x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar A găti în stil thai

A găti în stil thai

de Simona Chiriac    |    01 Oct 2008   •   00:00

Suan Bua este unul dintre cele mai rafinate restaurante din Bangkok, unde poţi să încerci preparate thailandeze gătite cu stil. Reţetele sunt respectate cu stricteţe, astfel încât fiecare oaspete să simtă cu adevărat ce înseamnă bucătăria thailandeză. De aceasta are grijă Praiwan Srikaew, un chef cu 23 de ani de experienţă în gastronomie, care ne-a dezvăluit câteva caracteristici esenţiale ale acestei bucătării. Tot el este "dascăl" pentru alţi bucătari mai tineri, cum ar fi Rung Chantharn, cel care a pregătit "Phad Thai Goong" sub privirile atente ale maestrului.



Suan Bua este unul dintre cele mai rafinate restaurante din Bangkok, unde poţi să încerci preparate thailandeze gătite cu stil. Reţetele sunt respectate cu stricteţe, astfel încât fiecare oaspete să simtă cu adevărat ce înseamnă bucătăria thailandeză. De aceasta are grijă Praiwan Srikaew, un chef cu 23 de ani de experienţă în gastronomie, care ne-a dezvăluit câteva caracteristici esenţiale ale acestei bucătării. Tot el este "dascăl" pentru alţi bucătari mai tineri, cum ar fi Rung Chantharn, cel care a pregătit "Phad Thai Goong" sub privirile atente ale maestrului.

Ce înseamnă să fii "ambasadorul" bucătăriei thailandeze, gătind pentru turiştii din diferite colţuri ale lumii? Aceasta implică cu adevărat o mare responsabilitate. Trebuie să cunoşti foarte bine toate tehnicile şi să te perfecţionezi în permanenţă. De-a lungul timpului am lucrat la foarte multe restaurante şi de la fiecare în parte am avut de învăţat câte ceva. Important este să-ţi doreşti şi să îţi placă să stai în bucătărie. Pentru că în restaurantul nostru sosesc oaspeţi din diferite ţări, încerc să le satisfac toate dorinţele. Am deprins să gătesc bucătărie indiană, japoneză, occidentală. În fiecare an, restaurantul nostru găzduieşte un chef din altă ţară, de la care avem ce învăţa. Acum îi avem colegi pe un bucătar din Franţa şi pe unul din Germania.

Echilibrată şi aromată

Care dintre preparatele thailandeze sunt preferatele turiştilor? Pe primul loc se află Tom Yum Goong, o supă ce are printre ingrediente creveţi, ciuperci, chili, frunze de lămâi kaffir, lemongrass, galangal şi sos de peşte. De asemenea, curry cu tot felul de sosuri sau Phad Thai Goong. Întotdeauna luăm în consideraţie şi dorinţele oaspeţilor. Pregătim mâncarea şi folosind acele ingrediente pe care ei ni le sugerează, şi potrivim cu mare grijă cât de picant să fie gustul.

Ce cuvinte aţi folosi pentru a-i convinge pe europeni să "guste" bucătăria thai? Voi folosi doar trei cuvinte, care o descriu foarte bine: sănătoasă, echilibrată, aromată. Ca să nu dai greş, trebuie să foloseşti cu mare grijă ingredientele, în cantitatea şi în combinaţia potrivită. Gustul şi condimentele sunt cele două elemente-cheie. Trebuie să guşti în permanenţă mâncarea şi să o simţi.

Phad Thai Goong


Ingrediente: 80 g tăiţei de orez, 20 g creveţi uscaţi, 100 g creveţi proaspeţi, 10 g ceapă eşalotă, 20 ml suc de tamarind, 40 g zahăr de palmier, 20 ml sos de peşte, 20 ml ulei, 20 g brânză tofu galbenă, 30 g muguri de fasole, 5 g pătrunjel, 10 g alune, 5 g pudră de chili, un ou, o limetă, 5 g ceapă verde chinezească, 5 g ridiche murată, 10 ml oţet.

Preparare: Într-o tigaie wok se încinge uleiul şi se prăjesc creveţii proaspeţi. Se lasă deoparte. În aceeaşi tigaie se pun ceapa eşalotă, brânza tofu, ridichea murată, creveţii uscaţi, tăiţeii de orez şi supa de pui. Când tăiţeii se înmoaie, se toarnă sosul de peşte, sucul de tamarind, de limetă, oţetul şi se presară zahărul, alunele şi pudra de chili. Se amestecă bine şi se iau de pe foc. Se adaugă oul bătut şi se prepară o omletă. În ea se înfăşoară compoziţia anterioară şi se serveşte cu muguri de fasole, pătrunjel şi ceapă verde chinezească.

×
Subiecte în articol: recomandarea saptamanii