x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevăratele savori ale pământului bulgar

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 28 Ian 2009 - 00:00

Se numesc Mihail şi Violeta. El este bucătar-şef, iar ea manager de food&beverage la unul dintre principalele lanţuri de hoteluri "all-inclusiv" de pe coasta Bulgariei.



Preţ de două ceasuri, ne-au fost ghizi prin labirintul gastronomiei bulgăreşti, profitând de faptul că, o dată pe săptămână, conceptul restaurantului Iberostar este de a oferi turiştilor exclusiv meniuri bulgăreşti. "Este forma cea mai bună de a le face cunoscute savorile şi aromele produselor noastre de «terroire»", este de părere Violeta, "mai ales că oaspeţii noştri, alegând «all-inclusiv», s-ar putea să nu mai exploreze restaurantele tradiţionale. Alegem preparate simple, în general din legume, cu sau fără carne, pregătite lent, aşa cum se întâmplă în cuhniile de la ţară. Oferim, apoi, mâncăruri pe bază de peşte – «râba» – şi foarte multe salate".

PE BAZĂ DE CARTOFI
Să trecem şi noi în revistă câteva mâncăruri. "Resano" este un fel de salată de cartofi, în care însă aceştia sunt pasaţi ca pentru piure. "Dacă veţi curăţa cartofii înainte de a-i pune la fiert, trebuie să adăugaţi puţin ulei, un căţel de usturoi şi un vârf de cuţit de sare în apa în care fierb. Învăţăturile din bătrâni spun că o mâncare trebuie să miroasă bine înainte de a o lua de pe foc. Altfel, oricât de mult ai munci, tot nu va avea gustul pe care ţi-l doreşti. Se lasă o ceapă în apă, apoi se toacă. Se taie cubuleţe câteva roşii mai mici sau se pot da pe răzătoare. Se zdrobeşte un căţel de usturoi şi se pune peste cartofi alături de ceapă şi roşii. Se mai adaugă busuioc, sare şi piper. Pentru cei care preferă salata foarte condimentată, pot să adauge unul sau doi ardei chili", ne desluşesc reţeta cei doi gastronomi bulgari. Tot din cartofi se pregăteşte şi "Filnik". Se folosesc un kilogram şi jumătate de cartofi, 2-3 cepe mari, 125 g unt, sare şi paprika. Se spală cartofii, apoi se fierb în apă cu sare. Jumătate din cantitatea de ceapă se prăjeşte în unt şi paprika. Se pun feliile de cartofi deasupra, se presară sare şi piper, apoi se adaugă restul de ceapă (frecată bine cu sare). Se acoperă totul cu zeama caldă în care au fiert cartofii. Se pot coace în cuptor, dar trebuie acoperiţi cu un capac. Se ţin până când lichidul se evaporă. Iarna se servesc cu iaurt, iar vara şi primăvara cu usturoi zdrobit.

MÂNCĂRURI CU CARNE
Dintre preparatele cu carne ne-au atras atenţia "Kalinna" şi "Chomlek". Pentru primul fel de mâncare, carnea de pui, fără oase, se taie felii, apoi se toacă. Se adaugă puţină făină şi se prăjeşte în puţină grăsime. Când devine aurie se adaugă apă sau supă. Se presară praf de usturoi, seminţe de chimen, sare şi piper. Se umplu câteva frunze de varză sau de viţă. Se pun în mijlocul unei tigăi, având de jur împrejur carne. Se lasă pe aragaz până când carnea se înmoaie. Se adaugă câteva roşii descojite din conservă. Se mai adaugă sare dacă este necesar. Dacă sosul este prea lichid, se mai poate pune o linguriţă de făină. Se serveşte cu iaurt şi usturoi, presărat cu seminţe de chimion. Acest preparat este deosebit de atrăgător datorită combinaţiei de ingrediente. Pentru a pregăti "Chomlek", se folosesc antricoate sau piept de vită. Carnea se coace într-un vas de lut, adăugându-se ceapă tăiată mai mare, 1-2 căpăţâni de usturoi, o ceşcuţă de vin, sare şi puţin chimion. Se toarnă apă cât să acopere ingredientele. Capacul se sigilează cu aluat. Cel mai bine este ca vasul să se pună la încălzit seara şi să se lase să fiarbă înăbuşit toată noaptea.


