x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Amintirile verii in borcane colorate

0
Autor: Cristina Andreea Catana 21 Iun 2006 - 00:00
Amintirile verii in borcane colorate

CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.

CAIET DE RETETE
Va marturisesc sincer: nu sunt o mare amatoare de dulceturi. Nici sa le mananc, nici sa le fac. Dar, trebuie sa recunosc, ca imi place cand mama pregateste borcanele, curata fructele si apoi le pune la fiert. Casa noastra capata ceva din miresmele unei livezi.

AROME. Si mama nu se lasa pana cand nu face tot felul de dulceturi. Cateva borcane de dulceata de capsuni, cateva de dulceata cu caise, de visine, apoi de prune, de cirese, de zmeura. Si cel mai tare ma intriga faptul ca nu are o reteta anume. Pare ca face dulceturi de atat timp, ca stie exact de cat zahar are nevoie, de cat timp au nevoie fructele ca sa isi lase zeama. De fiecare data ies la fel, au acelasi gust. Cred ca e vorba de dragostea cu care le face. Asa incat, la inceputul toamnei, in dulapul din balcon sunt stranse, ca intr-o expozitie, borcane de toate felurile. Atunci cand le desfacem, in timpul iernii, ne aducem cu totii aminte de vara. Simturile sunt invadate de aromele anotimpului cald si parca simtim razele soarelui

DULCEATA DE VISINE

Ingrediente: un kg de visine, un kg de zahar, un pahar cu apa.

Preparare: Visinele se spala foarte bine, apoi li se scot coditele. Dupa indepartarea samburilor, fructele se presara in straturi cu zahar tos si se lasa 2-3 ore pana ce isi lasa suficient suc. Dupa aceea, vasul se pune pe foc, dar nu direct pe flacara. Se fierb la foc potrivit pana sunt gata. In loc sa fie presarate cu zahar, fructele se pot pune in sirop fierbinte, lasandu-le astfel timp de 3-4 ore. Se fierb apoi pana sunt gata. Apoi se ia vasul de pe foc, iar dulceata se pune in borcane. Se pastreaza la rece, in camara.

DULCEATA DE DOVLECEI

Ingrediente: 4,5 kg dovlecei curatati de coaja si seminte, 3 l de apa se fierb cu 1 kg de zahar, 2-3 lamai cu coaja data prin razatoarea mica, miezul taiat marunt, doua pliculete de vanilie.

Preparare: Dovleceii se taie cubulete si se pun in 20 ml otet. Se lasa trei ore. Apoi se spala in doua ape si se pun in sirop. Se dau in clocot si se pune o lingurita cu conservant. Dupa aceea se pun in borcane si se lasa la rece. Are gust de compot de ananas.

MARMELADA DE MERE

Ingrediente: un kg de mere fierte, 600 g zahar.

Preparare: Se aleg mere tari, nu fainoase. Se taie in sferturi, se curata de coaja si de samburi. Se pun la fiert cu apa cat sa le cuprinda intr-o cratita acoperita, fara sa se amestece. Cand sunt moi, se trec prin sita si se pun iar la fiert, adaugand la fiecare kilogram de mere fierte 600 de grame de zahar. Se leaga bine cu hartie pergament.

DULCEATA DE CAISE

Ingrediente: un kg de caise, un kg de zahar, 30 ml de zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Preparare: Pentru dulceata se aleg caise coapte, dar tari. Se curata de coaja fara sa se scoata samburii, se tin in apa de var 30 de minute, apoi se lasa in strecuratoare, se limpezesc la un jet de apa si se lasa sa se scurga. Dupa aceea se taie in jumatati, li se scot samburii, se cantaresc si se pun in siropul bine legat. Se lasa cinci minute sa lase putina zeama, apoi se fierb la foc potrivit pana cand se leaga siropul.

MARMELADA MELANJ

Ingrediente: un kg de mere, un kg de pere, un kg de prune, 1,5 kg de zahar, un pahar cu apa.

