x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevăratele savori ale pământului bulgar

0
Autor: Tudor Cires Simona Chiriac 28 Ian 2009 - 00:00

Se numesc Mihail şi Violeta. El este bucătar-şef, iar ea manager de food&beverage la unul dintre principalele lanţuri de hoteluri "all-inclusiv" de pe coasta Bulgariei.



Preţ de două ceasuri, ne-au fost ghizi prin labirintul gastronomiei bulgăreşti, profitând de faptul că, o dată pe săptămână, conceptul restaurantului Iberostar este de a oferi turiştilor exclusiv meniuri bulgăreşti. "Este forma cea mai bună de a le face cunoscute savorile şi aromele produselor noastre de «terroire»", este de părere Violeta, "mai ales că oaspeţii noştri, alegând «all-inclusiv», s-ar putea să nu mai exploreze restaurantele tradiţionale. Alegem preparate simple, în general din legume, cu sau fără carne, pregătite lent, aşa cum se întâmplă în cuhniile de la ţară. Oferim, apoi, mâncăruri pe bază de peşte – «râba» – şi foarte multe salate".

PE BAZĂ DE CARTOFI
Să trecem şi noi în revistă câteva mâncăruri. "Resano" este un fel de salată de cartofi, în care însă aceştia sunt pasaţi ca pentru piure. "Dacă veţi curăţa cartofii înainte de a-i pune la fiert, trebuie să adăugaţi puţin ulei, un căţel de usturoi şi un vârf de cuţit de sare în apa în care fierb. Învăţăturile din bătrâni spun că o mâncare trebuie să miroasă bine înainte de a o lua de pe foc. Altfel, oricât de mult ai munci, tot nu va avea gustul pe care ţi-l doreşti. Se lasă o ceapă în apă, apoi se toacă. Se taie cubuleţe câteva roşii mai mici sau se pot da pe răzătoare. Se zdrobeşte un căţel de usturoi şi se pune peste cartofi alături de ceapă şi roşii. Se mai adaugă busuioc, sare şi piper. Pentru cei care preferă salata foarte condimentată, pot să adauge unul sau doi ardei chili", ne desluşesc reţeta cei doi gastronomi bulgari. Tot din cartofi se pregăteşte şi "Filnik". Se folosesc un kilogram şi jumătate de cartofi, 2-3 cepe mari, 125 g unt, sare şi paprika. Se spală cartofii, apoi se fierb în apă cu sare. Jumătate din cantitatea de ceapă se prăjeşte în unt şi paprika. Se pun feliile de cartofi deasupra, se presară sare şi piper, apoi se adaugă restul de ceapă (frecată bine cu sare). Se acoperă totul cu zeama caldă în care au fiert cartofii. Se pot coace în cuptor, dar trebuie acoperiţi cu un capac. Se ţin până când lichidul se evaporă. Iarna se servesc cu iaurt, iar vara şi primăvara cu usturoi zdrobit.

MÂNCĂRURI CU CARNE
Dintre preparatele cu carne ne-au atras atenţia "Kalinna" şi "Chomlek". Pentru primul fel de mâncare, carnea de pui, fără oase, se taie felii, apoi se toacă. Se adaugă puţină făină şi se prăjeşte în puţină grăsime. Când devine aurie se adaugă apă sau supă. Se presară praf de usturoi, seminţe de chimen, sare şi piper. Se umplu câteva frunze de varză sau de viţă. Se pun în mijlocul unei tigăi, având de jur împrejur carne. Se lasă pe aragaz până când carnea se înmoaie. Se adaugă câteva roşii descojite din conservă. Se mai adaugă sare dacă este necesar. Dacă sosul este prea lichid, se mai poate pune o linguriţă de făină. Se serveşte cu iaurt şi usturoi, presărat cu seminţe de chimion. Acest preparat este deosebit de atrăgător datorită combinaţiei de ingrediente. Pentru a pregăti "Chomlek", se folosesc antricoate sau piept de vită. Carnea se coace într-un vas de lut, adăugându-se ceapă tăiată mai mare, 1-2 căpăţâni de usturoi, o ceşcuţă de vin, sare şi puţin chimion. Se toarnă apă cât să acopere ingredientele. Capacul se sigilează cu aluat. Cel mai bine este ca vasul să se pună la încălzit seara şi să se lase să fiarbă înăbuşit toată noaptea.


Reţeta lui Mihail

Mihail, bucătar-şef la restaurantul hotelului "Iberostar" din Nessebar, a pregătit special pentru noi "Kapamah", o mâncare tipică pentru sudul Bulgariei. "La origine era un preparat care se făcea cu mai multe feluri de carne: de porc, de vită... Apoi reţeta a fost îmbunătăţită. Eu am pregătit-o amestecând bucăţi de cârnăcior tradiţional cu carne de miel, de vită şi de porc. Cânăciorul este tipic bulgar, se numeşte «suciuk» şi este pregătit din carne de porc, cu puţină carne de vită şi piper. Secretul preparatului este să găteşti numai la foc foarte mic. Vasul cu mâncare va sta în cuptor timp de cinci ore, fără capac, adăugând doar dacă e nevoie câte puţină apă caldă, şi abia la sfârşit se pune capacul şi se mai lasă să fiarbă înăbuşit o jumătate de oră". Preparatul mai conţine, obligatoriu, o mare cantitate de ceapă, câţiva morcovi, usturoi, sare, piper şi paprika. Iar dacă doreşti să obţii un gust deosebit, autentic, atunci pentru fiecare cană de apă se toarnă şi câte o cană de vin roşu, corpolent.


