Musafirilor invitati la cina li se va deschide apetitul in compania unui aperitiv, fiind in masura astfel, sa aprecieze cu adevarat valoarea piesei de rezistenta intr-o atmosfera de convivialitate si buna-dispozitie.
Cuvantul aperitiv provine din latinescul aperire si inseamna "a deschide". Ca termen de specialitate, aperitivul este intotdeauna o bautura alcoolica servita inainte de masa pentru deschiderea apetitului, dar si pentru crearea unui ambient relaxant. Aperitivele pot fi compuse fie din bauturi pe baza de vin (vermutul), fie din bauturi carora li s-au adaugat diferite cantitati de plante cunoscute pentru virtutile lor aperitive, precum anasonul.
COMPLET
|
Un meniu poate fi alcatuit dintr-un aperitiv servit la inceput de masa, urmat fiind de preparatul principal. Acesta din urma mai este denumit preparat de baza sau de rezistenta. Se serveste apoi desertul. Preparatul dulce poate incheia masa sau poate preceda o cafea calduta.
|
ISTORIE
|
Se spune ca aperitivul ar fi aparut prima data in anul 1786, cand Antonio Benedetto Carpano a inventat vermutul, in Torino. Bautura a fost vanduta secolele urmatoare de companii precum Martini, Cinzano, Gancia si multe altele. In Europa, aperitivul a devenit cu adevarat popular la sfarsitul secolului al XIX-lea. Prin 1900, a servi un aperitiv inainte de masa era ceva obisnuit si in Statele Unite ale Americii. In orice caz, nu se stie o data concreta a originii aperitivului, unii spunand ca a bea o cantitate mica de alcool inainte de masa dateaza inca din timpul Egiptului Antic.
|