x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Variante de cadouri exclusiviste

Variante de cadouri exclusiviste

de Georgiana Teodorescu    |    05 Mar 2009   •   00:00

COLECŢIE DE OBIECTE DECORATIVE DIN CRISTAL DE LA CASA LALIQUE
Atunci când este vorba despre bijuterii sau obiecte din cristal, gândul ne fuge instictiv la două nume, Lalique şi Swarovski, ca nume reprezentative în latura de specialitate. Dacă Swarovski este deja un nume sonor şi comercial, de acum în posesia multor iubitori de accesorii deosebite, Casa Lalique este una mai exclusivistă, mai puţin accesibilă în ceea ce priveşte reţeaua de comercializare şi preţurile aplicate, cu accent mai mult pe partea artistică, decât pe cea mercantilă.



CONSACRARE
Sculptorul luminii, cum mai este şi denumit Rene Lalique,  a fost nu numai un bijutier extraordinar, dar a generat un nou curent, acela al bijuteriilor moderne, foarte căutate la începutul secolului al XX-lea, datorită abordărilor extrovertite: libelule, păsări cu penaj viu colorat, fluturi, dragoni şi şerpi. De dimensiuni considerabile, acestea erau purtate în înalta societate ca un simbol al puterii şi avuţiei, Rene fiind angajat să realizeze colecţii private pentru familiile nobile. În timp, gama de produse s-a diversificat, de la recipiente de sticlă pentru parfum, mascote, detalii din cristale pentru interioare (mânere pentru dulapuri, spătare de scaune, vitrine cu geam de cristal, rame pentru oglinzi şi sfeşnice), până la candelabre şi sculpturi de mici dimensiuni.

În acest vis de cristal, care decurge după imaginaţia artistului, femeile se transformă în libelule, nimfe şi fluturi albi îşi fac apariţia, oniricul preia controlul asupra realităţii. Arta jonglează cu inteligenţa artistului, poezia se împleteşte cu sentimente, reversul cotidianului fiind o lume incredibilă în care se petrec poveşti extraordinare. Rămânând adepţii temelor consacrate de Rene (femeia, fauna şi flora), designerii de astăzi au creat o colecţie nouă de vase şi obiecte decorative, denumită Daydream. Punându-şi în evidenţă curbele uşoare, acum cristalul îşi ridică potenţialul şi puritatea cu ajutorul luminii. Pe culoarele atelierelor Lalique domneşte pasiunea pentru muncă minuţioasă şi dragostea de frumos, în acord cu creativitatea şi excelenţa de care dau dovadă designerii.

SIMBOLURI

Fluturele defineşte eleganţa, lumina şi metamorfoza, fiind unul dintre favoriţii colecţiei, cu aripile deschise, multicolore, prins de o floare de cristal care îl susţine. În altă ipostază sunt prezentaţi precum un cuplu, sugerând bunăstarea şi fericirea unei familii. Un vas are reprezentat în relief nimfe cu rouă pe aripile lor, realizarea acestuia fiind extrem de delicată, prin încercări repetate de modelare a cristalului, atât cald cât şi rece, într-un proces de mai bine de patru săptămâni. Inspiraţia din Art Deco şi Art Nouveau nu a fost pusă în umbră, reevaluarea elementelor de bază şi reinterpretarea unor simboluri clasice realizându-se în fiecare colecţie.

FORMULA SECRETĂ

De mai bine de 100 de ani manufacturierea se realizează în Alsacia, zonă renumită pentru prelucrarea cristalului. Aici toate obiectele sunt prelucrate individual, fiecare piesă trecând prin procese complexe, de la modelare, colorare, sculptare în cristal, fierbinte sau rece, şi finisare.

Lalique este singurul brand care prin inspiraţia şi forţa creatoare a unor artişti desăvârşiţi şi fuziunea la 1.400 de grade Celsius de plumb şi nisip, transformă materialul brut în operă de artă. Cei mai buni meşteri au deprins dexteritate în suflat, rotit şi modelat cristalul fierbinte. Magia cristalului este dată de colectarea, cântărirea, prelucrarea mai multor ingrediente brute precum nisip, potasiu, plumb, cristal reciclat amestecate în proporţii ţinute secret, rezultatul fiind un material strălucitor, luminos, cu sonoritate particulară care îl deosebeşte de celelalte. Pentru obţinerea culorilor sunt căutaţi mai mulţi oxizi metalici sau tipuri particulare de pământ, care dau o culoare specială. Sunt mai multe cicluri şi faze prin care se trece pentru a obţine un exemplar, numărul încercărilor nereuşite ridicându-se la ordinul zecilor. Timpul şi forţa de muncă necesare pentru obţinerea unui exemplar este de neimaginat. Ca exemplu, pentru obţinerea vasului cu libelule, nu mai puţin de 22 de meşteri lucrează timp de şase săptămâni, prelucrând cristalul topit.

ACCESIBILITATE

Pentru că preţurile pieselor sunt ridicate, Casa Lalique şi-a atras clienţi cu potenţial de cumpărare, care fac din fiecare lansare o adevărată licitaţie.

Dacă doriţi însă să faceţi un cadou unei persoane importante (o salatieră de cristal, un bol decorativ, o vază, un pahar cu model) un cadou de nuntă (set de pahare sau veselă), să vă amenajaţi chic locuinţa (candelabre, broscuţe decorative, boluri) sau pur şi simplu să aveţi un obiect sub brand-ul Lalique (cai şi broaşte în miniatură), efectul va fi unul special. Dintre toate, colecţia de obiecte de decor poate fi convenabilă, varietatea preţurilor făcându-le accesibile mai multor categorii de buget.

Unul dintre cele mai frumoase exemplare ale colecţiei Daydream este acela al femeilor libelule care înconjoară maiestuos ambele laturi ale unui vas, parte dintr-o colecţie limitată de 88 de piese. Mediul acvatic a fost şi el întotdeauna o sursă de insipraţie pentru artist, atât prin paleta coloristică unică pe care o oferă şi de care Rene s-a folosit timp îndelungat, cât şi datorită diversităţii de formă a vietăţilor pe care acesta le-a transpus în obiecte de decor. Broscuţe, peşti, corali şi meduze au fost reproduse în diferite culori şi mărimi printr-un proces de dublă injecţie a aerului în cristal.

TEHNICI DIFERITE
Diferenţele dintre piesele cu acelaşi model sunt infime, acestea se datorează în special realizării manuale şi a multiplelor reîncălziri, însă pentru un necunoscător acestea nu sunt notificabile. Tehnicilor tradiţionale li se adaugă unele de ultimă generaţie. Complexitatea şi claritatea vazelor sunt obţinute astăzi prin procedee precum soufflé fixe, soufflé tourne şi soufflé presse, care generează modele 3D.

Lalique a lansat anul acesta şi o serie de corpuri de iluminat întru totul speciale, aducând şi o inovaţie de ordin tehnic, prin folosirea în premieră a ledurilor la lămpile cu cristal

×
Subiecte în articol: cristal idei pentru casa ta