Continuam seria de ieri, cu soiuri mai putin cunoscute. Nu este o incursiune gratuita in inedit, ci mai degraba stergerea de praful uitarii a unor denumiri apartinand unor vinuri care au circulat - mai mult sau mai putin - si pe teritoriul Romaniei.
CATALIN PADURARU - Vinexpert
Saint Emilion nu trebuie sa va duca neaparat cu gandul la AOC-ul (denumire de origine controlata) frantuzesc, ci la un soi foarte vechi, originar din Asia Mica. In Transilvania si Banat s-a cultivat soiul Silvaner roz si, in anii din urma, am intalnit sticle de vinoteca purtand acest nume. Tot in Transilvania, la Blaj mai ales, gasim Traminerul roz. Vinul in sine nu preia din culoarea pielitei strugurelui decat nuante imperceptibile. De aceea, daca gasiti vreo sticla de Traminer roz cu vin⦠alb, sa nu interpretati ca pe o incurcatura la etichetare.
Daca Alphonse Laval...e, Angevine Oberlin, Aptiche Aga, Aramon si Alvarna fac trimiteri etimologice in afara granitelor tarii, exista si cateva soiuri asupra carora nu putem avea nici un dubiu in ceea ce priveste provenienta. Armasul si Basicata - doua vite romanesti 100%. Vecinii din sud contribuie si ei la decorarea simezei cu tablouri ale soiurilor vechi: Beala Debela (sau Alba grasa). Din Spania sau Portugalia se presupune ca ar veni Alicante (Black) sau Santa Maria dâAlcantara. Moldova de peste Prut: Cabasma Alba si Cabasma Neagra.
O mutatie genetica naturala a facut ca frunza unui soi de vita sa aiba forma frunzei de patrunjel. De aici Chasselas Cioutat (sasla-pop) are sinonim si Chasselas Patrunjel. Si asta in toate tarile unde este cultivat Chasselas (a fost un soi preferat chiar si in plantatiile de la noi). Mai exista Chasselas de Courtiller, Chasselas de Negrepont, Chasselas Diamant, Chasselas Noir, Chasselas Rouge Imperial, Chasselas Tokay Angevine si Chasselas Violet. Cioinic poarta, in functie de zona, nume ca Gionica, Cionica ce pot fi legate de prenume barbatesti. Specific Moldovei. Citronelle nu cred ca ar avea sansa sa convinga pe cineva ca este un soi din care sa iasa vinuri serioase, chiar daca este descendent al familiilor viticole din Franta. Tilki Cuiruc, Cervenia lisicia opasca: Coada Vulpii - mult mai simplu pe romaneste! Ajungand la parti anatomice ale regnului animal, amintim si Tata caprei (ruda cu Coarna rosie).
In speranta ca ati zambit parcurgand onomastica de mai sus, punem Cruciulita (soi autohton) acestui demers.
P.S. Lumea fotbalului romanesc are multe legaturi cu vinul. Una dintre ele ar putea fi si soiul Hagi Ali Negru.Citește pe Antena3.ro