x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 10 greșeli de evitat dacă vrei să faci macarons la tine acasă

10 greșeli de evitat dacă vrei să faci macarons la tine acasă

de Redacția Jurnalul    |    27 Mai 2024   •   22:30
10 greșeli de evitat dacă vrei să faci macarons la tine acasă

Rețeta pentru macarons a suferit modificări de-a lungul secolelor.

Aceste prăjiturele dulci și colorate se remarcă prin aluatul lor crocant și umplutura moale și aromată. Aluatul este făcut din albușuri de ou și praf de migdale, bătut cu zahăr și colorat cu pigmenți naturali pentru a crea acele culori vibrante și atrăgătoare.

Se spune că a fost creat pentru prima dată în mănăstirile din orașul italian Veneția și apoi a fost popularizat în Franța de către călugării francezi. A devenit o alegere favorită a aristocrației franceze și un simbol al rafinamentului și luxului.

Umplutura, care poate fi de diverse arome, precum ciocolată, fructe, cremă de unt sau ganache, completează savoarea și textura.

Cum să faci macarons acasă

În pofida aspectului lor, macarons pot fi preparate și acasă.

Iată câteva greșeli pe trebuie să le eviți:

1. Amestecarea incorectă a aluatului

După ce adaugi bezeaua la ingredientele uscate, ar trebui să folosești o tehnică numită „macronage” pentru a le încorpora și amesteca aluatul până devine neted și strălucitor.

Pentru a te asigura că aluatul a atins consistența potrivită asemănătoare lavei, folosește o spatulă pentru a-l ridica, apoi lasă-l să curgă în bol, în timp ce desenezi cifra 8.

Va trebui să-l amesteci mai mult timp dacă nu poți face acest lucru. Dacă numărul se formează prea repede, s-ar putea să fi amestecat prea mult. Nu intra în panică dacă nu poți face acest lucru corect prima dată. Pe măsură ce exersezi, vei reuși.

2. Tipul corect de bezea

Trebuie să știi că sunt de fapt trei tipuri diferite.

Bezeaua franțuzească presupune baterea albușurilor cu zahăr granulat. Pentru bezea elvețiană, albușurile și zahărul se bat la aburi. Bezeaua italiană, cea mai stabilă dintre cele trei, se face cu sirop de zahăr fierbinte, în raport 2:1 de zahăr și apă.

Majoritatea cofetarilor recomandă folosirea bezelei italiene pentru macarons deoarece este cea mai stabilă. În felul acesta, ai mai mult timp să lucrezi cu aluatul.

Poți folosi și bezeaua franțuzească, dar va trebui să te asiguri că temperatura siropului de zahăr este cât mai aproape de 220°C. Va trebui să îl adaugi încet peste albușurile bătute spumă.

3. Făină și zahăr

Este important să cerni ingredientele uscate pentru a nu rămâne bucăți mari de migdale în aluat. Vor fi mai aerate, iar macarons vor ieși ușoare și pufoase.

Pentru a cerne ingredientele, vei avea nevoie de o sită și un castron mare. Așează sita peste vas și toarnă făina de migdale, împingând orice bulgări prin plasă.

Repetă acest pas și cu zahărul, apoi amestecă ușor cele două ingrediente cu o lingură.

4. Bate lava

Acest pas te ajută să eliberezi bulele de aer din macarons pentru nu a crăpa în timpul coacerii.

După ce ai pus toate macarons în tavă, ridic-o puțin și lovește-o ușor de blat sau de masă. Trebuie să faci totul cu delicatețe pentru a nu le strica forma.

Poți folosi un ac steril sau o scobitoare pentru a îndepărta manual orice bulă de aer. Acest pas ar trebui făcut înainte de a lăsa macarons să se odihnească.

5. Lasă-le să se odihnească

După ce ai format macarons în tavă trebuie să le lași să se odihnească. Dacă nu ai răbdare și le pui direct la cuptor există riscul să crape în timpul coacerii. În timpul cât stau afară se formează o piele care se îngroașă pe măsură ce macarons se odihnesc.

Ar trebui să le lași între 40 - 60 de minute. După aceea, suprafața lor ar trebui să fie mai degrabă uscată decât lipicioasă și mată.

6. Făină de migdale

Făina de migdale este cel mai important ingredient pentru macarons, așa încât nu trebuie înlocuită cu altceva. Doar așa vor avea consistența dorită, vor fi aerate și moi.

Singura făină potrivită pentru macarons este cea albă de migdale.

7. Temperatura de coacere

Macarons au nevoie de 90-140°C pentru circa 15-30 de minute.

Fiecare cuptor este diferit și va trebui să experimentezi pentru a găsi timpul și temperatura perfecte. Dacă ai un cuptor cu ventilație, va trebui să reduci temperatura.

Este important să stai cu ochii pe ele deoarece pot trece rapid peste punctul în care sunt perfect coapte.

8. Coloranți

Nu folosi colorant alimentar lichid pentru că umiditatea va influența într-un mod negativ consistența aluatului. Acest lucru ar putea duce la deformare.

Folosește colorant alimentar pudră sau gel. Cu cel sub formă de gel poți face macarons de o singură culoare, dar poți face și combinații din care să rezulte nuanțe îndrăznețe.

Colorantul alimentar sub formă de pudră poate fi amestecat în aluatul de macaron.

9. Folosește albușuri proaspete

Poate ți se pare că vei termina mai repede treaba dacă folosești albușuri pasteurizate. 

Un studiu alărut în Poultry Science, publicat de Science Direct, arată că albușurile de ou pasteurizate ar putea conține ingrediente care pot afecta calitatea bezelei, cum ar fi emulgatori și stabilizatori.

Ouăle trebuie să fie foarte proaspete și scoase din frigider cu suficient de mult timp înainte, astfel încât să ajungă la temperatura camerei. Astfel, bezeaua va fi mai stabilă. 

10. Separarea ouălor

Unul dintre pașii importanți în procesul de preparare îl reprezintă separarea albușurilor de gălbenușuri.

Dacă albușurile nu sunt perfect curate bezeaua nu va fi foarte pufoasă. Grăsimea din gălbenușul de ou ar putea interfera cu proteinele din albușuri, afectându-le consistența după ce sunt bătute, notează hellotaste.ro.

×
Subiecte în articol: macarons acasa