x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 12 lucruri mai puțin cunoscute despre cafea. Beneficii uimitoare asupra sănătății

12 lucruri mai puțin cunoscute despre cafea. Beneficii uimitoare asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    05 Oct 2023   •   19:30
12 lucruri mai puțin cunoscute despre cafea. Beneficii uimitoare asupra sănătății
Sursa foto: Hepta

Savoarea cafelei ne încântă întotdeauna simțurile și ne face ziua mai plăcută. Face parte din rutina multor oameni din toată lumea.

12 lucruri pe care nu le știai despre cafea. Ce se întâmplă dacă bei cafea în mod regulat

Cafeaua este astfel mai mult decât o simplă băutură, ea are  o istorie îndelungată și fascinantă. 

Iată 12 lucruri pe care nu le știai despre cafea:

1. Cum a fost descoperită

Cafeaua este cunoscută și savurată din cele mai vechi timpuri. Legenda spune că un păstor etiopian a descoperit efectele energizante ale boabelor de cafea după ce a boservat acest lucru la animalele sale, după ce acestea le consumau. El ar fi astfel primul om care a preparat această băutură, scrie dcnews.ro.

2. Fructe

Într-adevăr, boabele de cafea sunt semințele fructelor care cresc în arborii de cafea. Boabele se recoltează, se prășesc și se macină. 

3. Cea mai scumpă cafea din lume

Una dintre cele mai scumpe cafele din lume este „Black Ivory Coffee”. Este produsă în Thailanda și este făcută din boabele de cafea care au fost înainte mâncate și apoi eliminate de elefanți. Procesul de digestie a elefanților conferă cafelei un gust unic și neted.

4. Cafeaua și arta

Mulți scriitori și artiști celebri au fost obsedați de această băutură. Se spune că Honoré de Balzac bea până la 50 de cafele zilnic. Este astfel cunoscută ca un stimulent pentru concentrare și chiar creativitate.

5. Antioxidanți

Pe lângă efectul său energizant, cafeaua este și o sursă de antioxidanți care ajută la combaterea radicalilor liberi din organism, contribuind la reducerea riscului de boli cronice, precum cancerul și bolile de inimă, conform Johns Hopkins Medicine.

6. Beneficii asupra creierului

Cafeina, principalul stimulent din cafea, îmbunătățește funcțiile cognitive ale creierului. Consumul moderat de cafea stimulează memoria, atenția, concentrarea și funcțiile cognitive.

7. Reducerea riscului de boli cronice

Consumul moderat de cafea este asociat cu un risc mai scăzut de dezvoltare a unor boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile de inimă și anumite tipuri de cancer, cum sunt cancerul de ficat și colon.

8. Îmbunătățirea funcțiilor cognitive

Cafeina are efecte benefice asupra funcțiilor cognitive, respectiv memoria, atenția și concentrarea. Consumul de cafea poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cognitive, cum ar fi Alzheimer și boala Parkinson.

9. Performanță fizică 

Cafeaua conține substanțe care pot crește nivelul de adrenalină din sânge. Îmbunătățește astfel performanța fizică prin eliberarea de energie din țesuturi dar și rezistența la efort fizic.

10. Antidepresiv

Persoanele care consumă cafea în mod regulat prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta depresie și anxietate. Consumul moderat de cafea ajută la stimularea producției de neurotransmițători, cum ar fi serotonina și dopamina.

11. Reducerea riscului de gută

Consumul regulat și moderat de cafea este asociat cu un risc mai mic de a dezvolta gută, o afecțiune inflamatorie a articulațiilor. Ajută la scăderea nivelului de acid uric din sânge.

6. Longevitate

Persoanele care consumă cafea în mod regulat au tendința de a trăi mai mult decât cele care nu consumă deloc. Antioxidanții și substanțele active din cafea contribuie la prelungirea vieții și la menținerea sănătății.

 

 

×
Subiecte în articol: cafea sanatate