x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Arome dulci, seducatoare

Arome dulci, seducatoare

de Simona Chiriac    |    Alina Ramona Anghel    |    03 Ian 2007   •   00:00

RETETA CU DICHIS
Gastronomia poate fi definita mai mult ca o arta a gustului decat ca o stiinta. Si asta pentru ca se bazeaza pe experiment, pe simturi, pe creativitate si inspiratie de moment.
RETETA CU DICHIS
Un blat pufos ca de chec, in care s-au strecurat smochine si caise uscate, piure de castane, ciocolata si fructe exotice… Ce poate fi mai gustos?
Gastronomia poate fi definita mai mult ca o arta a gustului decat ca o stiinta. Si asta pentru ca se bazeaza pe experiment, pe simturi, pe creativitate si inspiratie de moment. La fel ca un scriitor care croieste in minte, cu ajutorul ideilor, tiparul unei noi povesti, creatorul de gusturi imagineaza in culori si arome un preparat, insotit mereu de o poveste a sa, care merge direct la tinta. Este pregatit anume ca sa seduca irevocabil toate simturile. Si, chiar daca orice opera de arta culinara sfarseste in cele din urma prin a disparea, nu exista regrete. Retetele, asa reci si rigide cum sunt ele in aparenta, pot da mereu nastere unor povesti, de fiecare data altele.

Prajitura cu fructe Alis este o reteta creata in zilele linistite de dupa Sarbatorile de iarna. Delicioasa, cu ciocolata si fructe exotice, merita savurata pana la ultima bucatica!

Prajitura Alis cu fructe exotice si ciocolata

O tentatie dulce, cu ciocolata si fructe exotice, care nu poate lasa indiferent nici un gurmand. Pregateste-te de o poveste aromata, de fiecare data alta, al carei sfarsit poate fi oricand un alt inceput.

Ingrediente: • un borcan cu piure de castane • 200 g crema de ciocolata • 8 oua • 260 g zahar tos • 280 g faina • 150 ml ulei • o jumatate de pliculet cu praf de copt • 75 g cacao • sare • esenta de rom • doua pliculete cu zahar vanilinat • doua cuburi de ciocolata alba • doua cuburi de ciocolata neagra • 125 g smochine uscate • 125 g caise uscate • o carambola • un kiwi • un mango • 100 g capsuni • o jumatate de ananas
Sfat: Prajitura se poate orna cu frisca in loc de ciocolata neagra.
Timp de preparare: 45 de minute

1 Intr-un vas se amesteca ouale impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat si sarea. Se mixeaza pana cand compozitia isi dubleaza volumul. Treptat se toarna uleiul si se pun praful de copt si esenta de rom. Se adauga faina in ploaie, cacaua, apoi se mixeaza. Fructele uscate se toaca marunt, iar ciocolata alba se taie in cubulete de marime potrivita.

2 Fructele si ciocolata se pun in compozitia obtinuta anterior si se amesteca foarte bine. Se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt, unsa cu ulei. Compozitia se toarna in aceasta tava in mod uniform. Se introduce tava in cuptor si se coace blatul. Cand s-a racit se scoate blatul din tava si se taie in doua foi.

3 Se unge prima foaie cu piureul de castane, se asaza a doua foaie si se unge cu crema de ciocolata. Fructele proaspete se decojesc si se taie in felioare. Prajitura se orneaza, dupa preferinta, cu feliile de fructe, apoi se lasa la rece pentru cateva ore. Ciocolata neagra se rade pe razatoare si se presara deasupra prajiturii.
×
Subiecte în articol: ciocolata