Preparare: Se curata de coaja merele si perele, se scot samburii prunelor. Se taie fructele bucati si se dau prin masina de tocat. Apoi se amesteca cu zaharul si cu un pahar cu apa. Se pun sa fiarba la foc mic pana se ingroasa bine. Se asaza fierbinte in borcane incalzite. Se leaga dupa ce s-a racit.

DULCEATA DE PEPENE VERDE

Ingrediente: doi pepeni verzi, foarte copti.

Preparare: Se spala, se taie in doua si se scoate miezul pepenilor. Se pun la fiert intr-un cazan mare si se scad pana cand ajung un bulion gros. Se lasa sa se raceasca, se scot cu grija din cazan, lasand samburii pe fund si se toarna in sticle cu gura mai larga. Sticlele se smolesc si se tin la rece in camara. Se mananca cu paine in zilele de post sau se pune deasupra placintei cu branza.

DULCEATA DE PIERSICI

Ingrediente: un kg de zahar, 30-50 piersici, doua linguri cu zeama de lamaie, un baton de vanilie, 4 pahare cu apa.

Preparare: Se aleg piersici tari, se curata de coaja si se pun in apa de var. Se limpezesc apoi in apa rece, se desfac in jumatati ca sa li se poata scoate samburii. Se pune siropul la fiert, la primele clocote se adauga o lingura de zeama de lamaie, se lasa sa se lege siropul, se reduce mult focul sa se linisteasca clocotele, se pun piersicile, se mai lasa 10-15 minute si apoi se pun din nou la fiert. Dupa ce a fiert pe jumatate, se adauga si cealalta lingura de zeama de lamaie. Se incearca si, cand siropul sta putin bob si apoi se lateste este gata. Se ia spuma si se toarna in borcan rece. Se mai poate prepara si altfel: taind fructele in jumatati si apoi fiecare jumatate in lung, in lame groase cam de 4-5 mm. Se leaga siropul ca si la celalalt procedeu, se trage vasul deoparte, se pun piersicile taiate, se lasa 10-15 minute, apoi se pun din nou la fiert. In continuare se procedeaza ca la reteta precedenta.

DULCEATA DE MURE

Ingrediente: un kg de zahar, un kg de mure, o jumatate de baton de vanilie, 3 linguri cu zeama de lamaie, 3 pahare cu apa.

Preparare: Se aleg mure mari, intregi si bine coapte. Se pune siropul la fiert. La primele clocote se adauga o lingura cu zeama de lamaie si cand este bine legat se pun si murele. Se continua fierberea, se pune restul de lamaie si vanilia. In timpul fierberii se misca mereu cratita. Se incearca, si cand siropul sta bob, dulceata este suficient de legata. Se ia spuma si se rastoarna in alt vas. Cand s-a racit, se toarna in borcane. Se mai poate prepara si printr-un alt procedeu, punand fructele o data cu zaharul.

DULCEATA DE COACAZE

Ingrediente: un kg de zahar, un kg de coacaze, 30-50 ml zeama de lamaie, 500 ml de apa.

Preparare: Dulceata se face din coacaze care au numai 1-2 seminte. Coacazele contin o mare cantitate de pectina (care incheaga siropul), de aceea la un kg zahar se pun numai coacazele care rezulta dintr-un kilogram cantarit, dupa ce boabele s-au desprins de pe ciorchini, fara sa se scoata samburii. Siropul va fi in cantitate mare, dar cand se va raci, se va gelifica, formand o masa gelatinoasa impreuna cu fructele, cu gust acrisor.
Citeşte mai multe despre:   lămăie,   zahăr,   fructele,   dulceaţa,   lasa,   ingrediente,   zeama,   fiert,   preparare,   siropul,   borcane

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay

Premiera Adela se vede gratuit pe AntenaPlay
Premiera serialului Adela se vede gratuit pe  AntenaPlay, timp de 7 zile. Utilizatorii platformei au ocazia să participe şi la un concurs, ce pune la bătaie 10 abonamente valabile un an de zile pe AntenaPlay....

