x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aperitivul - Cheia bunei-dispozitii

Aperitivul - Cheia bunei-dispozitii

de Francisca M. Catana    |    01 Sep 2006   •   00:00
Aperitivul - Cheia bunei-dispozitii

Musafirilor invitati la cina li se va deschide apetitul in compania unui aperitiv, fiind in masura astfel, sa aprecieze cu adevarat valoarea piesei de rezistenta intr-o atmosfera de convivialitate si buna-dispozitie.

Cuvantul aperitiv provine din latinescul aperire si inseamna "a deschide". Ca termen de specialitate, aperitivul este intotdeauna o bautura alcoolica servita inainte de masa pentru deschiderea apetitului, dar si pentru crearea unui ambient relaxant. Aperitivele pot fi compuse fie din bauturi pe baza de vin (vermutul), fie din bauturi carora li s-au adaugat diferite cantitati de plante cunoscute pentru virtutile lor aperitive, precum anasonul.

Rachiurile din cereale, fructe sau plante sunt, de asemenea, indicate pentru consum, inainte ca masa principala sa fie servita. Foarte populare sunt si lichiorurile. Prin extensie, totusi, termenul de aperitiv se aplica astazi si tuturor alimentelor putin consistente, precum prajituri, felii de fructe, chipsuri, masline, alune sarate, mezeluri sau carne in cantitati foarte mici, servite inainte de preparatul principal.

Consumarea acestor alimente nu trebuie sa dea senzatia de satietate, ci doar sa incite pofta. Termenul cel mai potrivit pentru aceste alimente usoare este cel de gustare.

PRIETENIE. Aperitivul poate desemna si momentul de buna-dispozitie, unde oamenii se regasesc si discuta liber in compania unei bauturi si a unei gustari. In aceasta situatie, nu este obligatoriu sa existe si o masa mai consistenta ulterior. Aperitivul devine in sine o masa mai lejera.

In Romania, masa traditionala trebuie sa fie deschisa cu o tuica, un rachiu sau o palinca, insotite eventual de putina carne, felii subtiri de branza telemea si mamaliguta. Inainte de a bea, romanii incalzesc usor paharul cu tarie in palme. In Franta, kirul si pastisul sunt doua aperitive foarte apreciate. In Grecia, uzo cu gheata si insotit de mezedes deschide intotdeauna orice masa festiva. Si tot uzo este apreciat si de turci, care il consuma uneori in locul bauturii lor nationale: raki. In Rusia si Polonia, o bautura nelipsita de la inceputul meselor este votca rece.

COMPLET
Un meniu poate fi alcatuit dintr-un aperitiv servit la inceput de masa, urmat fiind de preparatul principal. Acesta din urma mai este denumit preparat de baza sau de rezistenta. Se serveste apoi desertul. Preparatul dulce poate incheia masa sau poate preceda o cafea calduta.

ISTORIE
Se spune ca aperitivul ar fi aparut prima data in anul 1786, cand Antonio Benedetto Carpano a inventat vermutul, in Torino. Bautura a fost vanduta secolele urmatoare de companii precum Martini, Cinzano, Gancia si multe altele. In Europa, aperitivul a devenit cu adevarat popular la sfarsitul secolului al XIX-lea. Prin 1900, a servi un aperitiv inainte de masa era ceva obisnuit si in Statele Unite ale Americii. In orice caz, nu se stie o data concreta a originii aperitivului, unii spunand ca a bea o cantitate mica de alcool inainte de masa dateaza inca din timpul Egiptului Antic.
×
Subiecte în articol: masa gastronomie aperitivul