x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Amestecam vinurile

Amestecam vinurile

08 Iul 2004   •   00:00

Ati auzit de nenumarate ori: "Am amestecat bautura si ma doare capul". Poate chiar si dumneavoastra ati motivat in aceeasi maniera mahmureala de a doua zi dupa o petrecere.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Pe de alta parte, la o masa copioasa te poti izbi de temerea de a incerca si al doilea si al treilea vin iscata de acest gen de amintiri neplacute.

Doua confuzii mari trebuie lamurite. Prima ar fi ca nu amestecul de vinuri cauzeaza starea de rau, ci suprapunerea tariilor, vinului, berii, sampaniei. Apoi, nu mai putin important - cantitatile! Evident ca la 200 ml vodca, doua-trei beri, un litru de vin si o cupa de sampanie multi dintre noi pot avea probleme cu prelucrarea alcoolului.
Raspunsul pentru intrebarea din titlu este: DA!

Pe parcursul unei mese, se pot asorta pana la patru-cinci vinuri.
Sa retinem insa ca doar unul va fi personajul principal, celelalte vor puncta diferite etape ale mesei.
Complexitatea unui vin nu poate atinge orice fel de mancare al unui meniu. Multi vinificatori tocmai de aceea cupajeaza unul, doua sau mai multe vinuri, imbogatind spectrul gustativ. Acest lucru nu poate cadea in sarcina noastra si, mai mult, ar fi total neindicat sa ne apucam de "blending-uri" la restaurant (chiar daca am putea intui beneficiile unei cupajari).
In aceste conditii mizam pe vinurile "specializate".
Un vin alb, sec, tanar, poate chiar cu o aciditate mai mare, ca "deschizator" de drum in parcursul culinar, este foarte potrivit.

Dupa aperitiv, meniurile romanesti ofera feluri de mancare compatibile cu vinuri albe seci si demiseci.
Vinul rosu apare la friptura sau la alte preparate din carne de porc sau vita. Cu acest vin se poate continua pana la desert, unde registrul de gust se modifica catre vinuri aromate, cu mai multe grame de zahar. Daca nu agreati desertul, ramaneti cu vinul rosu (incercati-l la branza "albastra").
Printre cititorii acestor randuri se vor afla si contrariati: unii ca mai multe vinuri se pot succede la aceeasi masa, iar altii ca lipseste sugestia pentru vinul de cursa lunga.

Oricum ne-am gandi la aceste probleme, trebuie sa luam in calcul puterea de absorbtie a organismului fata de alcool. Pentru a va simti bine, dupa masa se impune o mica pauza. Numai dupa acest respiro (minimum 30 minute) este recomandabil sa va intoarceti la un vin "de baut".
Cadenta pe care o stabiliti pentru consumul de vin este una care tine de fiecare persoana in parte. Vinul, spre deosebire de alcoolicele tari, are puterea sa ne avertizeze atunci cand s-a depasit limita.
Macar si pentru acest lucru ar trebui sa-l tratam ca pe un prieten.
×
Subiecte în articol: gastronomie