CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata
fructele si apoi le pune la fiert.
Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.
CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.
AROME. Si mama nu se lasa pana cand nu face tot felul de dulceturi. Cateva borcane de dulceata de capsuni, cateva de dulceata cu caise, de visine, apoi de prune, de cirese, de zmeura. Si cel mai tare ma intriga faptul ca nu are o reteta anume. Pare ca face dulceturi de atat timp, ca stie exact de cat zahar are nevoie, de cat timp au nevoie fructele ca sa isi lase zeama. De fiecare data ies la fel, au acelasi gust. Cred ca e vorba de dragostea cu care le face. Asa incat, la inceputul toamnei, in dulapul din balcon sunt stranse, ca intr-o expozitie, borcane de toate felurile. Atunci cand le desfacem, in timpul iernii, ne aducem cu totii aminte de vara. Simturile sunt invadate de aromele anotimpului cald si parca simtim razele soarelui
DULCEATA DE VISINE
Ingrediente: un kg de visine, un kg de zahar, un pahar cu apa.
Preparare: Visinele se spala
foarte bine, apoi li se scot coditele.
Dupa indepartarea samburilor,
fructele se presara in straturi cu zahar
tos si se lasa 2-3 ore pana ce isi lasa suficient suc. Dupa aceea, vasul se pune pe foc, dar nu direct pe flacara.
Se fierb la foc potrivit pana sunt gata.
In loc sa fie presarate cu zahar, fructele se pot pune in sirop fierbinte, lasandu-le astfel timp de 3-4 ore. Se fierb apoi
pana sunt gata. Apoi se ia vasul de pe foc, iar dulceata se pune in borcane. Se pastreaza la rece, in camara.
DULCEATA DE DOVLECEI
Ingrediente: 4,5 kg dovlecei curatati de coaja si seminte,
3 l de apa se fierb cu 1 kg de zahar, 2-3 lamai cu coaja data prin razatoarea mica, miezul taiat marunt, doua pliculete de vanilie.
Preparare: Dovleceii se taie cubulete si se pun in 20 ml otet. Se lasa trei ore. Apoi se spala in doua ape si se pun in sirop. Se dau in clocot si se pune o lingurita cu conservant. Dupa aceea se pun in borcane si se lasa la rece. Are gust de compot de ananas.
MARMELADA DE MERE
Ingrediente: un kg de mere fierte, 600 g zahar.
Preparare: Se aleg mere tari, nu fainoase. Se taie in sferturi, se curata de coaja si de samburi. Se pun la fiert cu apa cat sa le cuprinda intr-o cratita acoperita, fara sa se amestece. Cand sunt moi, se trec prin sita si se pun iar la fiert, adaugand la fiecare kilogram de mere fierte 600 de grame de zahar. Se leaga bine cu hartie pergament.
DULCEATA DE CAISE
Ingrediente: un kg de caise, un kg de zahar, 30 ml de zeama de lamaie, 500 ml de apa.
Preparare: Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curata de coaja fara sa se scoata samburii, se tin in apa de var 30 de minute, apoi se lasa in strecuratoare, se limpezesc la un jet de apa si se lasa sa se scurga. Dupa aceea se taie in jumatati, li se scot samburii, se cantaresc si se pun in siropul bine legat. Se lasa cinci minute sa lase putina zeama, apoi se fierb la foc potrivit pana cand se leaga siropul.
MARMELADA MELANJ
Ingrediente: un kg de mere, un kg de pere, un kg de prune, 1,5 kg de zahar, un pahar cu apa.
Preparare: Se curata de coaja merele si perele, se scot samburii prunelor. Se taie fructele bucati si se dau prin masina de tocat. Apoi se amesteca cu zaharul si cu un pahar cu apa. Se pun sa fiarba la foc mic pana se ingroasa bine. Se asaza fierbinte in borcane incalzite. Se leaga dupa ce s-a racit.
DULCEATA DE PEPENE VERDE
Ingrediente: doi pepeni verzi, foarte copti.
Preparare: Se spala, se taie in doua si se scoate miezul pepenilor. Se pun la fiert intr-un cazan mare si se scad pana cand ajung un bulion gros. Se lasa sa se raceasca, se scot cu grija din cazan, lasand samburii pe fund si se toarna in sticle cu gura mai larga. Sticlele se smolesc si se tin la rece in camara. Se mananca cu paine in zilele de post sau se pune deasupra placintei cu branza.
DULCEATA DE PIERSICI
Ingrediente: un kg de zahar, 30-50 piersici, doua linguri cu zeama de lamaie, un baton de vanilie, 4 pahare cu apa.
Preparare: Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var. Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa li se poata scoate samburii. Se pune siropul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamaie, se lasa sa se lege siropul, se reduce mult focul sa se linisteasca clocotele, se pun piersicile, se mai lasa 10-15 minute si apoi se pun din nou la fiert. Dupa ce a fiert pe jumatate, se adauga si cealalta lingura de zeama de lamaie. Se incearca si, cand siropul sta putin bob si apoi se lateste este gata. Se ia spuma si se toarna in borcan rece. Se mai poate prepara si altfel: taind fructele in jumatati si apoi fiecare jumatate in lung, in lame groase cam de 4-5 mm. Se leaga siropul ca si la celalalt procedeu, se trage vasul deoparte, se pun piersicile taiate, se lasa 10-15 minute, apoi se pun din nou la fiert. In continuare se procedeaza ca la reteta precedenta.
DULCEATA DE MURE
Ingrediente: un kg de zahar, un kg de mure, o jumatate de baton de vanilie, 3 linguri cu zeama de lamaie, 3 pahare cu apa.
Preparare: Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert. La primele clocote se adauga o lingura cu zeama de lamaie si cand este bine legat se pun si murele. Se continua fierberea, se pune restul de lamaie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita. Se incearca, si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Cand s-a racit, se toarna in borcane. Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punand fructele o data cu zaharul.
DULCEATA DE COACAZE
Ingrediente: un kg de zahar, un kg de coacaze,
30-50 ml zeama de lamaie, 500 ml de apa.
Preparare: Dulceata se face din coacaze care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la un kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kilogram cantarit, dupa ce boabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata samburii. Siropul va fi in cantitate mare, dar cand se va raci, se va gelifica, formand o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.