x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Amintirile verii in borcane colorate

0
Autor: Cristina Andreea Catana 21 Iun 2006 - 00:00
Amintirile verii in borcane colorate

CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.

CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.

AROME. Si mama nu se lasa pana cand nu face tot felul de dulceturi. Cateva borcane de dulceata de capsuni, cateva de dulceata cu caise, de visine, apoi de prune, de cirese, de zmeura. Si cel mai tare ma intriga faptul ca nu are o reteta anume. Pare ca face dulceturi de atat timp, ca stie exact de cat zahar are nevoie, de cat timp au nevoie fructele ca sa isi lase zeama. De fiecare data ies la fel, au acelasi gust. Cred ca e vorba de dragostea cu care le face. Asa incat, la inceputul toamnei, in dulapul din balcon sunt stranse, ca intr-o expozitie, borcane de toate felurile. Atunci cand le desfacem, in timpul iernii, ne aducem cu totii aminte de vara. Simturile sunt invadate de aromele anotimpului cald si parca simtim razele soarelui

DULCEATA DE VISINE

Ingrediente: un kg de visine, un kg de zahar, un pahar cu apa.

Preparare: Visinele se spala foarte bine, apoi li se scot coditele. Dupa indepartarea samburilor, fructele se presara in straturi cu zahar tos si se lasa 2-3 ore pana ce isi lasa suficient suc. Dupa aceea, vasul se pune pe foc, dar nu direct pe flacara. Se fierb la foc potrivit pana sunt gata. In loc sa fie presarate cu zahar, fructele se pot pune in sirop fierbinte, lasandu-le astfel timp de 3-4 ore. Se fierb apoi pana sunt gata. Apoi se ia vasul de pe foc, iar dulceata se pune in borcane. Se pastreaza la rece, in camara.

DULCEATA DE DOVLECEI

Ingrediente: 4,5 kg dovlecei curatati de coaja si seminte, 3 l de apa se fierb cu 1 kg de zahar, 2-3 lamai cu coaja data prin razatoarea mica, miezul taiat marunt, doua pliculete de vanilie.

Preparare: Dovleceii se taie cubulete si se pun in 20 ml otet. Se lasa trei ore. Apoi se spala in doua ape si se pun in sirop. Se dau in clocot si se pune o lingurita cu conservant. Dupa aceea se pun in borcane si se lasa la rece. Are gust de compot de ananas.

MARMELADA DE MERE

Ingrediente: un kg de mere fierte, 600 g zahar.

Preparare: Se aleg mere tari, nu fainoase. Se taie in sferturi, se curata de coaja si de samburi. Se pun la fiert cu apa cat sa le cuprinda intr-o cratita acoperita, fara sa se amestece. Cand sunt moi, se trec prin sita si se pun iar la fiert, adaugand la fiecare kilogram de mere fierte 600 de grame de zahar. Se leaga bine cu hartie pergament.

DULCEATA DE CAISE

Ingrediente: un kg de caise, un kg de zahar, 30 ml de zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Preparare: Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curata de coaja fara sa se scoata samburii, se tin in apa de var 30 de minute, apoi se lasa in strecuratoare, se limpezesc la un jet de apa si se lasa sa se scurga. Dupa aceea se taie in jumatati, li se scot samburii, se cantaresc si se pun in siropul bine legat. Se lasa cinci minute sa lase putina zeama, apoi se fierb la foc potrivit pana cand se leaga siropul.

MARMELADA MELANJ

Ingrediente: un kg de mere, un kg de pere, un kg de prune, 1,5 kg de zahar, un pahar cu apa.

Preparare: Se curata de coaja merele si perele, se scot samburii prunelor. Se taie fructele bucati si se dau prin masina de tocat. Apoi se amesteca cu zaharul si cu un pahar cu apa. Se pun sa fiarba la foc mic pana se ingroasa bine. Se asaza fierbinte in borcane incalzite. Se leaga dupa ce s-a racit.

DULCEATA DE PEPENE VERDE

Ingrediente: doi pepeni verzi, foarte copti.

Preparare: Se spala, se taie in doua si se scoate miezul pepenilor. Se pun la fiert intr-un cazan mare si se scad pana cand ajung un bulion gros. Se lasa sa se raceasca, se scot cu grija din cazan, lasand samburii pe fund si se toarna in sticle cu gura mai larga. Sticlele se smolesc si se tin la rece in camara. Se mananca cu paine in zilele de post sau se pune deasupra placintei cu branza.