Trei motive bune pentru a lua un credit

Trei motive bune pentru a lua un credit
Spre deosebire de alte tipuri de credite, un credit de nevoi personale poate fi folosit pentru aproape orice, însemnând că nu trebuie să oferiți explicații creditorului despre cum plănuiți să folosiți banii...

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie

Morphy Richards aduce în România o gamă largă de electrocasnice pentru casă și bucătărie. România este prima țară din regiune cu sucursală proprie
Galerie Foto Morphy Richards, brandul internațional de electrocasnice pentru casă și bucătărie din Marea Britanie, a anunțat astăzi extinderea în Europa de Est printr-o sucursală dedicată în București,...

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților

Cum să faci bani ca adolescent și să scapi de obiceiul de a le cere părinților
Ești exponent al generației „millennials”, ai o mie de idei, în pauzele de la orele online dai play la discursuri motivaționale cu antreprenori care povestesc cum au făcut primul milion de dolari, însă după...

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna

Cum să ai mai puține cheltuieli de întreținere iarna
Galerie Foto Dacă iarna trecută ai fost dat peste cap de facturile la întreținere, iar la un moment dat nici măcar nu mai puteai să-ți aproximezi bugetul și să știi sigur dacă mai pleci în vacanța planificată, în...

Cum să profiți la maximum de timpul liber

Cum să profiți la maximum de timpul liber
O expresie spune că timpul înseamnă bani, ceea ce denotă cât de prețioasă e fiecare secundă. Că trebuie să iei tot ce-i mai bun din fiecare moment, oriunde te-ai afla, și orice ai face. Pentru că timpul nu...

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?

Ce trebuie sa stii atunci cand iti cumperi o arma Airsoft?
Daca vrei sa iti cumperi o arma Airsoft si nu stii de unde sa o alegi, NRG este locul ideal de unde poti selecta cele mai moderne si mai noi pistoale Airsoft. In urma rebrandingului facut de Airsoft6 pe site-ul NRG,...

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars

Reality show-ul Fetele lui Tavi by Gabriela Cristea va putea fi urmărit la Antena Stars
Galerie Foto Noul an vine cu o serie de surprize pentru telespectatorii postului Antena Stars. Începând din 20 ianuarie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 21:00, aceştia se vor putea delecta cu un nou reality show, care îi...

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri

Israel, prin ochii unui ghid fascinat de descoperiri
Galerie Foto Cristina Burgui, unul dintre cei mai cunoscuți ghizi de turism din România, este îndrăgostită de Israel, destinație turistică despre care spune că își poate dezvălui întregul potențial doar dacă li se...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de ninsori și vânt în Suedia
Cod roșu pentru Regiunea Vasternorrland şi cod portocaliu pentru partea nordică a Regiunii Jamtland şi partea de coastă a Regiunii Vasterbotten din Suedia pentru ninsori și vânt în zilele de marți și...

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021

Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021
Bulgaria a deschis sezonul de schi 2021, după ce a ieșit din lista zonelor cu risc epidemiologic ridicat. În lunile următoare se vor afla pe lista destinațiilor turistice Grecia, România, Turcia, Egiptul,...

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania

Atenție unde călătoriți ! Noi condiții de intrare în Germania
Autoritățile din Germania impun prezentarea unui test PCR sau antigen cu rezultat negativ la infecția cu COVID-19 pentru persoanele care sosesc din zonele de risc, printre care se află și România, transmite MAE....

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia

Atenție unde călătoriți ! Ninsori abundente în Serbia
Cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Serbia trebuie să știe că autoritățile sârbe au emis coduri portocaliu și galben pentru condiții...
Serviciul de email marketing furnizat de