Yovinata

Este o reţetă ce se transmite din generaţie în generaţie, şi care se pregăteşte acasă. Se taie 2-3 rădăcini de păstârnac, se dau pe răzătoare doi morcovi, se fierb 2-3 cartofi şi se pasează. Se toacă mărunt legătură de ceapă verde şi 5-6 căţei de usturoi. Se pun 3 linguri de ulei într-o tigaie şi se călesc morcovii, apoi ceapa şi păstârnacul. Se toarnă 4-5 căni de apă caldă, se aduce la fierbere, apoi se micşorează flacăra. Se adaugă cartofii, sarea şi piperul. După un sfert de oră, se pun frunzele de păstârnac trecute prin făină şi se mai ţine pe foc încă 10 minute. Se bate un ou cu o lingură de iaurt sau câteva picături de oţet. Se toarnă puţină supă şi se amestecă foarte bine înainte de a turna totul în supă.

Zapekanka - Mâncare scăzută de legume
Aveţi nevoie de cartofi, conopidă, mazăre, morcovi şi roşii. În vase separate se fierb cartofii, mazărea, conopida şi morcovii. Cartofii se pot pasa sau se dau pe răzătoare, iar jumătate din cantitate se aşază într-o tavă unsă. Se presară brânză sfărâmată sau lapte bătut, apoi bucăţele de unt. Se acoperă cu celelalte legume fierte şi roşii tăiate cubuleţe, iar la sfârşit un alt strat de cartofi. Într-un vas se amestecă 2-3 ouă cu lapte sau iaurt, apoi se toarnă peste cartofi. Se coace în cuptor, iar când este gata se presară piper, pătrunjel şi caşcaval ras. Se mai lasă un pic în cuptor. Se servesc cu zeamă de varză murată şi praz tocat iarna, şi "ayran" în timpul verii.

Kyopolu - Salată de vinete
Se iau 3-4 vinete mari, 5-6 ardei graşi, 3-4 roşii, o căpăţănă de usturoi, pătrunjel, ulei, sare. Se coc vinetele şi ardeii graşi, apoi se aşază într-un vas acoperit cu un capac. După aproximativ o oră se descojesc, se taie în bucăţi şi se mărunţesc cu un pistil din lemn. Se poate folosi şi un mixer. Se adaugă roşiile date pe răzătoare (după ce s-a mai scurs din suc) şi usturoiul presat. Se amestecă foarte bine, apoi se adaugă sare, ulei şi pătrunjel. Se amestecă cu grijă şi se verifică dacă este suficient de condimentată. Se poate servi cu felii de brânză sărată.
Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   usturoi,   apă,   ceapa,   cartofi,   europa gurmanda

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”

Burlacul, emoționat înainte de a se întâlni cu cele 25 de fete: ”Nu sunt bărbatul perfect, sunt omul care va încerca din răsputeri să te facă fericită!”
Galerie Foto Emoționat și nerăbdător să își întâlnească aleasa, Andi Constantin a ales să împărtășească toate aceste trăiri cu cele 25 de fete pe care le va întâlni vineri, 5 martie, de la 20.30, la Antena 1, în...

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un stetoscop bun
Cum sa alegi un stetoscop bun? Alegerea unui stestoscop presupune multa atentie si este nevoie sa tinem cont de anumite aspecte atunci cand vrem sa achizitionam unul potrivit. Asta pentru ca acesta este un element ese...

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California

Ce spun ducii de Sussex în primul interviu după mutarea în California
Primul interviu al ducilor de Sussex după renunțarea la obligațiile care le reveneau în cadrul familiei regale britanice a fost acordat celebrei realizatoare Oprah Winfrey și va fi difuzat integral...

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți

Incident la Hollywood. Câinii răpiți ai cântăreței Lady Gaga au fost găsiți
După ce doi dintre câinii celebrei cântărețe americane Lady Gaga au fost furați zilele trecute la Los Angeles au fost recuperați de poliție. Diva pop a oferit o recompensă de 500.000 de dolari, scrie...

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste

Despre optimism și avantajele persoanelor optimiste
Studiile făcute de-a lungul timpului au arătat că optimismul influențează durata și calitatea vieții. De exemplu, medicii de la Mount Sinai St. Luke’s Hospital, din Statele Unite, au derulat mai multe studii...

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9. Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1

Chefi la cuțite revine cu sezonul 9.  Show-ul va fi difuzat în fiecare duminică, luni și marți la Antena 1
Galerie Foto Duminică, 28 februarie, ora 20.00, Chefii la cuțite se întorc la Antena 1 cu sezonul numărul 9. Miza este și mai mare sezonul acesta pentru Bontea, Dumitrescu și Scărlătescu. Pe lângă mult râvnitul titlu de...

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 

Templul lui Amon-Ra, construit timp de 2.000 de ani 
Galerie Foto Valea Nilului uimește prin discrepanța între extremele parcă puse la un loc de mâna unui creator îndrăgostit de contraste. Civilizația antică se împletește cu cea a Egiptului de astăzi, dar își primește,...
Serviciul de email marketing furnizat de