Ardeleanca este unul dintre cele mai vechi soiuri romanesti care a rezistat in cultura pana in zilele noastre.
|
|
In decursul istoriei, soiul Ardeleanca a fost cunoscut in Transilvania sub diferite denumiri, unele din acestea fiind traduse si in limba maghiara, datorita ungurilor care s-au asezat mai tarziu pe aceste locuri. Ardeleanca in Romania are in prezent urmatoarele sinonime: Bacator alb, Bakator alb, Erdei, Erdely. Tot in legatura cu originea soiului Ardeleanca, este cazul sa aratam ca in lucrarea "Dictionnaire encyclop...diqe des c...pages", cea mai completa enciclopedie aparuta pana in prezent si care cuprinde aproape 10.000 de soiuri de vita-de-vie (care au existat sau exista in lume) se precizeaza clar la pagina 76 ca soiul Ardeleanca este "cepage de cuve blanc de Transylvanie" ceea ce inseamna ca este un soi pentru obtinerea vinurilor albe originar din Transilvania.
In prezent, pe teritoriul tarii noastre, soiul Ardeleanca se gaseste cultivat in zona de nord vest a Romaniei, in podgoriile Diosig si Valea lui Mihai, podgorii ce se afla pe teritoriul judetelor Bihor si Satu Mare.
Fiind un soi autofertil, adica la procesul de fecundare participa polen din aceeasi floare, Ardeleanca poate fi cultivat in plantatii masive, fara a fi asociat cu alte soiuri. Strugurii sunt cilindro-conici, mijlocii, de 11-16 cm lungime, ramurosi la baza, cu boabe dese, neomogene. Soiul Ardeleanca se caracterizeaza printr-o perioada de vegetatie lunga de circa 180 - 200 zile, deci practic este aproape egala cu perioada bioactiva de 180 - 220 zile existenta in Romania, in care temperatura din aer si din sol nu scade sub media diurna de 10ÃC, considerata zero biologic al vitei de vie.
Cu toate ca parga incepe in prima jumatate a lunii august, acest soi ajunge la coacerea deplina in cursul lunii octombrie, dar in general acumuleaza o cantitate mica de zaharuri: 170 - 180 g/l si mai rar 190 -200 g/l. Datorita acestui fapt, culesul poate intarzia in plantatii situate pe deal chiar pana la sfarsitul lunii octombrie, daca strugurii rezista pe butuc si nu putrezesc. Ardeleanca este un soi foarte productiv, fiecare butuc putand sa produca 7-8 kg struguri, dar poate da uneori pana la 10 kg, adica "o galeata de struguri la fiecare butuc".
Citește pe Antena3.ro