x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Vocalize la Telega

Vocalize la Telega

08 Sep 2005   •   00:00
Vocalize la Telega
LOCUINTA DE VEDETA
Mereu cu gandul la vacante, am gandit ca rau nu ar fi sa prezentam si un spatiu in care de regula se consuma momentele placute si mult asteptate ale concediilor sau timpului liber de peste an, respectiv o casa de vacanta. Si atunci, cand invitatia intr-un astfel de loc ti-o face familia Felicia Filip si Cristian Mihailescu, mai ca-ti vine sa pleci degraba, in secunda doi!

Gandul ca apartine unor asemenea oameni te cucereste inca dinainte de a vedea casa. Pe masura ce te apropii de comuna Telega, caci acolo este casa cu pricina, continua sa te seduca zona, pentru ca intr-un final, ca si cum nu ti-ar fi de ajuns, sa te-ntalnesti in spatiul personal cu Felicia Filip - unica interpreta din lume castigatoare a tuturor premiilor Mozart - si cu cel care are o pondere mare in tot ceea ce inseamna cariera si viata sa, regizorul de opera, director al Operei din Brasov, domnul Cristian Mihailescu.

"LATITUDINEA DE CRUTARE"

In alegerea zonei, foarte importanta pentru o casa de vacanta, au concurat factori precum: frumusetea locului si aerul extraordinar de aici, "Telega se afla la o inaltime superba, asa-numita «latitudine de crutare»", lacul Telega, un lac de top, ca el in Europa mai sunt doar trei, cu atatea proprietati de vindecare si cu un evantai atat de mare de afectiuni pentru care ii este recomandata apa. Hotarator au contribuit si prietenii, care aveau deja construite case aici si care si i-au dorit aproape.

De la poarta nu vezi aproape nimic din casa, de vina fiind vegetatia foarte dezvoltata care se pare ca nu a avut altceva mai bun de facut decat sa o ascunda privirilor iscoditoare. Ce senzatie de intimitate absoluta trebuie sa simti intr-un asemenea loc!

Ulterior aflam de la domnul Cristian ca "pamantul, la inceput, aici era sterp, nu avea crescut pe el nimic. Parintii Feliciei au adus pamant rodnic si au creat ceea ce se vede acum, aceasta oaza care arata foarte bine si totodata izoleaza vizual si fonic".

INSPIRATIE CANADIANA

Stilul exterior al casei nu contrazice, dimpotriva, incadrandu-se perfect in cadrul creat de vegetatia luxurianta, respecta liniile impuse de destinatia sa de vacanta. Inspiratia casei este canadiana si situatia care a generat aceasta alegere ne este prezentata de Cristian Mihailescu cu umor: "In urma concursului de la Toronto, Canada, intitulat «The Glory of Mozart», care sarbatorea bicentenarul mortii marelui compozitor si unde Felicia (foto-sus) a castigat Premiul Mozart, au fost o serie de spectacole. Organizatorii au fost atat de draguti ca, dorindu-si ca Felicia sa cante acolo, mi-au oferit si mie gratuit drumul cu avionul, astfel ca am fost impreuna. Ce norocos sunt eu! Am vazut acolo foarte multe case cu acest exterior, care consta in niste pazii dispuse sub forma de solzi, si ne-am pus problema ca, daca ei, canadienii, au astfel de exterioare acolo, unde se poate ajunge si la - 30 de grade, inseamna ca este o solutie buna care asigura o foarte buna izolare, ceea ce este adevarat".

Alta dominanta a exteriorului este aspectul sau rustic, cu obloane la geamuri si usi dar si de fantana imbracata in piatra din fata casei.

INTERIOR SPATIOS, AERISIT

Atmosfera primitoare si calda, asortata perfect cu gazdele, este creata de lemnul care domina si de lumina ce razbate prin ferestrele mari, temperata de hatisul vegetal pe care trebuie sa-l strapunga. Singurul care mai inaspreste un pic ambianta este barul american mare din zid, plasat in living, unde Felicia Filip pregateste neasteptate combinatii de ingrediente, urmandu-si doar propriul simt, pentru ca in cele din urma sa te trezesti mancand, de cele mai multe ori, "cu riscurile de rigoare", ceva foarte gustos.

IMPARTIRE EFICIENTA

S-au gandit la toate, au un loc foarte relaxant in care sa-si bea cafeaua, delimitat de living prin usi culisante, o camera destinata parintilor Feliciei, foarte tinereasca "pentru ca si ei sunt foarte tineri", dormitorul lor care te intampina ademenitor cu un miros puternic de lemn si rasina proaspata, o terasa cu iesire din living, imbracata toata, bineinteles, in lemn.

Bun de exploatat este si podul, care se-ntinde pe tot perimetrul locuibil si pe care, daca "am fi un pic mai gospodari, l-am putea mansarda".

Ar mai fi multe de spus, pentru ca, stand de vorba la o cafea servita in cani din ceramica olteneasca, de Oboga (ca nu cumva sa uitam de originile oltenesti ale Feliciei, de care este tare mandra!), intr-o discutie presarata foarte des cu hohote de ras (de vina fiind domnul Cristian Mihailescu, mare colectionar de umor) am aflat multe fapte, dar de departe cel mai important este ca fericirea nu e zgomotoasa, ea tace si se ascunde in casa familiei Felicia Filip si Cristian Mihailescu, fie ca este ea de vacanta sau nu.

Daca va uitati de jur imprejur in zona, nu veti vedea atata verdeata ca la mine. Aici insa, daca arunci un bob de orice, te trezesti peste un an-doi cu cine stie ce minune crescuta" - Felicia Filip

Aici mai rasuna din cand in cand si vocea Feliciei Filip cand isi face vocalizele. Felicia este persoana care face 365 de zile pe an vocalize. Nici nu se poate altfel, in cazul marii performante… Si aici ii prieste" - Cristian Mihailescu
×
Subiecte în articol: cristi felicia felicia filip