x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aer liber. Insula cu pamant de culoarea mierii

Aer liber. Insula cu pamant de culoarea mierii

de Magda Cristina Ursache    |    30 Dec 2013   •   23:40

Mallorca, cea mai mare dintre Insulele Baleare, este un loc al liniştii şi al păcii, o oază de lumină şi frumuseţe, unde zilele trec încă negrăbite şi lipsite de grijile cotidiene ale oraşelor aglomerate. Vara, insula devine o poezie scăldată de soare, care te invită la relaxare.

Cel mai simplu mod de a ajunge la Mallorca este cu avionul. Capitala insulei, Palma, are un aeroport situat la doar 8 kilometri depărtare. Dar şI feribotul este o opţiune pentru cei care aleg să plece în vacanţă cu mşina personală. Există o linie de feriboturi transmediteraneene iar o călătorie durează patru ore. În ceea ce priveşte cazarea, fiind cunoscută ca un important centru turistic, insula beneficiază de peste o mie de hoteluri, pentru buzunare mai pline, sau mai goale. Deasemenea, turismul rural este o mare atracţie a insulei.


TRECUTUL CARE DĂ FARMEC PREZENTULUI
Ca aşezare umană, Mallorca se duce înapoi chiar până în perioada romană. Multe dintre aşezările descoperite sunt mărturii concrete în acest sens. Urme ale culturii iudaice şi ale celei islamice se întâlnesc şi ele. În 1229, Iacob I de Aragon a cucerit insula, transformând-o în Regatul Mallorca. Apoi acesta a fost anexat Regatului de Aragon, sub stăpânirea lui Iacob al III-lea deAragon, după care a fost anexat Spaniei, după unificarea politică a ţării, în 1492, sub stăpânirea monarhilor catolici Ferdinand şi Isabela. Astăzi, Mallorca face parte din Insulele Baleare, una dintre regiunile autonome ale Spaniei.

Capitala, Palma, a fost fondată de romani în anul 120 Î.Hr. Încă de la acea vreme, romanii numeau oraşul Palma. Maurii i-au spus mai târziu Madina't Mayurga, iar catalonii, după cucerirea insulei din1229, îl numeau Ciutat de Mallorques. Astăzi, insularii cunosc oraşul sub numele de Palma sau, mai simplu, Ciutat.

La Almudaina (sau Citadella) este palatul-fortăreaţă, reşedinţă a califatului maurilor, între secolele al XI-lea şi al XIII-lea, şi apoi palat al lui Iacob al II-lea şi al urmaşilor săi, începând cu secolul al XIV-lea.

Sculptura Arhanghelului Gabriel păzeşte de veacuri, din vârful unuia dintre cele patru turnuri ale castelului, reşedinţa bătrână, în stil gotic. Astăzi, La Almudiana este reşedinţa oficială a familiei regale spaniole, în insulă. Cel care domină însă oraşul este castelul Bellver, cu arhitectura sa gotică militară unică, de formă circulară. Numele de Bellver provine de la "bella vista" sau privelişte frumoasă. Şi, într-adevăr, priveliştea asupra mării, a portului şi a oraşului este cu adevărat magnifică. La început, Cetatea Bellver era reşedinţa de vară a familie regale, pentru ca apoi să fie transformată într-o închisoare unde au fost încarceraţi numeroşi deţinuţi celebri, precum Melchor Gaspar de Jovellanos, fost Ministru al Justiţiei şi Ambasador în Rusia.

CĂLĂTORIE PE INSULĂ
La 17 kilometri de capitala Palma se află oraşul Valldemossa, unul dintre cele mai pitoreşti şi bine conservate oraşe ale Mallorcăi.
Aici se află mănăstirea La Cartuja, unde Fréderic Chopin şi Geroges Sand şi-au petrecut iarna din 1838-1839. În biserică se găsesc fresce ale lui Miguel Bayeu, cumnat al lui Goya. Are, de asemenea, o frumoasă grădină unde se ţin vara concerte la care pianişti celebri interpretează muzica lui Chopin. Pianul "Pleyel" pe care muzicianul polonez l-a adus de la Paris pentru a compune poate fi încă văzut aici, maeştrii pianişti veniţi din întreaga lume fiind bucuroşi să performeze la el. Alte puncte de interes sunt farmacia mănăstirii, datând din secolul al XVII-lea şi chilia stareţului, transformată azi în muzeu şi bibliotecă.

Turismul rural din Mallorca vă permite să observaţi stilul de viaţă, păstrat încă intact, al oamenilor din insulă. Puteţi merge pe vechiul drum Inca, trecând pe lângă aerodromul primitiv din San Bonet şi ajungând până la Marratxi, municipuil districtului.
Argila de culoarea mierii de albine a permis artizanilor din aceste părţi să creeze adevărate minunăţii.

Apoi, dacă treceţi pe lângă viile din regiune, puteţI ajunge la Biniali, un vechi sat care are încă vizibile influenţele maure. Dacă veţi căuta ceva tipic şi tradiţional mallorcan, satul Costix este exact ceea ce vă trebuie. Aici timpul pare să fi stat în loc. Sătenii se mândresc în special cu câmpurile lor veşnic verzi, dar şi cu observatorul astronomic.


CÂT COSTĂ?
Mallorca înseamnă munte. Mallorca înseamnă mare. Mallorca înseamnă istorie şi cultură. Mallorca înseamnă plajă şi relaxare. Mallorca este privelişte, şi artă, şi soare, şi căldura prietenoşilor localnici. De ce n-aţi încerca să trăiţi asta? Mai ales că ofertele din acest an ale agenţiilor de turism sunt destul de generoase. Un sejur în staţiunea Playa de Palma, de exemplu, poate să ajungă la preţuri între 700 şi 1000 euro în iunie, între 750 şi 1100 euro în iulie şi septembrie, urcând până la 850-1200 euro în august, luna de vârf pe insulă. Preţurile includ 7 nopţi de cazare şi masă, asistenţă turistică, transport cu avionul şi transfer de la şi către aeroport, pentru celelalte tipuri de servicii urmnd a fi achitate taxele corespunzătoare.

Iar pentru că provocările pe insulă sunt destul de mari - de la închirierea unei maşini până la excursii organizate, croaziere în jurul insulei sau pe insula Minorca ş.a. este bine să mai aveţi o mie de euro de cheltuială.

×