Reţeta lui Mihail

Mihail, bucătar-şef la restaurantul hotelului "Iberostar" din Nessebar, a pregătit special pentru noi "Kapamah", o mâncare tipică pentru sudul Bulgariei. "La origine era un preparat care se făcea cu mai multe feluri de carne: de porc, de vită... Apoi reţeta a fost îmbunătăţită. Eu am pregătit-o amestecând bucăţi de cârnăcior tradiţional cu carne de miel, de vită şi de porc. Cânăciorul este tipic bulgar, se numeşte «suciuk» şi este pregătit din carne de porc, cu puţină carne de vită şi piper. Secretul preparatului este să găteşti numai la foc foarte mic. Vasul cu mâncare va sta în cuptor timp de cinci ore, fără capac, adăugând doar dacă e nevoie câte puţină apă caldă, şi abia la sfârşit se pune capacul şi se mai lasă să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră". Preparatul mai conţine, obligatoriu, o mare cantitate de ceapă, câţiva morcovi, usturoi, sare, piper şi paprika. Iar dacă doreşti să obţii un gust deosebit, autentic, atunci pentru fiecare cană de apă se toarnă şi câte o cană de vin roşu, corpolent.


Yovinata

Este o reţetă ce se transmite din generaţie în generaţie, şi care se pregăteşte acasă. Se taie 2-3 rădăcini de păstârnac, se dau pe răzătoare doi morcovi, se fierb 2-3 cartofi şi se pasează. Se toacă mărunt legătură de ceapă verde şi 5-6 căţei de usturoi. Se pun 3 linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc morcovii, apoi ceapa şi păstârnacul. Se toarnă 4-5 căni de apă caldă, se aduce la fierbere, apoi se micşorează flacăra. Se adaugă cartofii, sarea şi piperul. După un sfert de oră, se pun frunzele de păstârnac trecute prin făină şi se mai ţine pe foc încă 10 minute. Se bate un ou cu o lingură de iaurt sau câteva picături de oţet. Se toarnă puţină supă şi se amestecă foarte bine înainte de a turna totul în supă.

Zapekanka - Mâncare scăzută de legume
Aveţi nevoie de cartofi, conopidă, mazăre, morcovi şi roşii. În vase separate se fierb cartofii, mazărea, conopida şi morcovii. Cartofii se pot pasa sau se dau pe răzătoare, iar jumătate din cantitate se aşază într-o tavă unsă. Se presară brânză sfărâmată sau lapte bătut, apoi bucăţele de unt. Se acoperă cu celelalte legume fierte şi roşii tăiate cubuleţe, iar la sfârşit un alt strat de cartofi. Într-un vas se amestecă 2-3 ouă cu lapte sau iaurt, apoi se toarnă peste cartofi. Se coace în cuptor, iar când este gata se presară piper, pătrunjel şi caşcaval ras. Se mai lasă un pic în cuptor. Se servesc cu zeamă de varză murată şi praz tocat iarna, şi "ayran" în timpul verii.

Kyopolu - Salată de vinete
Se iau 3-4 vinete mari, 5-6 ardei graşi, 3-4 roşii, o căpăţănă de usturoi, pătrunjel, ulei, sare. Se coc vinetele şi ardeii graşi, apoi se aşază într-un vas acoperit cu un capac. După aproximativ o oră se descojesc, se taie în bucăţi şi se mărunţesc cu un pistil din lemn. Se poate folosi şi un mixer. Se adaugă roşiile date pe răzătoare (după ce s-a mai scurs din suc) şi usturoiul presat. Se amestecă foarte bine, apoi se adaugă sare, ulei şi pătrunjel. Se amestecă cu grijă şi se verifică dacă este suficient de condimentată. Se poate servi cu felii de brânză sărată.
Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   usturoi,   apă,   ceapa,   cartofi,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu la iUmor: ”A fost absolut minunată!”

Mihai Bendeac, în genunchi în fața Rodicăi Popescu Bitănescu  la iUmor: ”A fost absolut minunată!”
Galerie Foto Actrița Rodica Popescu Bitănescu este o apariție surprinzătoare care îi va lua la roast pe jurații iUmor, duminică, de la ora 20.00, la Antena...

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1

Acces Direct, ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 14:00 la Antena 1
Galerie Foto Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţionalã a României, Mirela Vaida le aduce telespectatorilor o ediţie specială a emisiunii Acces Direct. Armin Nicoară, Georgiana Lobonţ, Constantin Enceanu, Mariana Ionescu...

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!

