x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 4 continente

4 continente

de Cristina Andreea Catana    |    14 Dec 2005   •   00:00
4 continente
GURMANDUL IN BUCATE
Ati fost vreodata atat de obositi, incat sa nu puteti nici manca? Cred ca multi dintre dumneavoastra se pregatesc sa imi raspunda un "da" foarte hotarat. Ei bine, zilele trecute am patit si eu acelasi lucru. Mi-era pofta de o shaorma arabeasca sau de niste tortillas mexicane, sau de niste empanadas argentiniene. Oricum, de ceva care sa contina foarte multe ingrediente si carne si legume, si o lipie pufoasa care sa le imbrace ca o mantie. Dar unde sa te duci, cand picioarele nu mai fac fata si nu vor sa asculte de imboldul stomacului, care le trimite la magazinul din colt?

LISTA DE INGREDIENTE. Atunci, cu o ultima putere, am facut o revizie prin frigider si prin camara. Surpriza a fost foarte mare cand am descoperit ca am aproape toate ingredientele pentru a prepara ceva intre shaorma, tortillas si empanadas. Pana la urma mi-a iesit o mancare atat de romaneasca, incat am notat-o repede, sa nu uit ce am pus in ea. Daca vreti sa o preparati pentru patru persoane, ingredientele sunt urmatoarele: 500 g muschi de porc, o ceapa, masline verzi, masline negre, o jumatate de varza, doi morcovi, 4 ardei rosii, zeama de lamaie, ulei de masline, sare, piper, cimbru, 4 lipii (tortillas).

Dupa cum va spuneam, eram foarte obosita, asa incat modul de preparare este foarte simplu. In maximum o jumatate de ora terminati cu toata pregatirea si cu spalatul vaselor. Sa nu mai lungesc vorba si sa va vand "pontul". Muschiul de porc se taie in fasii foarte subtiri, dupa care se pune la calit impreuna cu ceapa tocata marunt. Daca nu se patrunde carnea foarte bine, se mai adauga un pic de apa si se lasa sa fiarba pana cand devine frageda. Se asezoneaza cu sare, piper, cimbru, dupa gust. Cand sunt gata, se pun in lipie si se infasoara. Pentru garnitura, oparim maslinele. Varza o tocam marunt. Morcovul si ardeii ii putem taia in ce forma vrem. Peste garnitura se pune zeama de lamaie si ulei de masline.

INCERCARI. Inainte de a spune ca mi-a placut mie pentru ca mi-a fost foame, trebuie sa va spun ca a fost incercata si de alte persoane. Fiecare dintre ele a vrut sa mai adauge cate ceva. Ba un pic de piper, ba un pic de boia. Nu m-am suparat, pentru ca am invatat ca bucataria presupune foarte multa imaginatie. Si reteta mea s-a nascut tot din modificarea altora.

Daca mai adaugati langa ea si un pahar cu vin rosu demisec, musafirii dumneavoastra se vor simti ca la un restaurant de lux. Dumneavoastra veti avea rolul de bucatar-sef. Asa incat, daca stiti ca mesenilor nu le place carnea de porc, puteti pune in interior carne de vita sau de pui. Daca sunt vegetarieni, nu disperati! Se poate umple cu spanac, praz, rosii, un pic de branza. Libertatea de alegere este maxima. De fapt, cred ca umplutura poate fi formata din orice ingrediente care combinate au un gust bun.

Mai ramane ceva. Sa botezam noua mancare, nascuta din prea multa oboseala. Sa-i spunem 4 continente: Asia (taramul shaormelor pline cu mirodenii), America de Sud (de unde vin empenadas), America Centrala (locul de nastere a pufoaselor tortillas) si Europa (unde s-a inventat noua mancare). Cu aceasta ocazie ne vom plimba prin lume dusi de nas de arome. Putem face acest lucru chiar si atunci cand picioarele nu ne mai asculta.

EMPANADAS

Empanadas este un preparat specific argentinian. Se prepara din carne de vita, care se prajeste in untura. Este o mancare nascuta din imbinarea bucatariei spaniolilor cu cea a arabilor veniti pe pamanturile acestei tari latino-americane. Reteta "mama" s-a nascut in Antichitate in Persia. Dupa secole, arabii au dus-o in Argentina, unde a suferit cateva modificari si a ajuns mancare traditionala.

TORTILLAS

Traditionala din Mexic, tortillas se prepara din faina de malai. Dovezi despre prezenta acestui sortiment pe pamantul mexican vin din anul 3000 inainte de Christos. Aici s-au gasit ramasite ale ustensilelor folosite pentru macinarea malaiului si transformarea lui in faina. Mexicanii le folosesc tortillas ca si farfurii. Se pot umple cu aproape orice.

SHAORMA

Shaorma este un preparat traditional din tarile arabe. Daca la noi umplutura este preparata din carne de pui sau de vita, in aceste tari este folosita cu precadere carnea de oaie. Bucatarii din tarile arabe au adaptat acest preparat in functie de ingredientele pe care le gaseau la ei in tara sau in functie de gusturile populatiei. In aceste regiuni, shaorma se serveste pe strada, vanzatorii fiind in numar foarte mare.

LIPIA

Lipia este un sortiment de paine specific tarilor din Orientul Mijlociu si al celor mediteraneene. Aceasta se prepara din faina, careia i se adauga drojdie si se coace la temperaturi foarte ridicate, pentru a deveni subtire. Turcii o folosesc pentru a prepara un fel de pizza arabeasca. Mai este numita si "paine cu buzunar", din cauza formei sale.

RETETE GEMENE

SANDVIS-SURPRIZA

  • INGREDIENTE: o lipie, o rosie, doua felii de cascaval putin sarat, maioneza, mustar, doua-trei felii de parizer sau de muschi de porc.
  • PREPARARE: Se desfac marginile lipiei, astfel incat sa ramana o parte nedesfacuta. Lipia se unge, pe interior, o parte cu maioneza si o parte cu mustar. Pe partea cu maioneza se pun mezelul ales, apoi cascavalul si apoi rosiile taiate rondele foarte subtiri. Se inchide lipia, se ruleaza, se pune intr-o folie si se lasa pentru 10 minute la frigider. Se consuma proaspat facuta. Daca se lasa prea mult, devine foarte moale.
  • LIPIE CU TELEMEA SI MENTA

  • INGREDIENTE: 50 g cascaval, 150 g telemea, o lingura cu ulei de masline, 4 linguri cu lapte, piper, nucsoara, o jumatate de legatura de menta proaspata, doua lipii mai mici.
  • PREPARARE: Se da cascavalul pe razatoarea mica si se amesteca cu telemeaua - care trebuie sa fie moale - uleiul si laptele. Se condimenteaza cu piper macinat si nucsoara rasa. Menta se toaca marunt. Se taie lipiile in doua (pe orizontala), se ung cu amestecul de branza, se presara cu menta si se lipesc jumatatile doua cate doua. Se invelesc in folie de aluminiu si se coc pe gratar aproximativ cinci minute pe fiecare parte.
  • ×
    Subiecte în articol: tortillas