GURMANDUL IN BUCATE
Orez in bambus si farfurii de portelan chinezesc, pe care se rasfata doua portii de prepelita cu ginseng si legume: emotia iubirii e aceeasi in orice limba ar fi sa iti declari sentimentele
Respectul si pasiunea il caracterizeaza pe chinez in raport cu mancarea. Respectul, pentru ca, in conceptia sa, o alimentatie bine alcatuita determina starea de bine a organismului si armonia dintre trup si minte. Chinezii dau atat de multa importanta mancarii, incat si atunci cand se saluta folosesc o expresie din sfera culinara: "Chi fan le ma" inseamna "Ai mancat?" si e ruda cu al nostru "Ce mai faci?"⦠Respectul pentru mancare e dublat de pasiune. Cum altfel ar putea fi explicata existenta a circa 5.000 de feluri de mancare chinezesti, fiecare cu istoria si traditia sa?
Simboluri chinezesti
|
Wok
O tigaie miraculoasa ne ajuta sa gatim âchinezeste"! Wokul e o ustensila de bucatarie de baza pe continentul asiatic. Mai adAnca decAt clasica noastra tigaie, ea are doua mAnere ce ajuta miscarile repezi ale bucatarului n timp ce prajeste mAncarea. Cele moderne sunt din teflon ce mpiedica ingredientele sa se lipeasca. Prajirea e favorizata de forma sferica a tigaii, ce necesita foarte putin ulei. Wokul nu se spala, ci se sterge cu hArtie absorbanta, ca sa pastreze n timp aroma specifica.
|
In timpul Anului Nou Chinezesc, respectului si pasiunii pentru mancare li se adauga o simbolistica aparte. Fiecare fel asezat pe masa este interpretat potrivit traditiei: portocalele simbolizeaza norocul si banii, pestele - belsugul, puiul - norocul, branza de soia - speranta de mai mult si de mai bine⦠Cei proaspat casatoriti mananca perisoare zaharisite din faina de
orez, ca sa aiba o experienta dulce si armonioasa. Pe patul nuptial, parintii pun nuci, curmale, bomboane si portocale, ca sa aiba nepotei frumosi⦠Cu cat sunt mai multi la masa, cu atat se diversifica felurile de mancare, chinezii fiind de parere ca a manca mult dintr-un singur fel nu e bine. Meniul tipic al unei familii contine, de regula, una-doua preparate vegetale, un preparat cu branza de soia, peste, fructe de mare sau carne gatita cu legume sau ciuperci, un bol de orez si, la urma, o supa. Chinezii nu mananca niciodata in graba si, pe cat se poate, respecta ritualul celor "8 feluri reci" (pui, fasole, oua tari, crevete, legume) si al celor "8 feluri calde", intre care ultimul e un peste servit intreg, simbolizand dorinta de noroc si de abundenta. Dintre dulciuri se remarca delicatele prajiturele din orez, decorate cu fructe uscate si coltunasii, care se mananca de Revelion.
Cand pe masa rotunda cu placa turnanta - ca sa poata lua fiecare ce pofteste - se aduc fructele, lumea intelege ca spectacolul culinar s-a terminat.
O reteta pentru indragostiti
Noi am avut ocazia sa fim serviti cu un preparat delicios, pregatit pentru noi de Yang, un tanar bucatar dintr-un restaurant bucurestean. Prepelita cu ginseng pe pat de fidea de orez, a carei reteta ne grabim sa v-o facem cunoscuta si dumneavoastra, a fost o revelatie. Mai intai, sa va spunem ce ingrediente a folosit: ceapa uscata, ardei gras, ciuperci urechi-de-lemn, ginseng, morcov, ulei; pentru sos: zeama de ginseng, sos de soia, otet chinezesc (din orez), usturoi, ghimbir, sare si sare chinezeasca (de mare), piper negru; iar pentru garnitura: fidea din faina de orez si ulei.
Totul se gateste in wok, la temperaturi mari! Legumele se taie in bucati mai mari si se inabusa putin in ulei. Prepelita se transeaza, se da prin faina si se prajeste separat. Se pregateste separat si sosul. Legumele si prepelita se pun in sos si se mai lasa putin pe foc impreuna, sa se patrunda. Fideaua din faina de orez se prajeste in ulei fierbinte. Se face un cuib din fidea, se asaza in mijlocul lui carnea de prepelita si apoi legumele. Se serveste cu cele trei sosuri caracteristice bucatariei chinezesti: sos picant, sos dulce-acrisor si sos de soia.
|
Ginseng
Putine retete prescrise de medici, in China, nu contin ginseng. Cuvantul se traduce prin âchintesenta unui barbat" (gin = barbat; seng = esenta) si denumeste o planta provenita din China si America de Nord. Initial, ginsengul a fost folosit ca remediu pentru oboseala si pentru revitalizare. Treptat, lumea moderna i-a folosit din ce in ce mai mult proprietatile afrodiziace, adaugandu-l in mancaruri si bauturi menite sa faca agreabila o seara in doi. Alaturi de mustar, stridii, ciocolata si vanilie - cunoscute ca alimente curente - , ginsengul a devenit un filtru al sexualitatii, care uneste virtutile naturale ale unei plante miraculoase cu disponibilitatea oamenilor de a-si imbunatati performantele vitale intr-un cadru rafinat, creat de o gastronomie de clasa.
|