x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Arome insulare

0
Autor: Simona Chiriac 04 Oct 2006 - 00:00
Arome insulare
CAIET DE RETETE
Insulele scaldate de apele Marii Egee pot fi, in orice perioada a anului, un taram prielnic calatoriilor gastronomice. Nu va lasati inselati de mediul arid, uscat, vulcanic, pe alocuri chiar neprimitor! Viata razbate de unde nici nu te astepti, iar fiecare tresarire este o mare victorie.

Aici, pestele si fructele de mare sunt vedete. Pot fi preparate in atatea moduri, incat poate ca nici cei de aici nu le stiu pe toate. Chiar si cea mai simpla supa de peste marin (kakaviá), mancarea traditionala de baza, poate arata mereu altfel: doar cu garnitura de cartofi, ceapa si peste; numai cu peste si apa de mare, numindu-se in acest caz "nectarul marilor"; pe cand cei mai pretentiosi ii adauga homari sau barbuni rosii.

In mod surprinzator, pe putinul pamant smuls marii cresc 80 de soiuri de plante (cicoare, spanac, praz, capere etc.) care reusesc sa imbogateasca aroma preparatelor. Iar printre condimente, alaturi de maghiran, menta si oregano, pe insule poate fi intalnita o varietate mai puternica a sofranului, numit in Antichitate "kr"kos". Frescele, vechi de trei milenii, scoase la lumina de arheologi pe insulele Akrotiri si Santorini, ii infatiseaza pe greci in timp ce recolteaza sofranul. Astazi este de neconceput ca prajiturelele de Pasti sa nu fie innobilate de culoarea galbena stralucitoare a sofranului.

Despre gustul fripturii de capra, asa cum se pregateste doar in aceste insule, se spune ca nu are egal in toata Mediterana. Inca din Antichitate, iezii din Melos erau la mare cautare, fiind considerati o delicatesa pe potriva regilor. Alaturi de salata, dovlecei, anghinare, fasole si vinete, carnea de capra ii ademeneste si astazi pe gurmanzi.

KREMA MELINTZANA - Crema de vinete

INGREDIENTE: un kg de vinete taiate in sferturi, un l de lapte, o jumatate de legatura de cimbru proaspat tocat (sau o lingurita cu cimbru uscat), 250 g branza de capra, 3 linguri cu patrunjel tocat, o lingurita cu marar tocat, sare, piper, o lingurita cu otet.
PREPARARE: Vinetele se descojesc, li se indeparteaza capetele si semintele. Se inabusa intr-o tigaie cu lapte si cimbru pana cand se inmoaie. Se trec printr-o strecuratoare si se mixeaza intr-un blender impreuna cu branza de capra pana cand se obtine o pasta moale. Se adauga mararul, patrunjelul, sarea, piperul si putin otet, dupa gust.

DOMATOKEFTEDES - Chiftelute de rosii

INGREDIENTE: 500 g rosii mici, tari si coapte, doua cepe medii tocate marunt, sare, piper, 6 linguri cu busuioc proaspat tocat, doua linguri cu patrunjel tocat marunt, doua linguri cu ulei, 150 g faina, ulei de masline pentru prajit.
PREPARARE: Se spala rosiile si se dau pe razatoare. Se amesteca bine cu patrunjelul, busuiocul, uleiul de masline si faina. Se adauga sare si piper. Amestecul de rosii trebuie sa fie destul de gros. Daca trebuie, se mai poate adauga faina. Intr-o tigaie cu ulei incins se asaza cate o lingura din aceasta compozitie si se prajeste.

RENGA YIACHNI - Mancare de hering si cartofi

INGREDIENTE: un kg de cartofi taiati in sferturi, o ceapa tocata, ulei de masline, o cana cu pasta de rosii diluata intr-o cana cu apa, un hering afumat, descojit si tocat.
PREPARARE: Se soteaza cartofii si ceapa intr-o tigaie cu ulei de masline. Se adauga pasta de rosii si apa, cat este necesara pentru a fierbe cartofii. Heringul se descojeste, se clateste si se toaca marunt. Cand sunt gata cartofii, se adauga heringul si se lasa pe foc cateva minute. Nu trebuie sa adaugati sare, pentru ca pestele este deja sarat.

