x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aperitive capcana

Aperitive capcana

30 Iun 2004   •   00:00

De la o vreme, in anumite localuri, pana e gata comanda, chelnerul iti ofera o atentie "din partea casei". Poate fi o felie de paine cu unt ori cu usturoi, niste cascaval cu piper, la scobitoare, masline, o tuica sau… orice altceva, nu scump si deloc satios - ca sa poata merge, dupa, mancarea si bautura comandate.

BOGDAN ULMU

Am fost contactat in jurul Craciunului de un patron si intrebat ce as propune, am ales ceva simplu, pentru iarna: paine prajita frecata cu untura si sare grunjoasa. Eventual, boia. Dupa cateva luni, reintalnindu-ma cu respectivul patron, m-am interesat cum a mers antreul din partea casei. "O vreme a functionat, dar, dupa cateva saptamani, consumatorii au inceput sa-ntrebe de ce nu ofer mai bine ceva de baut?!"

Calul de dar nu se cauta la dinti, deci in astfel de ocazii, poti refuza politicos, nicidecum sa pretinzi altceva!

Gustarea, cat o masa satioasa

Un lucru interesant s-a petrecut intr-un local din capitala Banatului: auzind ca acolo se servesc platouri gigantice de mancare, m-am dus (insotit!) sa vad despre ce e vorba. Intr-adevar, restaurantul avea in meniu, printre multe altele, doua platouri: de patru si de sase persoane. Primul costa 1.850.000 lei, celalalt cam cu un milion mai mult. Ni s-a aratat fotografia lor: erau inhibante prin opulenta. Am cerut platoul de doar patru persoane. Carnurile acelea aburinde din fotografie pareau satioase la maximum.

Pana a venit comanda ni s-au adus, din partea casei, doua boluri cu untura de porc si ceapa tocata. Am luat un vin, am uns cate-o felie cu ce era in bol si cand a ajuns platoul, eram pe jumatate satui. Platoul acela de patru persoane, purtat pe umeri de doi ospatari imbracati in costume medievale, a ajuns - ba chiar a si ramas! - pentru zece meseni (cati ne stranseseram, pana la finele cinei, panicati de imensitatea ofertei)!

Morala ar fi ca aperitivul din partea casei, atunci cand felul de baza este greoi, sa fie usor si sa nu inhibe ochiul, sa fie corect estimat, pentru a nu obliga consumatorul sa comande si sa plateasca anapoda (ce-ar fi fost sa nu fi estimat bine si sa comandam doua platouri de patru persoane, la zece oameni?). O cheltuiala inutila de 1.850.000 lei! In alte cazuri, cand ni se propune un bonus (sa zicem, "la cinci mici comandati, primiti un cola!"), acesta sa fie in ton cu produsul comandat (la mici mergand berea, la coniac - cafeaua, la muschiul de vita - un pahar de vin rosu).
×
Subiecte în articol: gastronomie