x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Alimente cu memorie

Alimente cu memorie

de Mara Raducanu    |    23 Noi 2005   •   00:00
Alimente cu memorie
SANATATE
FRUMUSETE
"Ah, iar am uitat unde am pus cheile! Oare am lasat aragazul deschis? Si examenele... dezastru!!!" Dileme de genul acesta avem cu totii si memoria ne joaca deseori feste, fie din cauza oboselii, fie a stresului. Pentru remedierea acestei situatii, este bine sa ne "antrenam" si sa ne stimulam memoria, incercand sa avem o viata cat mai sanatoasa si mai echilibrata. Si, ca de fiecare data, alimentatia are un rol important si, de cele mai multe ori, chiar decisiv.

Asa ca, inainte de toate, trebuie stabilit un plan de atac! Pentru o stimulare benefica a creierului uman, este necesar ca hrana noastra sa contina 40 de vitamine care ii sunt indispensabile. Grasimile din alimentatie au efecte covarsitoare asupra functionarii creierului. Untura, untul, smantana si frisca ingreuneaza functionarea normala a memoriei, in timp ce uleiul de masline, legumele, fructele, pestele, carnea slaba si cerealele sunt adevarate "medicamente" pentru organismul dumneavoastra.

ALIMENTE DE TOP. Un aliment benefic pentru stimularea memoriei si pentru sporirea capacitatii acesteia este pestele. Tocmai de aceea este recomandat consumul, de cel putin doua ori pe saptamana, a unei portii de peste gras, cum ar fi macroul, heringul si sardinele. Principalul carburant al creierului este glucoza, pe care o putem lua din cereale, legume si fructe, consumate atat in stare proaspata, cat si uscata. Marele pericol al alimentatiei il reprezinta in special rontaitul pe fuga, ce provoaca caderea nivelului de zahar din sange. Pentru a remedia situatia, este bine sa consumati cat mai multe produse ce contin vitamina E (prezenta in uleiurile vegetale), beta-carotenul, continut in morcovi, spanac sau caise, precum si vitamina C, care se gaseste din belsug in citrice. Memoria, concentrarea, capacitatea de invatare sunt influentate, benefic sau nu, de mancarea pe care o consumam. Neuronii trebuie stimulati si hraniti permanent, tocmai de aceea, pentru o memorie de fier, este bine sa descoperiti pas cu pas secretele alimentelor care va pot aduce un plus de energie si de stabilitate pentru organism.

"Memoria este trezorierul si gardianul tuturor lucrurilor" - Cicero

"Memoria este scribul sufletului" - Aristotel

"Memoria este jurnalul pe care noi toti il ducem peste tot cu noi" - Oscar Wilde

"Cheia unei vieti lungi si fericite este uneori o memorie foarte scurta" - Scott Hamilton

"Memoria este un copil razgaiat; toate jucariile sale sunt stricate" - Jerome K. Jerome

MORCOVUL constituie o sursa importanta de vitamina A si vitamina C, (fier, potasiu, fosfor si sodiu). Mai mult, acestea sunt si o valoroasa sursa de energie, astfel incat o ceasca cu suc de morcov bauta dimineata este mult mai indicata decat o ceasca de cafea.

ROSIILE sunt o sursa importanta de vitamina C. Numai o singura rosie contine 50% din necesarul zilnic de vitamina C al unui adult, iar, pe deasupra, mult fosfor, calciu, potasiu, magneziu. Rosiile se consuma crude, in preparate culinare, sub forma de suc natural sau conserve.

CEAPA era considerata de egipteni drept un aliment sacru al zeilor, iar in diferite tari mediterane este confirmata drept baza alimentara si a fost raspandita datorita fenicienilor si grecilor. Acestia din urma o considerau un aliment curativ, fiind foarte buna si pentru stimularea memoriei.

PESTELE este bogat in proteine si reprezinta o excelenta sursa de acizi grasi. Cercetarile au demonstrat ca un consum regulat de peste poate reduce riscul aparitiei diverselor boli, fiind si un stimulent important pentru memorie.

×
Subiecte în articol: memoria