PSARADIKI PICHTI ME MOUNGRI - Piftie pescareasca de tipar

INGREDIENTE: un tipar de mare de vreo doua kg, un kg de peste mai mic, foarte putin sofran, o ceapa mare tocata, doua lamai, trei linguri cu ulei de masline, o jumatate de lingurita cu cimbru sau alta mirodenie, sare si piper alb.
PREPARARE: Pestele se curata de solzi, se eviscereaza si se spala. Apoi se taie in bucati, se freaca cu sare si se asaza intr-o tigaie mai mare. Se adauga uleiul de masline, ceapa si opt cani cu apa. Se fierbe, fara a acoperi cu un capac, la foc iute timp de un sfert de ora. Din cand in cand se ia spuma care se formeaza la suprafata. Se scoate pestele din oala cu o strecuratoare, se dezoseaza si se taie fileuri. Supa de peste se trece prin strecuratoare si se pastreaza. Intr-o alta tigaie se fierbe pestele mai mic, acoperindu-l cu apa. Se pastreaza zeama in care a fiert, dupa ce a fost trecuta mai inainte prin strecuratoare. Se combina cele doua supe de peste si se adauga cimbrul, piperul, sucul de lamaie si sofranul. Se sareaza si se pipereaza. Se fierbe supa un pic, fara a o acoperi, la foc iute, pana cand se ingroasa. Se adauga apoi fileurile de peste. Piftia se tine in frigider pana cand se intareste.

FAVOKEFTEDES - Chiftelute de mazare

INGREDIENTE: 3 cani cu mazare galbena fiarta, una-doua cepe verzi foarte marunt macinate, doua linguri cu patrunjel tocat, o lingurita cu menta sau marar foarte marunt macinat, o jumatate de lingurita cu sare, ulei de masline pentru prajit, piper.
PREPARARE: Se foloseste un soi de mazare, de culoare galbena, care se despica in doua dupa ce a fost uscata. Mazarea se amesteca bine cu ceapa, verdeata, sarea si piperul. Se formeaza mingiute si se apasa usor, ca sa fie mai plate. Se prajesc intr-o tigaie cu ulei de masline din belsug. Se servesc fierbinti.

MELINTZANOPILAFO - Pilaf de vinete

INGREDIENTE: un kg de vinete taiate cubulete, o ceapa medie tocata, patru catei de usturoi zdrobiti, o ceasca cu pasta de rosii dizolvata in trei cani cu apa, sare, piper, o legatura de menta tocata foarte marunt, patrunjel tocat, o frunza de dafin, 350 g orez cu bobul lung, o jumatate de cana cu ulei de masline.
PREPARARE: Se incinge uleiul de masline intr-o cratita si se calesc vinetele si ceapa. Spre sfarsit se adauga usturoiul, rosiile, mirodeniile si apa. Dupa ce s-a tinut pe foc cateva minute, se adauga orezul si se amesteca. Se micsoreaza focul si se lasa sa fiarba. Cand apa a fost absorbita se mai adauga apa fiarta, dupa caz, amestecand cu grija ca sa nu se lipeasca. Se adauga sare si piper. Cand orezul s-a inmuiat, dar nu a devenit lipicios, indepartati tigaia de pe foc. Aveti grija ca pilaful sa nu fie uscat!

MAKARONIA HERISIA ME SALTSA - Macaroane cu branza rasa si sos

INGREDIENTE: pentru macaroane: un kg de faina de grau, o lingurita si jumatate cu sare, 4 linguri cu ulei, apa calda; pentru sosul de rosii: doua cani cu rosii date pe razatoare (fara pielite si seminte), 3-4 rosii uscate, o jumatate de cana cu ceapa tocata, sare, piper, ulei de masline.
PREPARARE: Se amesteca ingredientele pentru aluat si se lasa deoparte, timp de o jumatate de ora. Vasul se acopera cu un prosop. Dupa aceea se formeaza macaroanele. Se ia cate putin aluat si se infasoara in jurul unui bat mic de lemn. Se ruleaza intre palme, pentru a face macaroane lungi de 12-15 centimetri. Se indeparteaza apoi batul, pornind de la baza in sus, lasand centrul gol. Se asaza macaroanele pe un prosop sau servet si se lasa sa stea deoparte cateva ore. Se fierb in apa clocotita, avand grija sa nu se inmoaie prea tare. Cand sunt gata, se strecoara. Se pun toate ingredientele intr-o tigaie, pe foc, pana cand se inmoaie si se ingroasa sosul. Se asaza macaroanele pe farfurii, se rade branza tare si se toarna deasupra sosul de rosii.

’KTAPODI STIFADO ME PORTOKALI - Mancare de caracatita cu ceapa si portocale

INGREDIENTE: o caracatita de un kg, un kg de ceapa (fiarta si sotata in ulei de masline), o cana cu vin rosu, o jumatate de cana cu ulei de masline, o frunza de dafin, o jumatate de lingurita cu chimion macinat, 4 boabe de piper mai mari, 2-3 catei de usturoi, un betisor de scortisoara, coaja de portocala rasa.
PREPARARE: Se taie caracatita in bucatele si se pune intr-o tigaie cu fundul mai gros. Se adauga o jumatate de cana cu apa si frunza de dafin. Se fierbe timp de cinci minute, apoi se adauga repede vinul, cepele, uleiul de masline, mirodeniile si coaja de portocala. Se fierbe mancarea, acoperita cu un capac, inca 30 de minute sau pana cand ceapa este moale. Se ia capacul si se asteapta un sfert de ora inainte de a servi. Se serveste cu garnitura de cartofi fierti.
Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-o,   ulei,   piper,   ceapa,   măsline,   roşii,   linguri,   ingrediente,   tocat,   lingurita,   cana,   preparare,   tigaie,   adauga

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Cea de-a doua gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a doua gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda, cu o excelentă transformare în Adam Lambert, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional,...

