x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 4 reţete de turtă dulce ale marilor bucătari 

4 reţete de turtă dulce ale marilor bucătari 

de Maria Coman    |    23 Dec 2021   •   08:25
4 reţete de turtă dulce ale marilor bucătari 

Chiar dacă la noi biscuiţii de Crăciun nu fac neapărat parte din tradiţie, în ultimii ani au început să apară şi ei pe mesele noastre festive sau în punguţele de cadouri. Pe internet găsim zeci şi zeci de reţete, aşa că m-am gândit să le selectez pe cele mai interesante şi mai uşor de făcut. 

 

O să începem cu turta dulce. Ne place sau nu ne place, nici măcar nu e relevant, pur şi simplu e ca şi cozonacul. Trebuie să o facem. Eu, personal, am testat fel de fel de reţete, unele mai uşoare, altele mai complicate, însă important e să ţinem cont de câteva lucruri. Untul trebuie să fie la temperatura camerei, deci trebuie scos din frigider cu cel puţin 3-4 ore înainte să ne apucăm de treabă. Dacă cumva uităm, ca soluţie de criză, putem să punem untul la microunde, dar să îl verificăm la fiecare 10 secunde. Poate părea excesiv, dar altfel se transformă foarte uşor în apă.  De asemenea, cantitatea de condimente poate fi schimbată. Unii pun mai mult ghimbir, alţii - mai multe cuişoare, nu e obligatoriu să folosim cuişoare. Etapa care nu trebuie sărită niciodată este cea a refrigerării aluatului. Cel mai bine e să îl lăsăm măcar 3 ore să se întărească. Turta dulce rămâne proaspătă cel puţin o săptămână, dacă o ţinem la temperatura camerei, într-o cutie aerisită. 

 

Reţeta lui Jamie Oliver: 

Ingrediente: 300 de grame de făină, o linguriţă bicarbonat, două linguriţe de ghimbir măcinat, jumătate de linguriţă de scorţişoară, jumătate de linguriţă nucşoară, 125 de grame de unt dulce, 100 de grame de zahăr brun, 3 linguriţe de miere. 

Preparare: cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade şi se pregătesc două tăvi cu hârtie de copt. Într-un bol mare se amestecă făina, bicarbonatul şi condimentele. Untul, zahărul şi mierea se amestecă, la rândul lor, la foc mic, până se dizolvă zahărul. Amestecăm apoi ingredientele uscate cu cele umede, formăm o bilă de aluat pe care o tăiem în două şi o întindem în fiecare dintre tăvi, astfel încât să aibă cam 5 milimetri. Tăiem pe urmă în forme şi lăsăm cam 2 centimetri între fiecare figurină, punem turta dulce la cuptor şi o lăsăm cam 12 minute, până devine aurie. 

 

Reţeta Laurei Adamache

 

Ingrediente, pentru aproximativ 30 de bucăţi de turtă dulce: 500 g făină, 350 g miere, 100 g zahăr, 100 g unt, un ou, 10 grame bicarbonat de sodiu, 3 linguri lapte, 40 grame condimente pentru turtă dulce (scorţişoară, cardamon, nucşoară, cuişoare, anason, coriandru). Iar pentru glazură avem nevoie de 350 de grame de zahăr pudră, un albuş mare şi 2-3 picături de suc de lămâie.

Preparare:  amestecăm mierea cu untul şi zahărul şi le punem la foc foarte mic, până se topeşte zahărul. Apoi oprim aragazul şi lăsăm amestecul să se răcească pentru 3-4 minute. Adăugăm oul, lingura de cacao şi mixul de condimente şi amestecăm bine. Adăugăm făina  dată prin sită în mixul cu miere şi frământăm sau mixăm până la înglobarea perfectă. La final, adăugăm bicarbonatul dizolvat în 3 linguri de lapte şi îl amestecăm până se distribuie în aluat. Ţinem aluatul la frigider pentru 24 de ore, după care îl întindem pe foile de copt, îl tăiem în formele dorite şi îl dăm la cuptor pentru 8 minute, la 180 de grade Celsius. Important, lăsăm apoi turta dulce să se răcească în tavă, pentru că bucăţile se pot rupe dacă le mutăm cât sunt încă fierbinţi.  Pentru glazură, mixăm foarte bine albuşul, amestecat cu un vârf de cuţit de sare şi 2-3 picături de suc de lămâie, adăugăm treptat zahărul pudră şi mixăm până obţinem o glazură cremoasă, care nu îşi pierde forma atunci când decorăm turta dulce. 

 

Reţeta Ginei Bradea 

Ingrediente: 300 grame făină, 100 grame unt, 150 grame miere, un ou, două linguriţe condimente pentru turtă dulce, o linguriţă bicarbonat 

Preparare: 

Amestecăm mierea cu untul şi oul. Mierea trebuie să fie lichidă, nu cristalizată. Dacă totuşi s-a  zaharisit, poate fi încălzită şi devine din nou lichidă. Adăugăm făina, bicarbonatul şi condimentele măcinate pentru turta dulce. Amestecăm bine toată compoziţia până obţinem un aluat nisipos şi sfărâmicios. Aluatul îl învelim apoi în folie alimentară şi îl lăsăm în frigider pentru o oră, cel puţin. După aceea, întindem aluatul într-un strat subţire, de maximum un centimetru şi îl decupăm în formele dorite. Turta dulce merge apoi la cuptorul încălzit la 180 de grade Celsius, pentru 8 minute, dacă ne place mai moale sau 10-12, dacă dorim să fie mai crocantă. Turta dulce se poate realiza şi în varianta de post. Untul trebuie înlocuit cu 100 ml ulei şi nu vom mai pune oul. Se reduce şi cantitatea de făină

 

Reţeta de turtă dulce lipicioasă a Nigellei Lawson.

Ingrediente: 4 linguriţe condimente pentru turtă dulce, 300 de grame făină, o linguriţă bicarbonat de sodiu, sirop de zahăr 200 de grame, zahăr brun 150 de grame, unt dulce 150 de grame, lapte 250 ml, două ouă mari, bătute 

Preparare:  Preîncălzim cuptorul la 175 de grade Celsius. Punem la topit untul cu zahărul, siropul de zahăr şi condimentele, apoi oprim focul şi adăugăm laptele, ouăle bătute şi bicarbonatul de sodiu dizolvat în apă.  Adăugăm apoi făina şi mixăm. Vom obţine un aluat lichid, dar nu trebuie să ne speriem, este cel care va face turta dulce să fie lipicioasă. Băgăm amestecul la cuptor pentru 45-60 de minute, până se întărește la suprafaţă. Încercaţi să nu îl gătiţi prea mult, pentru că se va întări şi înăuntru.

×