Din ceai negru si bacterii va puteti prepara o bautura care tine si de foame, si de sete, si de medicament!
Kombucha este o colonie de bacterii care transforma ceaiul intr-o bautura efervescenta, cu un gust asemanator cidrului. Colonia are nu mai putin de 12 specii de organisme, care convietuiesc in simbioza. In principal, colonia este compusa din bacterii si ciuperci (drojdii), care transforma ceaiul in care cresc in substante cu efecte hranitoare si vindecatoare. Mecanismul este usor, fiind asemanator cu cel de obtinere a Sanei si a iaurtului din lapte.Istoria bauturii care face minuni
Oamenii au folosit bacterii in prepararea hranei din cele mai vechi timpuri. Inca din Biblie intalnim indemnul: "Vino de mananca paine si-ti moaie bucatura in otet". Aceasta marturie biblica (de prin anul 1000 i.Hr.) arata ca inca de pe atunci oamenii preparau bauturi folosind biotehnologia pentru alimentatie. Ciuperca Kombucha se pare ca a fost descoperita prin anul 221 i.Hr. Era o vietuitoare ciudata care crestea numai in ceaiul negru indulcit. Se dezvolta rapid, ca o gelatina, iar lichidul obtinut prin filtrarea sa avea un gust foarte bun si inviorator. A fost numit "medicamentul ce aduce nemurirea" sau "ceaiul divin". Cateva sute de ani mai tarziu a fost adusa si in Japonia ca leac, iar apoi a patruns si in Rusia, cu ajutorul negustorilor. De aici, drumul pana in Europa a fost foarte scurt.Cum se prepara ciupercile miraculoase
Faceti ceai in mod obisnuit. La un litru de apa fierbinte, puneti doua lingurite pline cu ceai negru. Lasati-l 15 minute. Strecurati ceaiul. Adaugati 100 g de zahar alb pentru un litru. Amestecati pana cand zaharul se dizolva in intregime. Lasati ceaiul sa se raceasca. Cand ceaiul a ajuns la temperatura camerei, turnati solutia intr-un vas de sticla. Puneti cultura vie de Kombucha in lichid. Acoperiti vasul in care fermenteaza cu o panza stransa, o hartie de filtru. Legati-l cu un elastic de caucuic. Fermentatia dureaza 8-12 zile, in functie de temperatura. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat fermentatia este mai rapida. Cultura Kombucha necesita un loc linistit. Temperatura ceaiului trebuie sa fie de 20-30°C. Nu este necesara lumina. Daca preferati o bautura ceva mai dulce, fermentatia trebuie oprita mai devreme. Cand ceaiul a atins nivelul acid dorit (pH 2,7-3,2), in functie de cum il preferati, scoateti cultura cu mainile curate.![]() |