x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aperitiv - Despre piftie, in toate felurile

Aperitiv - Despre piftie, in toate felurile

de Cristina Andreea Calin    |    28 Dec 2006   •   00:00
Aperitiv - Despre piftie, in toate felurile

Raciturile sunt cele mai importante pe masa de Revelion. Cel mai intalnit aperitiv pe mesele de Revelion este piftia. De porc, de pasare, de peste si de ce nu, si de raci, aceasta racitura este foarte apreciata.

Raciturile sunt cele mai importante pe masa de Revelion. Cel mai intalnit aperitiv pe mesele de Revelion este piftia. De porc, de pasare, de peste si de ce nu, si de raci, aceasta racitura este foarte apreciata.

Dupa ce au terminat de pregatit sarmalele, carnatii si caltabosii pentru masa de Craciun, gospodinele s-au odihnit putin si acum trebuie sa revina in bucatarie. E vremea piftiei! Asa ca se scoate carnea de porc de la congelator, se lasa sa se dezghete si se pune la fiert. Cine nu vrea piftie de porc, are si alternative la fel de gustoase si poate ca mult mai sanatoase. Piftie de pui, de curcan, de gasca, de peste sau chiar si de raci. Totul depinde doar de gusturi si de marimea buzunarului.

Pentru ca piftia va sta pe masa festiva de Revelion, aceasta trebuie sa aiba si un aspect placut, asa incat gospodinele trebuie sa isi puna la treaba si imaginatia. Puteti incepe cu folosirea unor boluri transparente. Daca aveti de gand sa creati anumite modele din legume, atunci acestea se vor vedea foarte frumos. In cazul in care masa va avea un aspect rustic, atunci puteti folosi boluri cu modele traditionale.
Piftie de porc

Ingrediente: 500 g picioare de porc, 1250 g cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g telina, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 75 g usturoi, 50 g sare, doua oua fierte.

Peparare: Capetele si picioarele de porc se trec prin flacara, se taie in bucati, se spala si se oparesc. Usturoiul se piseaza si se adauga apa, ouale se taie felii, capul de porc, picioarele si carnea de porc se fierb in apa cu sare. Dupa spu-mare, se adauga zarzavatul si se continua fierberea, pana se desprinde carnea de pe oase. Aceasta se pune in farfurii cu felii de oua si de morcov. Supa se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se adauga usturoiul strecurat. Supa astfel pregatita se toarna peste carne in farfurii.
Piftie de peste

Ingrediente: un crap de 1,5 kg, 4 cepe rosii, sare, boia.

Preparare: Se curata pestele si se taie felii, se curata ceapa si se taie rondele. Pe fundul unui vas se asaza un strat de peste, apoi se presara boiaua. Se repeta pana cand se consuma ingredientele. Se toarna deasupra atata apa, cat sa-l acopere si se fierbe incet pana cand pestele se inmoaie. Se scot feliile de peste si se pun intr-un castron, se fierbe zeama mai departe, pana cand scade la jumatate si se strecoara feliile de peste prin tifon. Daca se fierbe uniform si incet, atunci piftia va fi transparenta.
Piftie de gasca (sau curcan)

Ingrediente: carne de gasca sau de curcan, o ceapa, sare, usturoi.

Preparare: Se spala carnea si se pune la fiert cu apa multa, se adauga o ceapa si se lasa sa fiarba incet, la foc mic. Se indeparteaza spuma si dupa o ora se pune sare. Cand carnea se desface de pe oase, se ia putina zeama, se lasa sa se raceasca si, daca se lipeste de degete, piftia este gata. Se asaza carnea dezosata pe farfurii si castronase. Se strecoara zeama, se lasa sa se raceasca, se indeparteaza grasimea, se pune mujdei de usturoi, se amesteca, apoi se pune peste carne.
×
Subiecte în articol: gastronomie porc piftie