x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ardeleanca

Ardeleanca

03 Iun 2005   •   00:00

Ardeleanca este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti care a rezistat in cultura pana in zilele noastre.

  • de ION PUsCa - oenolog
  • Casa Vinului - Dr. Pusca
  • "Nascut" pe versantii colinelor insorite ale Transilvaniei, Ardeleanca a facut parte din soiurile autohtone ce alcatuiau in acele timpuri, vinurile de renume ale acestor zone.

    In decursul istoriei, soiul Ardeleanca a fost cunoscut in Transilvania sub diferite denumiri, unele din acestea fiind traduse si in limba maghiara, datorita ungurilor care s-au asezat mai tarziu pe aceste locuri. Ardeleanca in Romania are in prezent urmatoarele sinonime: Bacator alb, Bakator alb, Erdei, Erdely. Tot in legatura cu originea soiului Ardeleanca, este cazul sa aratam ca in lucrarea "Dictionnaire encyclop...diqe des c...pages", cea mai completa enciclopedie aparuta pana in prezent si care cuprinde aproape 10.000 de soiuri de vita-de-vie (care au existat sau exista in lume) se precizeaza clar la pagina 76 ca soiul Ardeleanca este "cepage de cuve blanc de Transylvanie" ceea ce inseamna ca este un soi pentru obtinerea vinurilor albe originar din Transilvania.

    In prezent, pe teritoriul tarii noastre, soiul Ardeleanca se gaseste cultivat in zona de nord vest a Romaniei, in podgoriile Diosig si Valea lui Mihai, podgorii ce se afla pe teritoriul judetelor Bihor si Satu Mare.

    Fiind un soi autofertil, adica la procesul de fecundare participa polen din aceeasi floare, Ardeleanca poate fi cultivat in plantatii masive, fara a fi asociat cu alte soiuri. Strugurii sunt cilindro-conici, mijlocii, de 11-16 cm lungime, ramurosi la baza, cu boabe dese, neomogene. Soiul Ardeleanca se caracterizeaza printr-o perioada de vegetatie lunga de circa 180 - 200 zile, deci practic este aproape egala cu perioada bioactiva de 180 - 220 zile existenta in Romania, in care temperatura din aer si din sol nu scade sub media diurna de 10ÞC, considerata zero biologic al vitei de vie.

    Cu toate ca parga incepe in prima jumatate a lunii august, acest soi ajunge la coacerea deplina in cursul lunii octombrie, dar in general acumuleaza o cantitate mica de zaharuri: 170 - 180 g/l si mai rar 190 -200 g/l. Datorita acestui fapt, culesul poate intarzia in plantatii situate pe deal chiar pana la sfarsitul lunii octombrie, daca strugurii rezista pe butuc si nu putrezesc. Ardeleanca este un soi foarte productiv, fiecare butuc putand sa produca 7-8 kg struguri, dar poate da uneori pana la 10 kg, adica "o galeata de struguri la fiecare butuc".

    La hectar, soiul Ardeleanca produce in medie 18.000 - 22.000 kg struguri, dar poate ajunge pana la 30.000 si chiar 40.000 kg struguri, iar maximum posibil ar fi 50.000 kg struguri, fiind din acest punct de vedere unul din soiurile cu cea mai mare productivitate. Chiar si atunci cand se gaseste plantat pe soluri nisipoase, cum sunt cele din podgoria Valea lui Mihai, soiul Ardeleanca asigura productii de struguri mari, de cca 20.000 - 24.000 kg/ha. Vinurile obtinute din soiul Ardeleanca sunt vinuri usoare, concentratia de zahar acumulata in strugure asigurand o tarie alcoolica medie de 10Þ, cu variatii cuprinse intre 9Þ si 11,5Þ. In general vinurile sunt suficient de acide, depasind 4,5 g/l, ceea ce le confera un caracter de prospetime si fructuozitate.

    Fiind un soi de mare productie, din Ardeleanca se obtin vinuri albe seci, suficient catifelate, de consum curent, care se pot consuma singure, sau in amestec cu alte soiuri, unde vinul de Ardeleanca asigura aciditatea si vioiciunea. De asemenea, vinurile din Ardeleanca, in amestec tehnologic cu alte soiuri, sunt recomandate pentru obtinerea vinurilor spumante sau a distilatelor de vin de calitate. Virtutile sale dovedite, precum si faptul ca Ardeleanca este un vechi soi romanesc care a rezistat in decursul timpului, impun sa i se gaseasca locul potrivit in cadrul vinurilor romanesti. Trebuie precizat, ca Romania este una din putinele tari ale lumii unde se cultiva multe soiuri vechi, autohtone, unice in felul lor, ceea ce constituie un valoros tezaur in patrimoniul viticulturii universale.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie soiul ardeleanca