DULCEATA DE PIERSICI

Ingrediente: un kg de zahar, 30-50 piersici, doua linguri cu zeama de lamaie, un baton de vanilie, 4 pahare cu apa.

Preparare: Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var. Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa li se poata scoate samburii. Se pune siropul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamaie, se lasa sa se lege siropul, se reduce mult focul sa se linisteasca clocotele, se pun piersicile, se mai lasa 10-15 minute si apoi se pun din nou la fiert. Dupa ce a fiert pe jumatate, se adauga si cealalta lingura de zeama de lamaie. Se incearca si, cand siropul sta putin bob si apoi se lateste este gata. Se ia spuma si se toarna in borcan rece. Se mai poate prepara si altfel: taind fructele in jumatati si apoi fiecare jumatate in lung, in lame groase cam de 4-5 mm. Se leaga siropul ca si la celalalt procedeu, se trage vasul deoparte, se pun piersicile taiate, se lasa 10-15 minute, apoi se pun din nou la fiert. In continuare se procedeaza ca la reteta precedenta.

DULCEATA DE MURE

Ingrediente: un kg de zahar, un kg de mure, o jumatate de baton de vanilie, 3 linguri cu zeama de lamaie, 3 pahare cu apa.

Preparare: Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert. La primele clocote se adauga o lingura cu zeama de lamaie si cand este bine legat se pun si murele. Se continua fierberea, se pune restul de lamaie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita. Se incearca, si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Cand s-a racit, se toarna in borcane. Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punand fructele o data cu zaharul.

DULCEATA DE COACAZE

Ingrediente: un kg de zahar, un kg de coacaze, 30-50 ml zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Preparare: Dulceata se face din coacaze care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la un kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kilogram cantarit, dupa ce boabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata samburii. Siropul va fi in cantitate mare, dar cand se va raci, se va gelifica, formand o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.
Citeşte mai multe despre:   lămăie,   zahăr,   fructele,   dulceaţa,   lasa,   ingrediente,   zeama,   fiert,   preparare,   siropul,   borcane

 



Mai multe titluri din categorie

Noi condiții de intrare în Bulgaria

Noi condiții de intrare în Bulgaria
Pe teritoriul Bulgariei se va putea intra doar cu prezentarea unui test molecular PCR cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19, efectuat cu maximum 72 de ore înainte. Cerința se aplică tuturor...

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului

Ce spun psihologii despre beneficiile pescuitului
Galerie Foto Atunci când oamenii sunt întrebați ce contează cel mai mult pentru ei în viață, mulți răspund că au nevoie de fericire și liniște sufletească. Dacă o fi asta ceva greu de realizat sau este o fantezie...

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări

iUmor 10 revine duminică, 14 februarie, de la ora 20.00, la Antena 1! Jurații nu și-au mai recunoscut ”casa” în prima zi de filmări
Galerie Foto iUmor 10, un sezon mult așteptat, se anunță deja a fi unor complet neașteptat, iar de acest lucru s-au convins încă din prima zi de filmări chiar și jurații și prezentatorii. Noul sezon va avea premiera...

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00

Show-ul Te cunosc de undeva! revine pe 6 februarie, la Antena 1. Emisiunea va putea fi urmărită în fiecare sâmbătă, de la 20:00
Cel de-al 16-lea sezon Te cunosc de undeva! va avea premiera sâmbătă, 6 februarie, de la 20:00 la Antena 1. Show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși și jurizat de Ozana Barabancea, Andreea Bălan,...

Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat

Cum alegi rochiile de seară, pentru un look de invidiat
Galerie Foto Ești adepta stilul casual sau sport? Sau ținutele office sunt preferatele tale? Nicio problemă dar, cu toate acestea, cu siguranță ai parte și tu de destul evenimente speciale, unde se recomandă să porți rochii...

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?

Ce soartă îi așteaptă în 2021 pe operatorii de jocuri de noroc din România?
2021 este un an plin de speranță. Toată țara speră să fie mai bine decât 2020. 2020 a fost un an în care economia a avut mult de suferit, în special din cauza distanțării sociale și a carantinei care ne-a...

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...
Serviciul de email marketing furnizat de