x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Anotimpul margaretelor de aur

Anotimpul margaretelor de aur

de Tudor Cires    |    02 Apr 2009   •   00:00
Anotimpul margaretelor de aur
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Pentru cei mai mulţi dintre noi, primăvara este anotimpul ghioceilor, al micşunelelor, care îşi iţesc capetele galben-aurii sau roz-vineţii din peticele de zăpadă de pe coastele munţilor, al primelor flori de zarzăr şi cais...



Pentru ANTREC România, primăvara se asociază cu o altă floare, margareta. Da, e anotimpul margaretelor, dar nu al celor cărora le rup petalele îndrăgostiţii, ci al "margaretelor de aur", trofeu pe care asociaţia celor din turismul rural îl acordă la fiecare început de an. Cum de echinocţiu, o dată cu Festivalul "O masă într-o farfurie", a avut loc şi adunarea generală ANTREC, prilejul a fost cum nu se poate mai nimerit pentru ca, în colaborare cu revista Vacanţe la ţară, să fie decernate mult râvnitele premii.

Marii câştigători
Buchetul de "margarete" a fost înmânat câştigătorilor de Maria Stoian, preşedinte fondator al ANTREC, în prezenţa Consiliului Director ANTREC, a primarilor comunelor Rucăr şi Dâmbovicioara, a lui Gheorghe Marin, secretar de stat la Ministerul IMM-urilor, a numeroşilor participanţi la festival. Competiţia - care s-a desfăşurat, practic, pe parcursul întregului an ce a trecut - a avut patru mari câştigători la cele patru secţiuni: Casa Muzeu "Berbecaru" din Botiza, Maramureş, pentru "Tradiţie locală", Casta "Matei", din Berca, Buzău, pentru "Gastronomie", Hanul Răzeşilor, din Tupilaţi, Neamţ, pentru "Agrement", Pensiunea "Cristian", din Perişor, Dolj, pentru "Cea mai frumoasă grădină". Premiul pentru Excelenţă a fost acordat Pensiunii "Padina Ursului", din Fundata, judeţul Braşov, considerându-se că aceasta a excelat la toate criteriile luate în considerare de juriu. La fiecare dintre secţiuni sau acordat premii speciale, cele după care s-a făcut jurizarea pentru "Gastronomie" fiind: pentru cămara bogată (Pensiunea Ileana, din Orlat, Sibiu), pentru mic dejun tradiţional (Pensiunea Ela, din Novaci, Gorj, şi Pensiunea Liliana, din Bran), pentru preparate conservate (Pensiunea Gabriel, din Iaşi ,şi Pensiunea Niculina, din Bran), pentru reţete tradiţionale (Pensiunea Nina, din localitatea 2 Mai, Constanţa, Pensiunea restaurant Cetate, din Băile Balvanyos, Covasna, Pensiunea Georgeta, din Rucăr, Argeş, Pensiunea Calina, din Iaşi şi Pensiunea La Marcel, din Arcani, Gorj),  pentru meniu diversificat (Complex Turistic Bradul, Iaşi), pentru desert original (Pensiunea Mama Cozonacilor, Bran, Braşov), pentru prezentarea mâncărurilor (Pensiunea Floare de Colţ, Dragoslavele, Argeş, şi Pensiunea Gabriela, din Braşov), pentru calitatea preparatelor din ciuperci de pădure (Pensiunea Virginia, Piatra Neamţ) şi pentru originalitate în prepararea şi prezentarea produselor (Pensiunea Melania, din localitatea Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ) şi vânat pentru cămară bogată, pentru mic dejun tradiţional, pentru preparate conservate, pentru reţete tradiţionale, pentru meniu diversificat, pentru desert original, pentru prezentarea mâncărurilor, pentru calitatea preparatelor din ciuperci de pădure şi vânat, pentru originalitate în prepararea şi prezentarea produselor.  

Categorii noi
"Comparativ cu celelalte ediţii, concursul de anul acesta a fost mai animat şi a avut mai muţi premianţi, acest lucru datorându-se şi faptului că au fost introduse noi categorii", ne-a declarat Maria Stoian, preşedinte de onoare al ANTREC România. Între aceste categorii se află cele pentru respectarea stilului arhitectonic al zonei, pentru colecţii de obiecte prezentate în pensiune, pentru case cu stil, pentru cămară bogată, pentru punerea în valoare a cadrului natural, pentru armonia cromatică a grădinii etc.

Casa "Matei"
Cum cei de la această pensiune din Berca au fost marii câştigători la secţiunea "Gastronomie", ni s-a părut firesc să le mai cerem o reţetă pentru cititorii noştri. Am aflat astfel cât de savuroase sunt ciupercile de pădure culese de la poalele Penteleului - creasta cocoşului şi râşcovi, mai ales - tăiate în bucăţi potrivite şi călite în ulei cu ceapă, rondele de morcov şi ţelină, înăbuşite în sosul câtorva roşii tăiate mărunt şi-n puţin vin alb, asezonate cu sare şi piper, legate cu o lingură de făină şi, în fine, "parfumate" cu usturoi şi mărar. Se servesc, bineînţeles, în "cuibul" făcut dintr-o bucată de mămăligă.

"Frumuseţea locurilor noastre, a satelor, a munţilor şi a văilor apelor nu poate fi întrecută decât de frumuseţea oamenilor, care te primesc cu braţele deschise şi te poftesc să mănânci din bucatele lor, aşezându-te în capul mesei"
Mihail Sadoveanu

×
Subiecte în articol: pensiunea