x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Amintirile verii in borcane colorate

0
Autor: Cristina Andreea Catana 21 Iun 2006 - 00:00
Amintirile verii in borcane colorate

CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.

CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.

AROME. Si mama nu se lasa pana cand nu face tot felul de dulceturi. Cateva borcane de dulceata de capsuni, cateva de dulceata cu caise, de visine, apoi de prune, de cirese, de zmeura. Si cel mai tare ma intriga faptul ca nu are o reteta anume. Pare ca face dulceturi de atat timp, ca stie exact de cat zahar are nevoie, de cat timp au nevoie fructele ca sa isi lase zeama. De fiecare data ies la fel, au acelasi gust. Cred ca e vorba de dragostea cu care le face. Asa incat, la inceputul toamnei, in dulapul din balcon sunt stranse, ca intr-o expozitie, borcane de toate felurile. Atunci cand le desfacem, in timpul iernii, ne aducem cu totii aminte de vara. Simturile sunt invadate de aromele anotimpului cald si parca simtim razele soarelui

DULCEATA DE VISINE

Ingrediente: un kg de visine, un kg de zahar, un pahar cu apa.

Preparare: Visinele se spala foarte bine, apoi li se scot coditele. Dupa indepartarea samburilor, fructele se presara in straturi cu zahar tos si se lasa 2-3 ore pana ce isi lasa suficient suc. Dupa aceea, vasul se pune pe foc, dar nu direct pe flacara. Se fierb la foc potrivit pana sunt gata. In loc sa fie presarate cu zahar, fructele se pot pune in sirop fierbinte, lasandu-le astfel timp de 3-4 ore. Se fierb apoi pana sunt gata. Apoi se ia vasul de pe foc, iar dulceata se pune in borcane. Se pastreaza la rece, in camara.

DULCEATA DE DOVLECEI

Ingrediente: 4,5 kg dovlecei curatati de coaja si seminte, 3 l de apa se fierb cu 1 kg de zahar, 2-3 lamai cu coaja data prin razatoarea mica, miezul taiat marunt, doua pliculete de vanilie.

Preparare: Dovleceii se taie cubulete si se pun in 20 ml otet. Se lasa trei ore. Apoi se spala in doua ape si se pun in sirop. Se dau in clocot si se pune o lingurita cu conservant. Dupa aceea se pun in borcane si se lasa la rece. Are gust de compot de ananas.

MARMELADA DE MERE

Ingrediente: un kg de mere fierte, 600 g zahar.

Preparare: Se aleg mere tari, nu fainoase. Se taie in sferturi, se curata de coaja si de samburi. Se pun la fiert cu apa cat sa le cuprinda intr-o cratita acoperita, fara sa se amestece. Cand sunt moi, se trec prin sita si se pun iar la fiert, adaugand la fiecare kilogram de mere fierte 600 de grame de zahar. Se leaga bine cu hartie pergament.

DULCEATA DE CAISE

Ingrediente: un kg de caise, un kg de zahar, 30 ml de zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Preparare: Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curata de coaja fara sa se scoata samburii, se tin in apa de var 30 de minute, apoi se lasa in strecuratoare, se limpezesc la un jet de apa si se lasa sa se scurga. Dupa aceea se taie in jumatati, li se scot samburii, se cantaresc si se pun in siropul bine legat. Se lasa cinci minute sa lase putina zeama, apoi se fierb la foc potrivit pana cand se leaga siropul.

MARMELADA MELANJ

Ingrediente: un kg de mere, un kg de pere, un kg de prune, 1,5 kg de zahar, un pahar cu apa.

Preparare: Se curata de coaja merele si perele, se scot samburii prunelor. Se taie fructele bucati si se dau prin masina de tocat. Apoi se amesteca cu zaharul si cu un pahar cu apa. Se pun sa fiarba la foc mic pana se ingroasa bine. Se asaza fierbinte in borcane incalzite. Se leaga dupa ce s-a racit.

DULCEATA DE PEPENE VERDE

Ingrediente: doi pepeni verzi, foarte copti.

Preparare: Se spala, se taie in doua si se scoate miezul pepenilor. Se pun la fiert intr-un cazan mare si se scad pana cand ajung un bulion gros. Se lasa sa se raceasca, se scot cu grija din cazan, lasand samburii pe fund si se toarna in sticle cu gura mai larga. Sticlele se smolesc si se tin la rece in camara. Se mananca cu paine in zilele de post sau se pune deasupra placintei cu branza.

DULCEATA DE PIERSICI

Ingrediente: un kg de zahar, 30-50 piersici, doua linguri cu zeama de lamaie, un baton de vanilie, 4 pahare cu apa.

Preparare: Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var. Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa li se poata scoate samburii. Se pune siropul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamaie, se lasa sa se lege siropul, se reduce mult focul sa se linisteasca clocotele, se pun piersicile, se mai lasa 10-15 minute si apoi se pun din nou la fiert. Dupa ce a fiert pe jumatate, se adauga si cealalta lingura de zeama de lamaie. Se incearca si, cand siropul sta putin bob si apoi se lateste este gata. Se ia spuma si se toarna in borcan rece. Se mai poate prepara si altfel: taind fructele in jumatati si apoi fiecare jumatate in lung, in lame groase cam de 4-5 mm. Se leaga siropul ca si la celalalt procedeu, se trage vasul deoparte, se pun piersicile taiate, se lasa 10-15 minute, apoi se pun din nou la fiert. In continuare se procedeaza ca la reteta precedenta.

DULCEATA DE MURE

Ingrediente: un kg de zahar, un kg de mure, o jumatate de baton de vanilie, 3 linguri cu zeama de lamaie, 3 pahare cu apa.

Preparare: Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert. La primele clocote se adauga o lingura cu zeama de lamaie si cand este bine legat se pun si murele. Se continua fierberea, se pune restul de lamaie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita. Se incearca, si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Cand s-a racit, se toarna in borcane. Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punand fructele o data cu zaharul.

DULCEATA DE COACAZE

Ingrediente: un kg de zahar, un kg de coacaze, 30-50 ml zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Preparare: Dulceata se face din coacaze care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la un kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kilogram cantarit, dupa ce boabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata samburii. Siropul va fi in cantitate mare, dar cand se va raci, se va gelifica, formand o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.
Citeşte mai multe despre:   lămăie,   zahăr,   fructele,   dulceaţa,   lasa,   ingrediente,   zeama,   fiert,   preparare,   siropul,   borcane

 



Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de