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”

X Factor, lider de audiență la nivelul întregului public din mediul urban şi la nivel național. Florin Ristei se simte de neoprit: ”V-am zis că o să câștig X Factor anul acesta?!”
Galerie Foto Cea de-a doua ediţie a celui mai nou sezon X Factor, difuzată vineri seara, între orele 20.30-23.05, la Antena 1, a fost lider de audiență, atât la nivelul întregului public din mediul urban, cât şi la nivel...

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt și m-am prăbușit pe partea cealaltă”

Alex Mica, pe scena X Factor: ”Am urcat foarte rapid un munte înalt  și m-am prăbușit pe partea cealaltă”
Surpriză pentru jurații X Factor, în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când în fața lor pe scenă va urca Alex Mica, artistul cunoscut internațional cu piesa sa ”Dalinda”, care însă în ultimii ani...

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”

Delia: ”Nu mă așteptam să plâng la X Factor, nu îmi place să plâng în public”
Galerie Foto Emoțiile sunt de neoprit vineri, de la 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție X Factor din cel de-al nouălea sezon, când Delia, dar și ceilalți colegi ai săi de la pupitrul juraților, nu își pot stăpâni...

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”

Premieră la Te cunosc de undeva!, în al 15-lea sezon. „Secretul e să joci personaje care nu există!”
Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” s-au epilat și s-au pensat, și-au pus peruci, chelii și barbă falsă,...

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență

Marți seara, Chefi la cuțite a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea de-a do...

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani

O nouă tragedie în lumea filmului. A murit la doar 36 de ani
Actrița japoneză Sei Ashina, cunoscută pentru rolul din „Silk”, a fost găsită moartă în apartamentul ei din Tokyo de către o rudă, a anunțat agenția ei. Surse apropiate anchetei au declarat că a...

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost aseară lider audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Seara de luni a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în...

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari

La nuntă te-ai așezat pe scaune Chiavari
Galerie Foto Evenimente, expoziții, spectacole de muzică și divertisment, spectacole sau conferințe. Cu cât participă mai multe persoane, cu atât este nevoie de o pregătire mai aprofundată. Pregătirea evenimentului este...

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda

Locul de joacă pentru copii și adulți de la Turda
Galerie Foto Salina Turda este cea mai frumoasă din Europa. A-nceput cu un vis ce s-a transformat în realitate, din anul 2005, cu doar câteva ingrediente: inspirație, imaginație, voință și fonduri PHARE. În ultimii ani,...

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor

Drumeții pe urmele cosonilor și ale dinozaurilor
Românii au ales excursiile și vacanțele în țară, anul acesta, în proporție covârșitoare. Nevoia de izolare în zone sigure și în grupuri mici sau chiar individual scoate din nou în prim-plan turismul...

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!

Azi pornește metroul din Drumul Taberei... restul sunt bancuri!
Galerie Foto Azi pornește metroul din Drumul Taberei... Vă mai amintiţi celebrul afiş „În 3 ani, aici VA FI staţia TA de metrou”? Într-o zi, un trecător a mai adăugat în coada cifrei un „0”, în altă zi, un alt...

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion

Antena 1 începe filmările pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion
Galerie Foto Antena 1 dă startul filmărilor pentru Adela, un nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production. Producția este o adaptare liberă după serialul O hayat Benim / This is my life, produs de Fox...

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay

Producțiile Antenei 1 se văd gratuit pe AntenaPlay
Marile premiere ale toamnei, lansate de Antena 1 în săptămâna 7-13 septembrie, pot fi urmărite gratuit, toată luna septembrie, pe platforma AntenaPlay, de oriunde, oricând şi de pe orice dispozitiv. Primele 3...

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea

Speak și Ștefania vin la Chefi la cuțite ca să-l impresioneze pe Chef Sorin Bontea
Galerie Foto După ce au trecut prin aventura vieții lor în Asia Express, Speak și Stefania vin în seara asta la Chefi la Cuțite pentru a-l impresiona pe Chef Sorin Bontea cu talentul lor în bucătărie. Ștefania este cea...
Serviciul de email marketing furnizat de