x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar 7 Rețete mănăstirești delicioase pentru Postul Crăciunului

7 Rețete mănăstirești delicioase pentru Postul Crăciunului

de Andreea Tiron    |    15 Dec 2024   •   06:40
7 Rețete mănăstirești delicioase pentru Postul Crăciunului

Postul Crăciunului este o perioadă de reflecție spirituală, dar și de purificare a trupului și a sufletului. Tradițiile mănăstirești ne oferă rețete simple, sănătoase și deosebit de gustoase.

Iată 7 dintre cele mai iubite rețete mănăstirești care pot transforma orice masă din timpul postului într-un adevărat festin.

1. Ciorbă de legume cu borș și verdeață

Ingrediente:

Mod de preparare: Se toacă toate legumele și se pun la fiert într-o oală cu apă și un praf de sare. Când sunt aproape fierte, se adaugă borșul și se lasă să mai fiarbă 10 minute. La final, se adaugă verdeața tocată și se condimentează cu piper.

2. Tocăniță de ciuperci cu mămăligă

Ingrediente:

  • 500 g ciuperci champignon

  • 2 cepe

  • 3 căței de usturoi

  • 3 linguri de ulei

  • 2 linguri pastă de roșii

  • sare și piper

Mod de preparare: Ceapa se călește într-o tigaie cu ulei. Se adaugă ciupercile feliate și se lasă să se înmoaie. Se adaugă usturoiul pisat și pasta de roșii, apoi se mai fierbe 10-15 minute. Se servește caldă cu mămăligă.

3. Fasole bătută mănăstirească

Ingrediente:

  • 400 g fasole boabe

  • 2 cepe

  • 50 ml ulei

  • 2 căței de usturoi

  • sare și piper

Mod de preparare: Fasolea se fierbe bine și se scurge. Se pasează într-un blender cu sare și usturoi. Ceapa se călește în ulei până devine aurie și se adaugă deasupra fasolei bătute. Se poate servi pe pâine prăjită.

4. Pilaf cu legume și ciuperci

Ingrediente:

  • 1 cană de orez

  • 2 morcovi

  • 1 ceapă

  • 1 ardei gras

  • 150 g ciuperci

  • 3 linguri de ulei

  • sare și piper

Mod de preparare: Se călește ceapa în ulei, se adaugă legumele tocate și ciupercile feliate. Se adaugă orezul spălat și 3 căni de apă. Se lasă să fiarbă la foc mic până se înmoaie orezul. Se condimentează după gust.

5. Zacuscă mănăstirească

Ingrediente:

  • 1 kg vinete

  • 500 g ardei copțați

  • 500 g roșii

  • 3 cepe

  • 200 ml ulei

  • sare și piper

Mod de preparare: Vinetele și ardeii copți se curăță și se toacă. Ceapa se călește în ulei, se adaugă legumele și roșiile tocate. Se lasă la fiert până scade lichidul. Zacusca se poate păstra în borcane sterilizate.

6. Varză călită cu mămăligă

Ingrediente:

  • 1 varză mare

  • 2 cepe

  • 3 linguri de ulei

  • sare și piper

Mod de preparare: Varza se toacă fin și se freacă cu sare. Se călește ceapa în ulei, apoi se adaugă varza. Se fierbe încet, amestecând din când în când, până devine aurie. Se servește cu mămăligă caldă.

7. Plăcintă de post cu mere

Ingrediente:

  • 500 g făină

  • 250 ml apă minerală

  • 1 pliculeț praf de copt

  • 1 kg mere

  • 100 g zahăr

  • scorțișoară

Mod de preparare: Se face un aluat din făină, apă minerală și praf de copt. Merele rase se amestecă cu zahăr și scorțișoară. Se împreștie umplutura peste aluat și se rulează. Se coace la 180°C timp de 30-40 de minute.

 

×
Subiecte în articol: retete manastiresti retete de post