Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").
Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.
Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
DA, ACCEPT
Ardeleanca
Ardeleanca este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti care a rezistat in cultura pana in zilele noastre.
|
|
In decursul istoriei, soiul Ardeleanca a fost cunoscut in Transilvania sub diferite denumiri, unele din acestea fiind traduse si in limba maghiara, datorita ungurilor care s-au asezat mai tarziu pe aceste locuri. Ardeleanca in Romania are in prezent urmatoarele sinonime: Bacator alb, Bakator alb, Erdei, Erdely. Tot in legatura cu originea soiului Ardeleanca, este cazul sa aratam ca in lucrarea "Dictionnaire encyclop...diqe des c...pages", cea mai completa enciclopedie aparuta pana in prezent si care cuprinde aproape 10.000 de soiuri de vita-de-vie (care au existat sau exista in lume) se precizeaza clar la pagina 76 ca soiul Ardeleanca este "cepage de cuve blanc de Transylvanie" ceea ce inseamna ca este un soi pentru obtinerea vinurilor albe originar din Transilvania.
In prezent, pe teritoriul tarii noastre, soiul Ardeleanca se gaseste cultivat in zona de nord vest a Romaniei, in podgoriile Diosig si Valea lui Mihai, podgorii ce se afla pe teritoriul judetelor Bihor si Satu Mare.
Fiind un soi autofertil, adica la procesul de fecundare participa polen din aceeasi floare, Ardeleanca poate fi cultivat in plantatii masive, fara a fi asociat cu alte soiuri. Strugurii sunt cilindro-conici, mijlocii, de 11-16 cm lungime, ramurosi la baza, cu boabe dese, neomogene. Soiul Ardeleanca se caracterizeaza printr-o perioada de vegetatie lunga de circa 180 - 200 zile, deci practic este aproape egala cu perioada bioactiva de 180 - 220 zile existenta in Romania, in care temperatura din aer si din sol nu scade sub media diurna de 10ÃC, considerata zero biologic al vitei de vie.
Cu toate ca parga incepe in prima jumatate a lunii august, acest soi ajunge la coacerea deplina in cursul lunii octombrie, dar in general acumuleaza o cantitate mica de zaharuri: 170 - 180 g/l si mai rar 190 -200 g/l. Datorita acestui fapt, culesul poate intarzia in plantatii situate pe deal chiar pana la sfarsitul lunii octombrie, daca strugurii rezista pe butuc si nu putrezesc. Ardeleanca este un soi foarte productiv, fiecare butuc putand sa produca 7-8 kg struguri, dar poate da uneori pana la 10 kg, adica "o galeata de struguri la fiecare butuc".
La hectar, soiul Ardeleanca produce in medie 18.000 - 22.000 kg struguri, dar poate ajunge pana la 30.000 si chiar 40.000 kg struguri, iar maximum posibil ar fi 50.000 kg struguri, fiind din acest punct de vedere unul din soiurile cu cea mai mare productivitate. Chiar si atunci cand se gaseste plantat pe soluri nisipoase, cum sunt cele din podgoria Valea lui Mihai, soiul Ardeleanca asigura productii de struguri mari, de cca 20.000 - 24.000 kg/ha. Vinurile obtinute din soiul Ardeleanca sunt vinuri usoare, concentratia de zahar acumulata in strugure asigurand o tarie alcoolica medie de 10Ã, cu variatii cuprinse intre 9Ã si 11,5Ã. In general vinurile sunt suficient de acide, depasind 4,5 g/l, ceea ce le confera un caracter de prospetime si fructuozitate.
Fiind un soi de mare productie, din Ardeleanca se obtin vinuri albe seci, suficient catifelate, de consum curent, care se pot consuma singure, sau in amestec cu alte soiuri, unde vinul de Ardeleanca asigura aciditatea si vioiciunea. De asemenea, vinurile din Ardeleanca, in amestec tehnologic cu alte soiuri, sunt recomandate pentru obtinerea vinurilor spumante sau a distilatelor de vin de calitate. Virtutile sale dovedite, precum si faptul ca Ardeleanca este un vechi soi romanesc care a rezistat in decursul timpului, impun sa i se gaseasca locul potrivit in cadrul vinurilor romanesti. Trebuie precizat, ca Romania este una din putinele tari ale lumii unde se cultiva multe soiuri vechi, autohtone, unice in felul lor, ceea ce constituie un valoros tezaur in patrimoniul viticulturii universale.

Ştiri din .ro
PUBLICITATE
Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...
Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...
Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...
6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...
Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC.
Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...
Inele cu pietre pentru o stare de bine

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...
Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
