BARUL CASEI
VERONICA GUZUN
|
"Lada mortului cea grea,
Iu-hu-hu, si-un sip de rom!
Cinâspe handralai tinea,
Iu-hu-hu, si-un sip de rom!"
Vechi cantec marinaresc "Insula Comorilor", Robert Lewis Stevenson
|
"Cincisprezece eram pe lada mortului, Iu-hu-hu, si-un sip de rom!". Istoria si popularitatea
romului nu a inceput cu aceste versuri din "Insula Comorilor", a lui Robert Lewis Stevenson. Insa prin acest roman bautura si-a creat imaginea de lichid al diavolului. Si pe buna dreptate! Pentru ca initial romul se numea "Kill Devil" (Omoara Demonul) si era consumat de locuitorii insulelor Canare. Daca pentru unii romul era o bautura blestemata, atunci alti locuitori ai insulelor o divinizau si o numeau "Apa vietii din melasa". Ca si alte bauturi, la inceput romul era preparat pentru clasele de jos, marinari si muncitori. In timp reteta de preparare s-a perfectionat, lichiorul a devenit mai rafinat si a intrat in topul de preferinte al aristocratilor. Iar popularitatea sa a atins apogeul in perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand cantitatea de whisky produs nu acoperea cererea.
Din pacate, nu s-a pastrat "certificatul de nastere" care sa consemneze anul aparitiei acestei licori controversate. Cea mai veche mentiune apare in 1675, intr-un manuscris in care se spune ca pe insula Barbados se prepara o bautura blestemata din trestie de zahar distilata. In alte surse, romul e descris ca un lichid folosit de gitani pentru a-si ridica potenta.
Cele mai cunoscute sortimente sunt Romul alb, folosit frecvent in cocteiluri cu fructe. Romul auriu are un gust consistent de miere, iar cel negru are aroma de caramel. Bautura diavolului si-a ales cele mai exotice zone si baruri de pe pamant unde sa "troneze". In Barbados se produce un rom foarte dulce. Cuba are un rom mai slab, iar Jamaica scoate pe piata cele mai aromate produse din melasa de trestie de zahar.
|
Daiquiri
Ingrediente: cuburi de gheata, 30 ml rom alb, 30 ml suc de lamaie, o lingura de zahar
Preparare: Umpleti un pahar mic cu gheata. Puneti in shaker restul ingredientelor si amestecati-le foarte bine. Turnati amestecul in paharul plin cu gheata.
Cuba Libre
Ingrediente: cuburi de gheata, 30 ml rom negru, sucul a jumatate de lamaie, 50 ml Cola, o felie de lime
Preparare: Umpleti un pahar inalt cu gheata, turnati deasupra romul, sucul de lamaie si umpleti cu Cola. Ornati marginea paharului cu felia de lime.
|
POVESTEA DOPULUI
|
Cel putin 25 de ani, atat are nevoie un stejar sa creasca pentru a "oferi" un dop de calitate pentru sticlele de vin. Totusi varsta nu este singurul element important. Dopul nu trebuie sa aiba un miros propriu, ci sa ia aroma vinului. Ca sa se intample acest lucru, stejarul trebuie sa fie sanatos. Dupa prima "cojire", copacul este lasat alti 9 ani pentru a mai aduna pluta. Pe langa varsta, culoare si miros, dopul are si memorie. El retine forma de dinaintea presarii in sticla si revine la ea dupa ce am desfacut vinul. Dopul este un element neutru, nu trebuie sa influenteze in nici un fel calitatile vinului. Exista fabrici care prepara dopuri doar din stejari trecuti de varsta de 45 de ani, pentru ca pluta lor este mai densa si nu lasa aerul sa intre in sticla. Cand vinul este pus la maturat, sticlele se asaza oblic sau culcate. Acest lucru nu se face din capriciu, ci pentru ca lichidul din interior sa mentina dopul umed. Altfel dopul se usuca, in sticla intra aer si vinul se oxideaza.
|