x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aroma mediteraneana

Aroma mediteraneana

03 Apr 2005   •   00:00

La mesele copioase de odinioara, boierii cereau bucatarilor sa puna pe carne multe mirodenii. Printre acestea se numarau menta, cimbrul si niciodata nu lipsea praful de busuioc.



  • de VERONICA GUZUN

  • VERDE. Frunzele de busuioc proaspat sunt mai aromate decat cele uscate sau inghetate
    Boierii de altadata cunosteau cateva secrete gastronomice, dar si de sanatate. Busuiocul, pe langa aroma lui puternica, are si calitati curative. El este un bun remediu impotriva durerilor de cap si de stomac.

    Daca la noi, cu timpul, s-a renuntat la utilizarea lui frecventa in mancare, atunci, la italieni, la francezi si la vietnamezi busuiocul este unul dintre condimentele cele mai populare.

    MISTIC. Exista multe popoare care considera busuiocul o planta ce aduce noroc. De exemplu, in Haiti este considerat o planta cu puteri supranaturale. Romanii credeau ca daca pui sub farfurie o frunza de busuioc, aceasta se va transforma in scorpion. Un bun indian se duce la culcare cu o frunza de busuioc in buzunarul de la piept, ca pasaport in paradis.

    UTILIZARI. Se cunosc peste 40 de varietati de busuioc, cel mai cunoscut fiind cel dulce. Exista si seminte care incoltesc abia dupa 10 ani. Exista cercetatori care spun ca s-a "nascut" cu 5.000 de ani in urma, in Africa. Alt grup afirma ca vine din India. Cert este ca deja in Antichitate era cu succes cultivat in zona mediteraneana.

    Busuiocul poate fi uscat sau inghetat, ambele fiind o buna metoda de conservare a calitatilor plantei. Frunzele proaspete daca sunt puse in otet sau in ulei dau o aroma deosebita salatelor in care se folosesc aceste ingrediente.

    Aceasta mirodenie se foloseste la preparate din carne de vita, de miel, peste, fasole alba, paste, orez, rosii, branza sau oua. Se combina bine cu usturoi si legume. Se mai foloseste si la improspatarea lenjeriei si la parfumarea aerului din camera.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie