exclusivist, niciodata banal.

Materiale. Usile sunt singurele elemente ce pot combina armonios materiale traditionale (ca lemnul si cristalul) cu cele moderne (aluminiu) si au capacitatea de a raspunde oricaror exigente impuse de spatiu.

Rolul lor. Inventate pentru a separa un spatiu de celalalt, usile de astazi au multe alte roluri. Ele au devenit in ultimii ani unelte inteligente de solutionare a problemelor de spatiu.

Sugestii, iluzii optice, centre de interes, suporturi pentru adevarate opere de arta, valoarea lor in cadrul interioarelor a crescut o data cu evolutia designului si tehnologiei. Oferta in ceea ce priveste dimensiunile standard este ampla: deschiderea poate fi de 60, 70, 75, 80, 90 cm, iar inaltimea variaza intre 200 cm si 220 cm.

Exista firme care le fac personalizate (pe orice dimensiune sau forma de gol), dar costul poate creste cu pana la 30% fata de cele standard.

Sticla, folosita pana acum doar pentru zona centrala a usii, se foloseste acum pentru intreaga usa. Realizate in tipologii variate pentru a satisface orice exigente, usile din sticla se presteaza la interpretari infinite, asigurand totodata functionalitate si rezistenta.

Sticla se gaseste in mai multe culori, si poate fi personalizata cu diferite decoruri. Folosita in acest scop, ea este tratata intr-un mod aparte, din considerente de siguranta
Modul de deschidere

Dupa felul in care se deschid, usile pot fi de mai multe feluri: normale (cu deschidere pe balamale), glisante, batante, armonice, pliante. Aceasta varietate ne permite sa alegem tipul de usa care se preteaza cel mai bine functionalitatii spatiului ce trebuie amenajat.

Atentie! Modul de deschidere a usilor poate influenta amplasarea mobilierului. De aceea, el trebuie gandit o data cu realizarea proiectului de mobilare a locuintei. Sensul de deschidere (pe dreapta sau pe stanga) este de asemenea extrem de important si trebuie specificat in proiect.
Solutii noi
Multi ani, usile au fost facute doar din lemn masiv, material ce prezinta o serie de inconveniente: de la pretul ridicat la greutate, de la inevitabilele fisuri la posibila deformare. Astazi, ca si pentru pardoseli, se poate folosi lemnul lamelar ca substitut al lemnului masiv. Acest material se obtine prin suprapunerea si lipirea cu adezivi speciali a mai multor lamele din lemn. Aspectul este acelasi, dar rezistenta in timp este cu mult crescuta, placile astfel obtinute fiind dense, dure si nedeformabile. Pretul lui este sub cel al lemnului masiv. Dintre toate materialele, din punct de vedere estetic, cel mai elitist este cristalul, menit sa creeze jocuri de lumina si transparente de mare efect in interioare. La polul opus, tamplaria din aluminiu sau pvc folosita la interior este impersonala si lipsita de caldura si de expresivitate.
Pictura manuala aplicata atat pe usi moderne, cat si pe usi clasice, pentru personalizarea inedita a interioarelor. Producatorii prezinta colectii unice astfel decorate, pentru un plus de originalitate
×
Subiecte în articol: usile