Iată cum poți să fii sexy și cu câteva kilograme în plus!
Se spune că femeile care știu să se îmbrace pot fi considerate adevărate artiste. Ele știu cum să combine culorile, cum să-și pună în evidență atuurile și cum să se joace cu proporțiile astfel încât...

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones

Headliners Electric Castle 2021. twenty øne piløts, Gorillaz & Deftones
Galerie Foto Acolo unde e dorință și pasiune, există speranță. Iar speranța echipei Electric Castle stă într-un 2021 ce va permite revenirea pe domeniul Banffy din Bonțida, la o nouă ediție de festival. Toată...

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021

Adrian Mutu vorbește despre viitorul Naționalei U21. Cum se pregătesc „tricolorii mici” pentru turneul final al EURO 2021
Galerie Foto Selecționerul Naționalei de tineret a României discută vineri seară cu jurnalista TVR Dorina Florea despre competițiile ce urmează pentru echipa de fotbal U21 a României și despre parteneriatul semnat de...

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!

Dăruiește celor dragi cele mai frumoase flori în cutii sau buchete de flori de Sfântul Andrei!
Galerie Foto Sfântul Andrei este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 noiembrie, iar conform statisticilor din țara noastră, peste 800000 de persoane își serbează onomastica. Având în vedere numărul foarte mare de...

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă

Cum îți amenajezi spații de relaxare în casă
Galerie Foto Relaxarea este necesară în această perioadă, fie că muncești de acasă sau aștepți în fiecare zi să ajungi în căminul tău confortabil și sigur. Iarna este chiar după colț, zilele sunt mai scurte, iar...

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design

(P) 24 de zile de Crăciun la Monarh Design
Galerie Foto Sărbătorile vin cu SUPER REDUCERI la Monarh Design ! Te răsfățăm pe durata celor 24 de zile de campanie cu produse de excepție la prețuri de senzație! Fie ca alegi produse speciale pentru tine sau le faci c...

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura

Camere de vânătoare şi instrumente de monitorizare Night Vision, echipamente profesionale pentru cei ce iubesc natura
Pandemia generată de Coronavirus şi restricţiile de circulaţie, i-a îndemnat pe tot mai mult dintre români să îşi reorganizeze modul de petrecere a timpului liber. Dacă în urmă cu un an erau preferate...

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor

Răzvan şi Dani spun „Neatza!”, duminică, 29 noiembrie, de la ora 10:00, la Antena 1. Adrian Mutu, Mihaela Buzărnescu, Alexandra Dulgheru şi Monica Niculescu le trec pragul matinalilor
Duminică, la ceas aniversar, în anul în care românii au demonstrat că sunt #deneoprit atunci când vine vorba să întindă o mână de ajutor, Antena 1 le aduce trei zile cu program special de sărbătoare, în...

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!

Amalia Năstase, Antonia şi Adelina Pestriţu se alătură campaniei Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. După ce anul trecut, platforma...

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!

Dorian Popa va transmite live, pe a1.ro, timp de 5 ore, din culisele galei-maraton Ajut eu!
Galerie Foto Pe 29 noiembrie, începând cu ora 14:00, proiectul ambiţios Ajut eu! revine cu o gală-maraton în care românii de pretutindeni au din nou posibilitatea să schimbe destine şi să trăiască emoţia binelui. În...

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1

Grupa Loredanei trăiește emoțiile Bootcamp-ului X Factor, în această seară, la Antena 1
Galerie Foto Grupa de băieți cu vârsta sub 24 de ani al cărei mentor este, anul acesta, Loredana, va trăi emoțiile Bootcamp-ului săptămâna aceasta, când X Factor se vede în porție dublă, joi și vineri, de la ora 20.30,...

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”

Mirela Vaida, despre cum își învață cei trei copii să se implice și să ajute: ”Emoția binelui te salvează în orice moment al vieții tale!”
Prezentatoarea Acces Direct Mirela Vaida se alătură cu sufletul deschis proiectului ambiţios Ajut eu!, care revine pe 29 noiembrie, de la ora 14.00, la Antena 1, cu o nouă ediţie în care românii de pretutindeni au...

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România

Cât de stresantă e boala Covid? Analizăm „Epidemia singurătăţii” la Dosar România
Galerie Foto Pandemia de coronavirus a devenit stresantă pentru noi toţi, iar frica şi anxietatea pot fi copleşitoare pentru adulţi, dar şi pentru copii. Cum resimt românii izolarea cauzată de pandemie, aflăm ...
Serviciul de email marketing furnizat de