x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Amintiri din curtea bunicii

Amintiri din curtea bunicii

14 Dec 2005   •   00:00
Amintiri din curtea bunicii
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, a sosit momentul pe care il asteptam cel mai mult. Ignatul. Recunosc, nu fara regret, ca taiatul porcului nu mai are acelasi farmec ca in anii copilariei mele. Mai vad uneori pe langa blocuri oamenii care incearca sa reconstituie perioadele in care, la tara, stransi in jurul porcului beau un pahar cu tuica si gustau din pomana porcului. Mi-e tare dor sa o revad pe bunica, cu broboada legata cu nod sub barbie, cum alerga prin curte, sa mai aduca o strachina, o farfurie, o lingura de lemn. Isi sufla in maini ca sa invinga frigul, iar atunci cand nu mai rezista, dadea o fuga in casa sa isi puna mainile pe soba. Parca se incarca cu energie si o lua de la capat. Eu stateam in casa, cu pernele puse pe urechi, sa nu mai aud ultimul tipat al animalului pe care vesnic il botezam "Ghita". Apoi, ieseam plina de verva si de pofta de a gusta prima din soriciul cald si fraged.

Seara, dupa ce se lasa intunericul, bunica lua din pod masuta joasa cu cinci picioare, pe care o folosea la taiatul carnii. Eu, pe langa ea. Mai ciupeam putin sorici dupa care eram topita. Bunica ma certa pentru ca mancam atat de mult, incat mi se putea face rau, dar pentru mine nu prea conta. Iubeam momentul acela cand lemnele trosneau in soba, alaturi de care era mereu o tarna cu lemne, pentru a inteti focul. Bunicii mei erau parca mai odihniti. Ritualul acesta, vechi de cand lumea, le aducea linistea in suflet. Era semnalul ca se termina anul, ca va veni un nou inceput. Mai ales ca, dupa ce sfarseau aceasta treaba, stiau ca se vor putea odihni pentru ca viforul ii tinea in casa. Urmau apoi zilele pana la Craciun, cand bunica prepara tot felul de bunatati. O facea cu atata drag! Stia ca va veni momentul cand se vor strange toti copiii la masa ei si trebuia sa ii primeasca cu toate pregatite. (Matusa Elvira)

POVETE
PRAJEALA. Carnatii nu mai crapa la prajit, daca in prealabil ii scufundam intr-un vas cu apa fierbinte sau daca ii oparim doar cu apa clocotita timp de 2-3 minute.

SARE. Carnea nu trebuie sarata cu mult inainte de a fi gatita fiindca astfel lasa zeama, ceea ce o va face mai putin gustoasa si-i va reduce valoarea substantelor nutritive.

TRANSPORT. Pentru a mentine carnea cruda nealterata, pe timpul unei calatorii, in cazul in care nu avem lada frigorifica, o infasuram intr-un strat gros de frunze de urzici. Metoda este valabila pentru transportul unei cantitati mici de carne, de aproximativ 2-3 kilograme.

PASTRARE. Carnatii se pot pastra in camara cu alimente timp indelungat, fara a mucegai, daca se ung cu saramura. Inainte de folosire se vor tine 3-4 ore in apa rece, care se schimba la fiecare 30 de minute.

×