x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aroma sarutarilor

Aroma sarutarilor

08 Feb 2005   •   00:00

INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, iata ca a venit si pe la noi iarna! A venit vremea cand copiii ies cu saniutele in parcuri, e vremea bataii cu bulgari de zapada… Si conform unor traditii de pe alte meleaguri, traditii pe care le-am imprumutat si noi, a venit si vremea iubirii. Un motiv in plus pentru ca indragostitii sa isi declare unul altuia sentimentele. Indragostiti care se stiu sau nu au acum un pretext sa arate lumii ce este in inima lor. Si ce se potriveste mai bine cu o poveste de iubire decat o prajitura?

O prajitura nici prea dulce, nici prea amaruie… Asa cum este dragostea. Si cum vine vorba de iubire dulce: prajitura asta este amara, cremoasa, colorata in tonuri calde… Asa, ca dragostea. Cand eram tanara, Hristea al meu ma scotea la cofetarie, ca, pe vremea aceea, tinerii ieseau la cofetarie. Aveam locul nostru, ratacit undeva pe o straduta dosita la capatul Bulevardului Victoria. Mai imi fura cate un sarut, mai rupea cate o floare pe care apoi mi-o prindea in par. Si mergeam catre cofetaria noastra, unde doamna de acolo stia intotdeauna ce vrem: crema de zahar ars.

Apoi, cand ne-am casatorit, am invatat si eu cum se face. Am incercat zeci de variante, de retete, luate de la mama, de la matusi si verisoare. Am rugat-o chiar si pe doamna de la cofetarie sa imi dea reteta originala. M-am straduit sa folosesc intocmai aceleasi cantitati, aceiasi timpi de pregatire. Insa niciodata nu a avut acelasi gust. Gustul pe care il avea prajitura cand eu si Hristea al meu o mancam la cofetaria aceea ascunsa. Asa am inteles ca fiecare prajitura are gustul iubirii, al indragostitilor. Aroma sarutarilor furate, parfumul florilor din parul meu se reflectau toate in gustul cremei de zahar ars. Care era, de fapt, prajitura iubirii noastre adolescentine. (Matusa Elvira)

CREMA DE ZAHAR ARS
  • Ingrediente:
  • 8 oua, 200 gr zahar tos, 1 l lapte, un plic de zahar vanilinat, 200 gr zahar pentru caramel

  • Preparare:
  • Intr-o cratita se pun 200 gr zahar si se asaza pe aragaz. Cand zaharul incepe sa se caramelizeze, se amesteca cu coada unei linguri pana se topeste zaharul si se formeaza spuma. Apoi, cratita se ia de pe foc si se invarte in asa fel, incat sa se tapeteze interiorul cu zahar ars. Se lasa 2-3 ore la rece. Compozitia se prepara astfel: ouale intregi se golesc intr-o cratita. Se adauga 200 gr zahar, zaharul vanilinat si se freaca 2-3 minute, dupa care se dilueaza cu laptele caldut. Se toarna totul intr-o cratita tapetata cu zahar caramelizat si se introduce in cuptor, iar dupa 20-30 de minute se reduce focul.

    ×
    Subiecte în articol: zahăr