x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Arome de la capătul pământului

0
Autor: Simona Lazar 11 Mar 2011 - 10:43
Arome de la capătul pământului Sonny Tumbelaka/AFP/Mediafax
La propriu… În mijlocul oceanului, arborii de cafea îşi înfig rădăcinile în solul hrănitor al insulelor inundate de soare. O oază de plăcere şi relaxare, în care boabele de cafea se transformă în cea mai intensă şi aromată băutură, o specialitate cu adevărat „gourmet”.

Insula Sfânta Elena din Oceanul Atlantic l-a găzduit în ultimii ani de viaţă pe împăratul francez Napoleon Bonaparte. Astăzi este renumită şi pentru cafeaua produsă aici, căutată de gurmanzii din întreaga lume. Primele boabe au fost aduse din Yemen cu 300 de ani în urmă, iar datorită izolării insulei (cel mai apropiat pământ se află la mai bine de 1.000 de kilometri distanţă), cafeaua şi-a păstrat exact aceleaşi proprietăţi. În acelaşi timp, cultivatorii folosesc cu dibăcie toate darurile naturii: guano, un îngrăşământ natural colectat cu greu de pe stâncile ce se prăvălesc abrupt în va­luri, apă de izvor ce ţâşneşte de pe culmile mai înalte ale insulei şi un sol vulcanic, foarte hrănitor. Boabele de cafea se culeg cu grijă începând din luna octombrie până în februarie (se aleg doar boabele bine coapte, perfecte) şi se lasă la uscat în soare cel puţin patru luni înainte de a fi prăjite. Gustul lor? Note proaspete de citrice şi caramel, o cafea potrivită într-o zi de primăvară cu soare. Preţul ei este însă mai puţin prie­tenos: aproximativ 150 de dolari un kilogram de cafea ce a călătorit peste ocean, la bordul unei corăbii.

Puţini oameni şi-ar putea închipui că în insulele Galápagos din Oceanul Pacific cineva s-ar putea odih­ni la umbra unui arbore de cafea centenar. Într-un spaţiu natural protejat, un rai pentru multe specii de plante şi animale unice în întreaga lume, se găsesc câteva plantaţii de cafea, un sortiment deosebit, cu un gust mai dulce şi intens (pentru că nu se folosec îngrăşăminte chimice, gurmanzii se pot bucura întru totul de calităţile acestei cafele). Cu 50 de dolari veţi obţine un săculeţ cu boabe aromate pentru multe, multe zile de răsfăţ.

Pe Lacul Tana din Etiopia (aflat cel mai aproape de cer, la peste 1.800 metri altitudine) „plutesc” câteva zeci de insule, iar unele dintre ele găzduiesc mănăstiri. Călugării care au vieţuit aici încă din secolul al XIII-lea au descoperit beneficiile cafelei, o băutură ce le sporea concentrarea şi îndepărta oboseala. Urmând o tehnică veche de secole, călugării usucă şi prăjesc boabele de cafea, care ajung apoi în cafenelele exclusiviste din Europa, Asia sau America. Cantitatea de cafea care se obţine în zona lacului Tana este mică, dar gustul este unul delicat, de ciocolată amăruie şi cireşe. Preţul însă este unul robust: 60  de dolari kilogramul.

Dar nu la fel de scumpă, precum cea „procesată” de zibete. Aceste mamifere mici din Indonezia mănâncă boabele de cafea, iar după ce sunt eliminate întregi începe truda oamenilor, care le curăţă, le lasă la uscat în soare, iar după ce le descojesc le pun la prăjit. Trebuie ştiut însă că sunt alese doar boabele perfecte, căci nu degeaba Kopi Luwak este cea mai scumpă cafea din lumea – 320 de dolari kilogramul sau aproximativ 50 de dolari o ceaşcă la una din puţinele cafenele care-şi permit să o cuprindă în meniu. Cei care vor trece peste prejudecăţi îi vor aprecia gustul pu­ternic de ciocolată neagră.

Citeşte mai multe despre:   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”

Revenire surpriză în televiziune. „Am spus tot timpul, chiar și după ce m-am retras (credeam, definitiv) din media, că munca în televiziune am iubit-o și o s-o iubesc mereu”
Laura Nureldin se alătură echipei Observator de la Antena 1. Aceasta va prezenta Observatorul de la ora 13.00 și 16.00, în fiecare sâmbătă și pe cel de la ora 13.00 în fiecare duminică.  Lumea m-a...

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE

Un vin românesc în lista denumirilor protejate din UE
Comisia Europeană a inclus vinul ''Adamclisi'' din România în Registrul european al produselor cu ''denumire de origine protejată" (DOP), se arată într-un comunicat al executivului comunitar. Vinurile...

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României

Joi și vineri, la Observator 19:00, Alessandra Stoicescu vorbește cu economistul Nouriel Roubini despre viitorul economic al României
Observatorul orei 19:00 de la Antena 1 duce economia României la doctor. Nouriel Roubini, economistul american care a prevăzut Marea Criză din 2008 răspunde întrebărilor adresate de Alessandra Stoicescu și ...

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei

45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, mai ales din cauza pandemiei
45% dintre români nu vor să plece în concediu în 2020, în principal din cauza nesiguranței provocată de pandemia de coronavirus, arată un studiu al platformei de anunțuri online OLX. Dintre cei care au...

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)

Celebru artist internațional: „M-am simţit umilit şi jignit de lockdown; uneori am încălcat regulile” (GALERIE FOTO)
„Mărturisesc că am încălcat voluntar interdicţia de a ieşi în timpul blocajului”, a afirmat un cunoscut artist italian, cu faimă internațională, care a intervenit în calitate de invitat la o conferinţă...

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații

Turist în România, în perioada pandemiei. Cele mai căutate destinații
Galerie Foto Hotelierii încearcă să recupereze ce se mai poate, din anul compromis 2020. Mulți români au ales destinațiile cele mai sigure, care le-au fost indicate în lunile de primăvară, când harta țării noastre era...

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus

Covid-19 la TVR. Al șaselea angajat, confirmat cu noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19. Datorită programului de lucru la domiciliu, acest al șaselea caz nu are niciun contact la locul de muncă. Facem...

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului

Oamenii din turism cer încetarea denigrării domeniului
Galerie Foto Toate asociațiile de promovare a turismului din România, constituite în grupul Alianța Pentru Turism (APT), au transmis către premierul Ludovic Orban o scrisoare deschisă, pentru a cere sprijin. Industria...

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză

Covid-19 la Acces Direct. Încă un membru al echipei, confirmat pozitiv. Emisiunea intră în pauză
Încă un membru al echipei Acces Direct a fost confirmat pozitiv la Covid-19. Până în prezent, se știa că Vulpița, Viorel și un reporter sunt infectați. Anunțul a fost făcut de Mirela Vaida. Începând de...

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer

Un partener de viață optimist te protejează de Alzheimer
Dacă partenerul dvs. este un optimist, prin natura lui, nu numai că vă ajută să vedeți partea frumoasă a vieții, dar vă protejează și de boala Alzheimer, potrivit unui studiu al Universității din...

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie

Tragedie în lumea modei. A murit creatorul costumelor lui David Bowie
Creatorul de modă japonez Kansai Yamamoto a murit de leucemie, la vârsta de 76 de ani, transmite AFP. Acesta a fost cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu celebrul cântăreț britanic David Bowie, el...
Serviciul de email marketing furnizat de